Kolumne
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 4 glasov Ocenite to novico!
false
Mnogi jaslice postavijo kot nekdaj - v bogkov kot. Te so najbolj pristno slovenske. Foto: BoBo
Sestra Romana Kocjančič, voditeljica oddaje Obzorja duha
Sestra Romana Kocjančič je voditeljica oddaje Obzorja duha. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

V tihi noči

Kolumna Romane Kocjančič
25. december 2016 ob 06:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ali ste vedeli, da je Sveta noč najbolj priljubljena božična pesem ? Tudi največkrat izvajana v teh prazničnih dneh. Prevedena je v več kot 300 jezikov.

Nastala je v stiski, v vasici Oberndorf blizu Salzburga. Na sveti večer leta 1818 je kaplan Joseph Mohr ugotovil, da orgle, ki bi morale zadoneti ob polnoči, ne igrajo več. Hitro je napisal verze pesmi Stille Nacht, Tiha noč, in poprosil učitelja Franza Xaverja Gruberja, da napiše melodijo. Navdih za melodijo je dobil pri Mozartovi skladbi za pihala. Zvečer pa jo je ob petju spremljal s kitaro.

Poslovenil pa jo je Jakob Aljaž, župnik, ki je za goldinar kupil Triglav in bil tudi skladatelj. Prvič so jo izvajali pri nas v Tržiču leta 1871. Pesem je zelo preprosta. Po Lukovem evangeliju pove božično zgodbo na človeku razumljiv način. Seže pa nam do srca. Obudi nam spomine iz otroštva in prebudi hrepenenje po odrešenju od zla, ki nas razdvaja in uničuje. Strah nas je. Tudi zla tretje svetovne vojne, ki smo ji vsak dan priča, Ankara, Berlin, Alep …

"Nobena noč pa ni tako dolga, da je ne bi premagala luč Božje ljubezni, ki jo prinaša Betlehemsko Dete v jaslih!" so zapisali v voščilu za praznike katoliški škofje. Bog je pred 2000 leti poslal svojega Sina, v svet izkoriščanja človeka, v svet farizejstva. "Poslal je malega otroka!" je v tem tednu dejal papež, "da bi se ga nihče ne bal, ampak se mu vsak približal!"

Ali zaradi tega naredimo jaslice v svojem domu? Mnogi jih postavite kot nekdaj v bogkov kot. Te so najbolj pristno slovenske. Prve jaslice so s seboj prinesli k nam bratje sv. Frančiška iz Assisija v 12. stoletju. Oživili pa so jih z igro v 17. stoletju jezuiti.

V teh božičnih dneh se je dobro zazreti v te naše jaslice. Trenutek, v tišini. Opazujemo malega otroka. Neko nenavadno svetlobo širi. Zazrimo se v Marijo. Sprejela je načrt Boga in vstopila v zgodovino odrešenja človeka. Poglejmo tudi Jožefa. Tudi on je sprejel nov načrt v svojem življenju. Že samo ta, da je z visokonosečo Marijo trkal v Betlehemu od vrat do vrat, a ji ni mogel najti prebivališča, je bilo zanj zelo težko. Le v votlini pri živalih sta bila sprejeta! Popotnika na poti! Ni mu bilo lahko! Ali pa opazujemo pastirje z betlehemskih poljan, preprosti ljudje, nepomembni! Prav njim je angel prvi naznanil, da se je rodil Božji Sin.

Božič je praznik zato, ker božič je srečanje, človeka in Boga v jaslih. Božič je srečanje preprostih ljudi. Bog je prišel uresničit nekaj novega. Tudi v odnose med nami ljudmi. Vsak od nas hrepeni po svetlobi, ki bi razsvetlila najtemnejše kotičke naše notranjosti, ki nas bremenijo. Božič je praznik srečanja, kjer nas Bog objame. Objame nas neka nenavadna dobrota, navdihne svetloba, da objamemo tudi drug drugega!

Da se bo na sveti večer odprlo nebo nad našim domom, ga blagoslovimo. Pokadimo ga s kadilom in blagoslovljeno vodo, zaželimo si dobro, da v njem ne bo temnih sil sovraštva, nesprejemanja, ampak ta dom napolni svetloba in se po njem razširi prijeten vonj!

Naj bo letošnji božič nov začetek! Zato vam želim pogum za prijazno besedo, topel objem, iskro v očeh! Najprej pa odpuščanje v srce! Tudi to naj tiho vstopi v tihi noči, da bo za vas sveta noč, noč luči in svetlobe!

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
grapar
# 25.12.2016 ob 08:12
Lepo zveneče in oblikovno blesteče. Vendar me vedno zmede način umeščanja vašega vseljubečega in predvsem vsemogočega boga v ta trenutek in v to stvarnost. Ko se ozrem naokoli imam občutek, da je vaš bog ali en velik egoist ali pa nima pojma kako izkoristiti svojo vsemogočnost. Žal smo dnevno priče dogodkom, kjer vlada popolna odsotnost objemov vašega in tudi ostalih bogov, pa če prav od vsepovsod sliši pesem in odzvanjanje njihovih zemeljskih simbolov in pridigarjev.
Vaša napaka, da ne rečem greh pa je v tem, da sicer v dobri misli pravzaprav širite zablodo, ki ni nič drugega kot institucionalizirana interesna farsa.
Vsako leto pišete o novem začetku, upanju, odpuščanju in podobnih iskricah ampak ljudje smo vse manj ljudje in vse bolj tisto kar je interes človeškega ega. Mogoče bi veljalo preizkusiti z vero brez boga in z vero enakosti samega sebe z drugimi in z vero v tisto kar nas ves čas obkroža, naravo.
grapar
# 25.12.2016 ob 15:06
Krimsky nimam kaj odvzeti tvoji misli, dodal bi le, da je ideal pač stvar percepcije, mene in mislim da tudi vse druge tvoj ne moti in to je bistvo ideala.
Krimsky
# 25.12.2016 ob 10:52
@ grapar

Se je Sokrat zavedal, da svoje sodobnike spravlja v stisko?
Lahko da se tudi ni ...

Se ti zavedaš, da svoje sodobnike spravljaš v stisko?
Lahko da se tudi ne ...

Čeprav bo tvoj zapis danes najlepši med vsemi ostalimi (klišejskimi) zapisi – mu še vedno primanjkuje ljubezni in razumevanja do tistih, ki jih boš prestrašil s predlogom o 'novi veri'. Človeška občestva vztrajajo pri starih verah, ne glede na ceno, ki jo za to plačujejo.

Tvoj nadstandardni predlog je dober zate, ne pa za tiste, ki si takšnega luksuza ne morejo privoščiti.
»Vera v enakost« je doslej povzročila že toliko gorja kot malokaj drugega, tisoč in enkrat se je že sprevrgla v nasilje – oblikovati druge po svojem videnju te 'enakosti'.
~
Enakost je najslabši možni ideal, boljši ideal je enakopravnost in čim večja raznolikost!
Kjer drugim dopuščamo, da so povsem različni od nas ... in da so vse te različnosti povsem enakopravne ...
pietetnik
# 25.12.2016 ob 21:02
Nov začetek je nova priložnost. Ali niso o tem govorili v letu usmiljenja.
Bog daje novo možnost. Ni obupal nad nami. Prihaja.

Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje.
Tudi vsem bralcem teh vrstic želim miru.

Sestra Romana, blagoslovljen božič tudi vam.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
9
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo