Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar oddaj o kulturi na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO
Boštjan Jurečič je po izobrazbi akademski slikar in ekonomist, sicer pa tudi novinar oddaj o kulturi na TV Slovenija. Foto: MMC RTV SLO

Oboje hkrati!
Opcija samo UTD pelje v Severno Korejo. Opcija samo deregulacija pelje ... No, saj se že peljemo.

Ja, proračun UTD-ja zdaj ne omogoča. S tega stališča je UTD utopija. Ampak UTD je mogoče videti tudi drugače: kot amortizacijo. UTD je tisto, kar tako ali tako dobimo. Otroci od staršev, klošarji na cesti od mimoidočih itd. UTD je tisto, kar nas ohranja žive. UTD je nujnost. UTD je od vedno v sistemu, samo videti ga je treba. Tako rekoč izolirati.
Če je UTD amortizacija, ga je torej smiselno iskati v celotnem BDP-ju, ne pa v proračunu.

Prihodnost bi torej lahko bila taka:
"Posel mi ne gre več … imam pet zaposlenih … verjetno potrebujem pol leta, da se spet postavim na noge …"
Ni problema: tvoji zaposleni so tako ali tako na individualnih pogodbah, ki se iztečejo sredi naslednjega meseca. Zahvali se jim za sodelovanje in jim razloži, da jih boš poklical, ko bo posel spet stekel. Tako ali tako imajo UTD!
"Janez dela zanič…Kaj naj naredim?"
Ni problema. Vrzi ga na cesto, si bo že našel kaj, kar mu ustreza. Tako ali tako ima UTD!
"Šef me maltretira…Mobing!"
Ni problema. Pojdi drugam. Tako ali tako imaš UTD!

"Imam trimesečno individualno pogodbo o zaposlitvi, pa mi že dva meseca niso plačali …"
Pojdi stran in toži prasce za tisto, kar ti dolgujejo. Poišči si kaj drugega. Vedno boš imel UTD!
Revolucija vedno potrebuje čas, da se unese. Potem sledi razvojni pospešek. Jugoslavija in z njo Slovenija sta gospodarsko v šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja rasli po azijskih stopnjah. Zastoj je nastopil osemdesetega. Mehka revolucija in razpad Jugoslavije v začetku devetdesetih sta bila dejavnika, ki sta spet pospešila Slovenijo.
Ni torej res, kot pravi Zakrajšek, da smo izgubili dvajset let. Če smo jih zdaj izgubili dvajset, smo jih pred tem še 45? Izguba na izgubo? Kako smo nekoč sploh zlezli iz jam, po tej logiki seveda ni jasno.

Če bi uvedli takšen hibriden sistem, bi se zgodil nepredstavljiv zasuk. Cel kup služb, institucij in dejavnosti bi bil naenkrat odveč.

Na koncu koncev je ključno vprašanje tole: ali bi tako nastavljen sistem stekel in omogočil lasten obstoj? Omogočil pospešen razvoj?