Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 11 glasov Ocenite to novico!
Protesti v New Yorku
Celo na ameriški desnici je bilo pretekle tedne zelo malo tistih, ki bi si drznili zateči h klasičnemu političnemu besednjaku, češ da so protestniki na ulicah brez razloga, da so zavedeni, navadni huligani, žrtve propagande ali političnih manipulacij ... Foto: Reuters
Edvard Žitnik
Edvard Žitnik, dopisnik iz ZDA. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Veseli december v New Yorku

Kolumna newyorškega dopisnika
8. december 2014 ob 09:23,
zadnji poseg: 8. december 2014 ob 10:09
New York - MMC RTV SLO

Pretekli konec tedna so policijski helikopterji nad New Yorkom končno utihnili, najboljše znamenje, da je rasnih protestov konec ali, morda bolje, da so protestnikom pošle moči.

Ne vem natančno, ali zaradi dežja, ledenega vetra, ki te dni kot za šalo obrača dežnike, in danes tudi mraza, zagotovo pa ne zato, ker bi razlogov za njihove demonstracije čez noč zmanjkalo.

Times Square in Peto avenijo je namesto množice s transparenti ponovno zavzela nič manj odločna reka ljudi, otovorjenih z nakupovalnimi vrečkami, ki z Iphoni v rokah sproti preverjajo, ali je na Amazonu morda cenejše ... Dvignjene pesti ter bojevite, hripave vzklike "No Justice - No peace!" (Brez pravice ni miru!) so preglasili zvončki Božičkov "Salvation Army" ter žametni glasovi ameriške popularne glasbe, ki dobro vedo, ali so za časa življenja vedeli, da tudi v njihovem poslu "Sveta noč" vedno pomaga!

Celo na ameriški desnici je bilo pretekle tedne zelo malo tistih, ki bi si drznili zateči h klasičnemu političnemu besednjaku, češ da so protestniki na ulicah brez razloga, da so zavedeni, navadni huligani, žrtve propagande ali političnih manipulacij ... Predsednik Obama je obsodil uničujoči pohod jeznih zakrinkanih mladeničev v Fergusonu ter njihovo ropanje in požiganje, a hkrati je nedvoumno poudaril, da imajo pripadniki afroameriške skupnosti upravičeno občutek, da so nemalokrat žrtve pretiranega policijskega nasilja, zato so potrebni ukrepi.

Tako silen izbruh nezadovoljstva afroameriške skupnosti na eni strani in zelo zadržane reakcije na drugi samo potrjujejo to, kar statistika dokazuje že desetletja. Ne le razvpita newyorška policija, ki je znana po tem, da najprej strelja in šele zatem sprašuje, policisti imajo tudi drugod po Združenih državah, ko gre za pripadnike afroameriške skupnosti, veliko težji prst kot sicer.

Kljub silnemu čustvenemu naboju, ki ga je povzročila smrt temnopoltega, neoboroženega Michaela Browna v Fergusonu, predmestju prestolnice Misurija St Louisa, s strani policista, so tudi afroameriški skupnosti naklonjeni analitiki priznavali, da preprosto ni mogoče ugotoviti, kaj se je usodnega 9. avgusta dejansko dogajalo. Velika porota, v njej so bili trije Afroameričani, je imela na voljo le razlago policista Darrena Wilsona, ki še danes trdi, da ga je Brown napadel, ko je sedel v policijskem avtomobilu, in da je nanj streljal v samoobrambi, kajti ni vedel, ali je oborožen.

Ker porota preprosto ni imela drugih informacij o dogodku, Michael Brown je mrtev, je sprejela policistovo interpretacijo, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Ni malo tistih, ki se sprašujejo, zakaj je policist lahko izjema. Ali niso vsi državljani, pa četudi nosijo značko in nedvomno opravljajo časten in brez dvoma tudi nevaren poklic, pred zakonom enaki? Ali ni ravno sodni postopek, z vsemi mehanizmi ugotavljanja krivde ali nekrivde, edina in prava pot za ugotavljanje kazenske odgovornosti? Ali je devet laičnih članov velike porote bolj pristojnih za ugotavljanje krivde ali nekrivde kot sodišče?

