Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 6 glasov Ocenite to novico!
Bitcoin
"Mati" vseh kriptovalut, bitcoin, je lani najprej doživel tako rekoč sanjsko rast, saj se je njegova vrednost z dobrih 10 USD povzpela na rekordnih več kot 1.200 USD, a že kmalu strmoglavila le na polovico rekordne vrednosti. Foto: Reuters
Igor Jurič
Igor Jurič bo v tokratnem Globusu osvetlil vprašanje virtualnih valut. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Globus

Dodaj v

Virtualni denarci

Kolumna Igorja Juriča
29. april 2014 ob 12:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

Se še spomnite svojih otroških let, ko ste od staršev, sorodnikov ali prijateljev dobili kakšen kovanec in ga potem, če ga niste takoj zapravili za sladkarije ali sladoled, skrbno odnesli v hranilnik?

Prašička, pikapolonico, sodček ali kaj podobnega, pa ste potem vsake toliko časa vzeli v roke in glede na težo ponosno ugotavljali, kako bogati ste že. Če bo šlo vse po načrtih snovalcev virtualnega denarja, se lahko zgodi, da bodo prihodnji rodovi oropani tega posebnega občutka, ki smo ga imeli in ga še imajo naši otroci, ko držijo v rokah hranilnik z žvenketajočimi kovanci.

Širša svetovna javnost je na pojav t.i. kriptovalut (bitcoin, ripple, litecoin, auroracoin, peercoin,…) postala pozorna predvsem v lanskem letu. "Mati" vseh kriptovalut, bitcoin, je namreč lani najprej doživel tako rekoč sanjsko rast, saj se je njegova vrednost z dobrih 10 dolarjev povzpela na rekordnih več kot 1.200 dolarjev, a že kmalu strmoglavila le na polovico rekordne vrednosti. Tečaj bitcoina sicer ves čas močno niha in v trenutku, ko pišem ta tekst je njegova vrednost 444 dolarjev. Prav izredno veliko nihanje vrednosti bitcoina je ena njegovih največjih slabosti, kot tudi nevarnost, da spletni kriminalci vdrejo skozi varnostne kode in pokradejo virtualni denar.

Na Japonskem se je to pred meseci že zgodilo na takrat največji svetovni borzi za trgovanje z bitcoini Mt. Gox. Kriminalcem je uspelo ukrasti 850.000 bitcoinov, ki so bili takrat vredni več kot 350 milijonov dolarjev. Kraja je povzročila propad borze Mt. Gox, ki je minuli teden razglasila stečaj. Po neuradnih podatkih je zdaj največja svetovna borza za trgovanje z bitcoini v slovenskih rokah, saj sta lastnika Bitstampa mladeniča iz Kranja.

Oddaja Globus prinaša svet v vaš dom. Izbrane dogodke in pojave voditelja Helena Milinkovič in Igor Jurič s pomočjo dopisnikov in sogovornikov analizirata vsak torek ob 23. uri na 1. programu TV Slovenija. Ogledate si jih lahko v živo ali pa v našem arhivu.
Vsak torek si lahko Globus predpremierno ogledate tudi na RTV 4D.

Medtem, ko ciniki trdijo, da je bitcoin tako varen kot je varno življenje v somalskem glavnem mestu Mogadišu, pa njegovi zagovorniki poudarjajo predvsem njegove pozitivne lastnosti. Bitcoin si lahko s pomočjo t.i. rudarjenja ustvari vsak sam in do zdaj je bilo ustvarjenih približno 12 milijonov bitcoinov, celoten obseg pa je omejen na 21 milijonov. Tisti, ki si ga ne znajo ali ne zmorejo sami ustvariti na računalniku, pa ga lahko z običajnim denarjem kupijo na bitcoin borzi. Provizije pri plačevanju izdelkov in storitev so v primerjavi z bančnimi transakcijami bistveno nižje, plačilo je izvedljivo tako rekoč takoj in to kjer koli na svetu, saj valuta ni vezana na države ali njihove centralne banke.

Zato nanjo tudi ne morejo vplivati, kar je zlasti všeč zagovornikom anarhističnega urejanja sveta. V Sloveniji naj bi za zdaj bitcoine kot plačilno sredstvo sprejemalo nekaj manj kot 20 podjetij, po svetu pa naj bi se za to vsak dan odločilo približno 50 manjših ali srednje velikih podjetij. Ena od prednosti bitcoina naj bi bila tudi anonimnost transakcij, čeprav so vse javno dostopne. Pri plačevanju namreč ni treba navajati osebnih podatkov.

