Kolumne
(6)
Sestra Romana Kocjančič
Romana Kocjančič. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Verski tisk v januarju

Kolumna Romane Kocjančič
24. januar 2018 ob 07:36
Ljubljana - MMC RTV SLO

V sredo praznujejo medijski delavci! Na ta dan goduje sveti Frančišek Saleški, zavetnik medijev. Izvrsten, učen, a preprost pridigar je deloval pred 400 leti v Franciji. Pravili so mu apostol Savoje. V obrambi katoliške vere pred kalvinci je bil zelo iznajdljiv. Da bi dosegel ljudi, je zapisal svoje misli na letake.

V sredo se bodo zato zbrali slovenski katoliški medijski delavci v nadškofijskem dvorcu v Ljubljani. Ob predavanju Aleša Mavra bodo razmišljali o izzivih v letu 2018. Konec leta sta se z njimi soočila tudi nova urednika dveh katoliških tednikov pri nas, Družina in Nedelja, ki izhaja na avstrijskem Koroškem. Tako Mateja Rihter kot Boštjan Debevec sta prevzela urednikovanje po dolgoletnem delu Hanzija Tomžiča in Francija Petriča. Gotovo ni enostavno biti katoliški medijski delavec, saj si zavezan resnici Evangelija in podrejen avtoriteti Cerkve. Bralke in bralce naj bi obveščal in oblikoval, širil nauk Kristusa, vodil ljudi k Bogu, konstruktivno-kritično ozaveščal o dogodkih v Cerkvi in družbi. Poleg tega pa naj bi katoliški mediji skrbeli za kulturo slovenskega jezika in uporabljali jezik, ki nam je razumljiv. Zato naj katoliški mediji ne bi iskali popularnosti, a bili naj bi privlačni, kar je ustvarjalcem v velik izziv. Na izviren način naj bi spremljali naše življenje, delili naše skrbi, pričakovanja, načrte in nas povezovali.

Vemo, da naklade časopisov padajo. Hanzi Tomažič je bil tako med prvimi, ki je na avstrijskem Koroškem začel objavljati tednik na spletu. Vendar na spletu lahko objavimo le kratko dnevno novico, in to hitro, ne gre pa za poglobljeno tematiko. Presenetljiv je papež Frančišek, ki objavlja dnevno kratka sporočila. Na Instagramu ima že pet milijonov sledilcev, na Twitterju 16 milijonov.

Najmlajši spletni katoliški medij je pri nas Aleteia.si. Od decembra deluje pod okriljem Družine. Kakor pravijo, želijo biti navdih za polno življenje in navdušiti za krščanske vrednote. Aleteia je tudi nov evangelizacijski projekt na svetovnem spletu. Pojavlja se v sedmih jezikih, tudi v slovenskem. Med 300.000 naročniki na dnevne e-novice in 2,7 milijona sledilci na Facebooku doseže več kot 12 milijonov bralcev mesečno. Pripada evropski medijski skupini (Media Participation Group), ki združuje založništvo, tiskarsko industrijo, avdiovizualno produkcijo in spletne strani. V Aleteia je vključen tudi Papeški svet za komunikacijo in za novo evangelizacijo. Namenjen je predvsem ljudem, ki so se od Cerkve oddaljili.

V reorganizaciji pa so tudi vatikanski mediji. Z januarjem so se združili vsi in nastopajo združeno na spletnem portalu pod imenom www.vaticannews.va. Zaobjemajo vse dejavnosti papeža Frančiška, Vatikana in Katoliške cerkve. Sistem vatikanskih medijev so prevzeli z novim modelom, ki je utemeljen na integraciji in skupnem upravljanju, v skladu z reformo, ki jo je želel papež. Družbeno omrežje vaticannews koordinira uredniški oddelek in teološko-pastoralni oddelek Tajništva za komunikacijo. V središču jim je človek, zavzemajo se za odnos, gojijo kulturo in posepešujo srečanje. V nekaj mesecih bomo na vaticanews lahko prebirali novice tudi v slovenskem jeziku. O okviru te prenove so tudi lani grafično prenovili spletne strani Katoliške cerkve v Sloveniji.

Mesec januar je posvečen pri nas verskemu tisku. Po njem, pa naj bo časopis ali na spletu, pa bomo gotovo posegli, če nas bo nagovoril v našem doživljanju ali v našem iskanju in nam ponudil novo izkustvo Presežnega.

Romana Kocjančič, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
janez139
# 25.01.2018 ob 15:24
Grapar in Ajaa ne nabijajta ker nimata pojma...
Kalvin je npr. dal zažgati na grmadi Miguela Serveta, kalvinistična cerkev pa je s predestinacijo utemeljevala rasno diskriminacijo v Južnoafriški republiki.
Ajaa
# 25.01.2018 ob 14:42
grapar, daj no, saj nisi naiven, a si predstabvljaš npr. Rodeta v raševinasti halji - verjetno ne.
grapar
# 24.01.2018 ob 10:34
V obrambi katoliške vere pred kalvinci je bil zelo iznajdljiv. Da bi dosegel ljudi, je zapisal svoje misli na letake.

Kalvinizem je bila ena od glavnih vej protestantizma. Cerkve so bile preproste in brez okrasja v katerih je bilo dovoljeno le peti in moliti.

Torej če prav razumem je RKC za zavetnika medijev izbrala borca proti osnovni krščanski "vrednoti", to je preprostosti?
Ajaa
# 26.01.2018 ob 12:53
širili obzorja iz grap na široka obzorja duha.

res so široka ta obzorja duha, ki so natančno odmerjena od prve do zanje strani Biblije
pietetnik
# 26.01.2018 ob 20:10
Ajaa
Sveto pismo je knjiga življenja!

Naj ti tudi Ramos napiše nekaj o tej knjigi.
pietetnik
# 26.01.2018 ob 09:24
Sestri Romani hvala za zapis, ki citira veliko tudi svetovnih medijev, ki jih boste radi brali in si s tem širili obzorja iz grap na široka obzorja duha.
Romana Kocjančič
link
Pogumnih 40
7
11. marec 2018 ob 08:40 V ponedeljek je gregorjevo, ko se ptički ženijo. Sveti Gregor je prinašalec luči, po julijanskem koledarju se na ta dan začne pomlad.
Več novic ...
Kazalo