A če pustimo ob strani Ferguson, o katerem se bržkone pravni teoretiki ne bodo nikoli povsem poenotili, se je zdel primer smrti temnopoltega Erica Garnerja s Staten Islanda v New Yorku, vsaj načelno čist kot solza. Iz tisočkrat videnega posnetka dogodka je povsem jasno, da Garner, sicer srčni bolnik in astmatik, kar seveda ni pisalo na njegovi majici, ne bi umrl, če ga policisti ne bi podrli na tla in ga tam pustili ležati najmanj sedem minut. Nobenega dvoma ni: Garner se je upiral aretaciji, verjetno je žalil policiste, to ni bilo njegovo prvo srečanje z njimi, lahko bi naštevali še in še. Vendar vztrajati, da Garner usodnega julijskega dne ni umrl zaradi policijskega posredovanja, je težko dojemljiv cinizem! Torej ga je zbil avto???!!! Policist se je opravičil za dejanje, češ da ni hotel povzročiti njegove smrti, v pravniškem jeziku naklepa torej ni bilo ... Ali policist samo zato, ker se je opravičil, ker je nosil značko in opravljal časten in nevaren poklic, ni kazensko odgovoren?

Velika porota je ugotovila natančno to in zato je po Fergusonu zavrelo tudi v New Yorku! Več kot pomenljiva je bila izjava prvega človeka mesta, župana Di Blasia: Priznal je, da je svojemu sinu, ki je rojen v rasno mešanem zakonu, svetoval, naj se raje ne zapleta s policijo. Ta je po 11. septembru prerasla v največjo in najučinkovitejšo oboroženo silo v Združenih državah takoj za vojsko. Zaradi pritiska javnosti in županovega komaj prikritega simpatiziranja s protestniki je vodja policijskega sindikata Patrick Lynch sklical novinarsko konferenco in ponovil, da se je Garner upiral policiji, kar je protizakonito, umrl pa je zaradi debelosti.

Župan osemmilionskega kolosa, v katerem je na enem mestu nakopičenega več bogastva in policistov kot kjer koli na svetu, je sinoči pohvalil policijo, češ da je med nedavnimi protesti strokovno in učinkovito opravila svoje delo. Reportažni tovornjaki televizijskih mrež so se že odpeljali z mesta na lov za drugimi zgodbami. Z rekordno nizko ceno bencina, gospodarskim vzponom in splošnim dvigom optimizma Američanov v New Yorku pričakujejo rekordno decembrsko božično prodajo. Na Times Squaru se bo za silvestrovo zagotovo spet zbralo več kot milijon ljudi. Če se boste morebiti izgubili v gneči: vprašajte policista, zagotovo ni daleč; zagotovo vam bo rad prijazno svetoval in ne obotavljajte se, tudi s "selfijem" vam bo zagotovo ustregel, to je vendar New York!

Edvard Žitnik, New York
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
bufalo
# 08.12.2014 ob 10:06
Prosil bi da se vsaj za članke o protestih minimalno poslužujete klasičnega novinarskega pristopa. (v smislu preverjanja in zbiranja informacij). Na mojo žalost še zmeraj upam da naj bi novinarski poklic služil obveščanju populacije, ter širjenju mej in okviriv znanja in zavedanja le te, ne pa manipulaciji in poneumljanju množic.

