Andrej Karoli. Foto: BoBo
Andrej Karoli. Foto: BoBo

Na spletni strani ministrstva za kulturo sem danes pričakoval seznam skladb, ki so bile prvič predvajanje pred manj kot dvema letoma, kar je ena izmed točk kvot. Seznam naj bi bil v pomoč glasbenim urednikom za lažje delo in glasbenikom, da na enem mestu opozorijo na svojo aktualno produkcijo. Ob 14:07 sem na ministrstvu preveril, ali je seznam objavljen. Odgovor predstavnika za stike z javnostmi je bil negativen. Nazadnje sem na spletno stran pogledal ob 14:22. In glej seznam.

Pričakoval bi ga na vstopni strani ministrstva. Ugibanju, zakaj je tako, se bom ognil. Presenečen sem, da ministrstvo za kulturo, njegov direktorat za medije in vsi, ki so se sklicevali na slovensko glasbo v medijih kot nacionalnem interesu, niso preplavili medijev z informacijo o "uradnem seznamu nove produkcije, ki ima posebno zaščito celo v zakonu". Seznam je smešen, ne najdem druge besede. In vsebuje podatke, ki so skregani z dejanskim stanjem. Med 70 skladbami na seznamu jih 28 ne vsebuje podatka o datumu prvega predvajanja. Ob hitrem pregledu pa sem pri eni skladbi ugotovil, da je datum prijave dve leti mlajši od datuma prvega predvajanja, ki ga je dokumentiral sistem Vala 202. Za resničnost podatkov na seznamu ministrstva odgovarja pošiljatelj, torej glasbenik.

In neposredna kritika predlagateljem sprememb zakona. Časa ste imeli več mesecev, a se niste zganili. In nobeno opravičilo ne bo zaleglo. Če ste sposobni vztrajati pri sprejemanju milo rečeno slabih zakonov, bi enako vztrajnost pričakoval pri implementaciji.

Še to, spet poudarjam. Spremembe zakona pretirano in brez nujnega razmisleka urejajo prevelik del radijskih programov. Zaradi nepoznavanja (čeprav so bili opozorjeni) radijske produkcije so poslanke in poslanci potrdili spremembe, ki še kako vplivajo ne samo na glasbeno podobo, ampak celoten radijski program. Val 202 se bo prvič s posledicami sprememb zakona soočil že po 27 urah veljave.

Uredniške odločitve, da v neposrednem prenosu javnosti posredujemo večer elektronske glasbe na festivalu Lent, ne bomo izpeljali v celoti. Prenos bomo nocoj predčasno prekinili zato, da bomo zadovoljili zakonu. Ne zato, ker bi gostujoči didžeji in producenti ponujali nesprejemljiv program, ampak zaradi zakona. O tem sem govoril in pisal pred meseci ter uporabljal besedno zvezo "prevelik vpliv na uredniško avtonomijo". In bojim se, da bo takšnih zakonsko pogojenih neavtonomnih uredniških odločitev v prihodnosti veliko. Morda bo naslednja žrtev sprememb zakona o medijih prenos izredne seje državnega zbora? Ker zakone je treba spoštovati.