Chelsea je na Stamford Bridgeu brez večjih težav odpravil Maribor. Foto: Matjaž Ambrožič
Chelsea je na Stamford Bridgeu brez večjih težav odpravil Maribor. Foto: Matjaž Ambrožič

Slovenske novinarske kolege je prijetno presenetil tudi trener Chelseaja, karizmatični in pogosto tudi osovraženi Jose Mourinho, saj je vse podrobnosti o Mariboru, njegovih igralcih, zgodovini kluba in njegovem direktorju Zlatku Zahoviču poznal zelo dobro.

Chelsea - Maribor
Za jedačo in pijačo sedme sile je bilo na Stamford Bridgeu dobro poskrbljeno. Foto: Matjaž Ambrožič

Še posebej presenetljivo zato, ker še pred dnevi tukajšnji tisk ni posebej izpostavljal Maribora, saj je bila središče medijskega zanimanja skrivnostna poškodba zvezdnika Chelseaja, trenutno vodečega moštva v angleški Premier ligi, naturaliziranega Španca Diega Coste. Napadalec na sobotni tekmi londonskih modrih proti mestnemu tekmecu Crystal Palaceu ni nastopil. Drugi razlog, ki bi morda lahko zmanjšal zanimanje nogometnih novinarjev za drugo gostovanje Maribora v Londonu v zadnjih dveh letih, pa je nocojšnja poslastica v Ligi prvakov, to je obračun med ikonama angleškega in španskega nogometa Liverpoolom in Realom iz Madrida.

Theresa Conneely, predstavnica Chelseaja, je potrdila, da so domačini pričakovali obisk podoben tistemu, ko je pred mesecem na stadionu ob King's Roadu gostoval nemški Schalke 04. A je že ponedeljkova poznopopoldanska tiskovna konferenca, na kateri sta nastopila trener Maribora Ante Šimundža in branilec vijoličastih Marko Šuler, v novinarski lobi zvabila skoraj trikrat več poročevalcev kot tista, ki jo je pripravil Schalke na čelu z zdaj že odstavljenim trenerjem Jensom Kellerjem.

175 novinarjev v lobiju ob spodnjem press-boxu ali tribunah za predstavnike sedme sile in še okoli 50 komentatorjev britanskih in tujih televizij, ki so navadno zbrani tik pod vrhom tribun - to je številka, s katero se Chelsea lahko marljivo pohvali le ob najpomembnejših tekmah, na primer ko klub gosti derbije proti največjima mestnima tekmecema Arsenalu, Tottenhamu ali proti Manchester Unitedu oziroma Liverpoolu. Za ugodje novinarjev je bilo vzorno poskrbljeno, tako kot vselej na tekmah bogatega londonskega kluba v domači Premier ligi. Chelsea in Stamford Bridge med angleškimi nogometnimi novinarji veljata za najboljšega gostitelja. Kolegi iz športne redakcije časnika Guardian so, seveda v šali, med pričakovane vrhunce nove sezone tradicionalno spet uvrstili tudi "kosila pred tekmami na Bridgeu".

Čeprav je Chelsea ta čas med vsemi angleškimi nogometnimi klubi v središču pozornosti, pa bi lahko vseeno dodal, da so nastop Maribora včeraj v živo z zanimanjem spremljali tudi Neil Ashton (urednik Daily Maila in voditelj oddaje Sunday Supplements na televiziji SkySports), Johnathan Wilson, pisec in novinar Guardiana, Martin Lipton in Henry Winter, glavna nogometna analitika časnikov Mirror in Telegraph, njegov športni urednik Jason Burt, Carrie Brown iz londonske športne redakcije medijske hiše Al Džezira/BeIN in še številni drugi znani komentatorji. Žal je tako kot Chelseajevega vezista in člana srbske državne reprezentance Nemanjo Matića taktika Maribora presenetila - in to v - še posebej za Chelsea - nadvse pozitivnem smislu. Novinarska srenja je že med odmorom potrjevala, da so slovenski prvaki v tekmo s premočnim Chelseajem vstopili s preveč odprto formacijo, kar je domačinom omogočalo lažji nadzor dogajanja na zelenici prav vseh 90 minut.

Slovenske novinarske kolege je prijetno presenetil tudi trener Chelseaja, karizmatični in pogosto tudi osovraženi Jose Mourinho, saj je vse podrobnosti o Mariboru, njegovih igralcih, zgodovini kluba in njegovem direktorju Zlatku Zahoviču poznal zelo dobro. Obenem so večkratni Mourinhovi medijski nastopi v zadnjih dneh odlično zadržali medijski pritisk, ki je še vedno osredotočen na vprašanje, ali bo Diego Costa v nedeljo zaigral na Old Traffordu, kamor se Chelsea odpravlja na spopad z angleškim velikanom Manchester Unitedom.

V ozadju te tekme je tudi Mourinhov taktični obračun s svojim mentorjem, nizozemskim strategom Louisom Van Gaalom. Costa bi lahko bil oziroma bo še bolj ključen lik na stadionu v Salfordu prav zaradi sinočnje poškodbe njegove rezerve, francoskega reprezentanta Loica Remyja. Mourinho je bil ob srečanju z novinarji po tekmi z Mariborom značilno osoren, ko so kolegi namignili, da jih zanima, kdo je tisti mož, ki bi lahko dosledno zamenjal v dosedanjih osmih prvenstvenih tekmah zelo učinkovitega Costo in po novem tudi še Remyja. Portugalec je bil v svojem odgovoru namenoma nejasen: "Če ne prvi in tudi tudi drugi ne, pa bo v nedeljo nastopil tretji."

"Toda kdo, pa saj 36-letni veteran Didier Drogba ne more na igrišču vztrajati vso tekmo, Jose, kdo torej?" Mourinho je tedaj debato zaostril, rekoč: "O poškodovanih nerad razpravljam." Razodetje ključne otoške nogometne uganke za zdaj še ostaja zavito v tančico skrivnosti. Vseeno pa se zdi, da bo Diego Costa v nedeljo povsem zdrav in pripravljen, obenem pa ostaja tudi pri tem, da je s kadrovskimi menjavami Mourinho diplomatsko elegantno prikril, da je za tekmo proti Mariboru, pa čeprav slovenske prvake "nadvse spoštuje", vseeno uporabil skoraj polovico rezervistov. Povratna tekma med Mariborom in Chelseajem bo na stadionu Ljudski vrt 5. novembra.

Iz Londona

Slovenske novinarske kolege je prijetno presenetil tudi trener Chelseaja, karizmatični in pogosto tudi osovraženi Jose Mourinho, saj je vse podrobnosti o Mariboru, njegovih igralcih, zgodovini kluba in njegovem direktorju Zlatku Zahoviču poznal zelo dobro.