Lado Ambrožič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lado Ambrožič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

A trajalo je polni dve leti, da je sodišče naposled razpisalo prvo zaslišanje, ki se je končalo s poravnavo, kar pomeni, da se je Troha strinjal, da s spleta umakne vse zapise in navedbe o varuhu in da na svojih spletnih straneh objavi opravičilo za vse navedbe in oznake o Varuhovem sodelovanju z udbo. Varuh pa se je odpovedal odškodninskemu delu tožbe.

Na spletnih straneh Gibanja OPS objavljeno opravičilo je v popolnem nesorazmerju s pamfletom, ki je dve leti kraljeval na najvidnejših mestih spleta. Kot je bilo pričakovati, je opravičilo spretno skrito celo za poznavalca in ga je najti v posebnem zavihku Prispevki različnih avtorjev.

A uradno sta Troha in Gibanje OPS sklep sodišča izpolnila, saj bi morala v nasprotnem primeru plačati kazen 3.000 evrov. Gledano celovito pa to pomeni, da tožena stranka za širjenje neresnic in žalitve varuha pravic gledalcev in poslušalcev slovenski javnosti opravičila ni pripravljena objaviti na vidnem mestu in ponavlja znan obrazec, ki se ga pri odgovorih, opravičilih ali popravkih vzvišeno poslužujejo nekateri uredniki javnih glasil ali elektronskih medijev.

Priloga: kopija opravičila

Izjava za javnost v zvezi s sodno poravnavo doseženo na Okrajnem sodišču v Ljubljani med toženo stranko Združenje v Gibanju OPS in odgovorno osebo združenja Ladislavom Troho ter tožečo stranko Ladom Ambrožičem
Spoštovani!

V skladu s sodno poravnavo, doseženo na Okrajnem sodišču v Ljubljani, dne 26.05.2015, objavljamo naslednje sporočilo za javnost:

Združenje v Gibanju OPS – Osveščeni Prebivalci Slovenije in Ladislav Troha kot zakoniti zastopnik tega združenja se Ladu Ambrožiču opravičujeta za vse navedbe, objavljene na straneh združenja, predvsem pa za oznako, da je bil sodelavec udbe.
Ekipa OPS