hvala in lep pozdrav.
General
# 08.12.2014 ob 10:20
Vision
# 08.12.2014 ob 12:26
Čas bi bil, da se voditelji Rusije, Kitajske, Mehike in Brazilije sestanejo v Mexico City, ter analizirajo zaskrbljujoče razmere v ZDA. Z seboj naj pripeljejo seveda še svoje obveščevalne enote in agente, ter zunanje opazovalce. Varnostni svet združenih narodov pa bi že moral urgentno sestankovati glede ameriške krize. Čez kak mesec bi lahko imele omenjene države tudi skupne obsežne vojaške vaje na kopnem ob meji z ZDA in na morju.
bufalo
# 08.12.2014 ob 09:57
Ja od ko ste pa ta članek prekopiral?
http://revolution-news.com/live-protest-eric-garner-no-indictment-decision/
^evo u živo iz #berkeley -ja^
http://pix11.com/2014/12/07/eric-garner-protesters-hold-sit-ins-throughout-herald-square-stores/
^tole je pa new york včeraj^
Torek
# 08.12.2014 ob 11:04
Ali ima javnost pravico izvedeti prav vso resnico? Kdo o tem odloča? Dopisnik zagotovo ne. Pri tem je upoštevati tudi to, da ima vsak svoj stil pisanja in je pri nekaterih, bolj umirjenih možakarjih, ta večkrat v popolnem nasprotju z dogodki, ki naj bi jim bil priča. Na, pa sem tudi sam enkrat komentiral avtorja in ne članka. Zemlja, odpri se.
PONOS
# 08.12.2014 ob 10:32
http://rt.com/usa/212335-police-protesters-oakland-gas/
Modrijan6
# 08.12.2014 ob 10:17
Tudi to je Amerika, mar ne. V Sloveniji imamo seveda druge težave, mnoge zaradi gospodarske krize in izgube službe pesti velika revščina in o božičnih darilih lahko samo sanjajo in upajo na boljše čase. V Ameriki pa se v 21. stoletju ukvarjajo z rasizmom, pričjkoval sem, da so ga tam že davno presegli. Žal to ni tako....., črnci očitno umirajo po nedolžnem, kar je žalostno, očitno gre za dvojna merila in pred zakonom očitno vsi le niso enaki....., očitno tam izigravajo človekove pravice....., žalostno, res žalostno. Je pa gospod Žitnik pomenljiva ne novinarska, pač pa tiskovna konferenca, o tej tiskovni konferenci, kjer se je trlo novinarjev pa imam tudi jaz svoje mnenje.........
tptb
# 08.12.2014 ob 10:40
Kdo bo pa o tem poročal? Kje je Nulandova za podporo protestnikom. Ko so v Ukrajini letele molotovke, smo bili s strani medijev, milo rečeno, nadlegovani cele dneve.

http://www.advance.hr/vijesti/suzavac-vodeni-topovi-i-molotovljevi-kokteli-atena-u-plamenu-za-vrijeme-obiljezavanja-obljetnice-ubojstva-tinejdzera/

http://rt.com/news/212339-italy-milan-protesters-police/
nikhrast
# 08.12.2014 ob 16:44
Počakajte nekaj tednov, za Boxing Day, zdaj je pravzaprav Boxing Week, bo pa še večja gužva, razprodaje vsepovsod.
bufalo
# 08.12.2014 ob 21:02
http://thefreethoughtproject.com/anonymo
us-brings-oakland-pd-website-cops-gas-protesters/
inoxx
# 08.12.2014 ob 16:24
Pohvala Edvardu Žitniku doppisniku iz N.Y. za njegovo nepristransko poročanje in pokončno držo.
Zadeti Derviš
# 08.12.2014 ob 10:44
Pretekli konec tedna so policijski helikopterji nad New Yorkom končno utihnili

Seveda, ker onkraj luže spoštujejo Božič! Kje smo še mi...
Edvard Žitnik
link
Velika pričakovanja
45
21. marec 2017 ob 06:50 Med montažo oddaje o Obami v Ljubljani mi je kolegica iz redakcije navrgla: "Kdo danes sploh še ve za Obamo!" Po "moško" sem preslišal ne ravno prijazno opazko, na nacionalki sicer nič nenavadnega.
Več novic ...
Kazalo