Zaradi prednosti, ki jih imajo bitcoin in ostale kriptovalute pred klasičnimi valutami, kot so dolar, evro, jen, juan,…., bi lahko bila njihova prihodnost svetla. Vendar bosta morala biti še pred masovno uporabo izpolnjena predvsem dva pogoja: vrednost ne bo smela več tako hitro in močno nihati, ker to odpira vrata za divje špekulacije in morala bo biti zagotovljena tako rekoč absolutna varnost pred vdori računalniških vlomilcev.

Igor Jurič, Globus
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
nimivseeno1
# 29.04.2014 ob 14:13
"Banke posojajo z ustvarjanjem kreditov. Ustvarjajo plačilna sredstva iz nič"
Ralph M. Hawtrey, sekretar britanske zakladnice
nimivseeno1
# 29.04.2014 ob 14:12
Nocem vas strasit dragi slovenci, vendar ves denar je virtualen. V banko gres po posojilo, ker oni tam tega denarja nimajo. Sele, ko si ga sposodis, ga natisnejo in vrniti ga moras vec kot si se ga sposodil, pa le oni so vir tiskanega denarja.

v takem sistemu nujno sledijo krize.

Koliko porabimo, da natisnemo?

2 centa - ne glede na to, koliksna stevilka je na papirju. :)

"Nekateri ljudje mislijo, da so Federal Reserve Bank vladna institucija Združene države. Niso državna institucija. So zasebi monopol, ki prežijo na ljudi iz Združenih držav Amerike v korist zase in za svoje tuje goljufe "- kongres Record 12595-12603 - Louis T. McFadden, predsednik odbora za bančni in Valuta (12 let), 10. junij , 1932

"Mi smo popolnoma odvisni od poslovnih bank. Nekdo si mora izposodit vsak dolar, ki je v obtoku, pa naj bo to gotovina ali kredit. Če banke ustvarjajo denar dovolj sintetične smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema o kateri lahko inteligentne osebe raziskujejo in razmišljajo. To je tako pomembno, da lahko naše sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in bojo napake odpravljene zelo kmalu. "- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
ALFAinOMEGA
# 29.04.2014 ob 14:44
Tudi ljudje vse bolj živijo v virtualnem svetu in so se precej oddaljili od realnosti.
Na realnost jih opozori le prazen želodec in neplačane položnice.
Pa še za to večinoma poskrbi z virtualnim denarjem.
Nikec3
# 29.04.2014 ob 14:51
Če je ta neuradna informacija vsaj malo resnična, naj prvo tema dvema čestitam.

Je resnična. Najpomembnejšedržave v svetu Bitcoina so ZDA, Rusija, Kitajska in Slovenija.
bigdik
# 29.04.2014 ob 21:11
O virtualnem denarju sem že pisal pa sem dobival minuse. Če seštejemo vse pufe držav na svetu dobimo tako številko da se nam zvrti.Sprašujem se od kod se je vzel ves denar, če ni iz virtualnih "blagajn"
neutrino
# 30.04.2014 ob 03:03
Ne vem, kaj je taki halo okoli bitcoina - če pogledaš pod havbo je v osnovi samo vrednostni papir (stabilen približno tako kot kaka zelo rizična delnica), ki ga kot plačilno sredstvo sprejemajo določena spletna in fizična mesta - torej hkrati funkcija še kot zelo nestabilne in daleč od univerzalno sprejete valute.
hero
# 29.04.2014 ob 17:22
@nif Poglej tole.
izo
# 01.05.2014 ob 11:35
ves denar je virtaulen
marvin34
# 30.04.2014 ob 17:55
neutrino: halo predvsem zato, ker nihce nima nadzora nad njim. Je decentralizirana valuta, to je bistvo bitcoina.
marvin34
# 02.05.2014 ob 13:56
Zuppkko, zakaj tisti, ki so najvec tvegali - torej prvi "investitorji" nebi bili za to nagrajeni - tako kot so tudi pri delnicah. Verjetno ne bos trdil, da je pomankljivost applove delnice v tem, da so tisti prvi investitorji z njimi verjetno obogateli?

To, da se izbubljeni bitcoini ne vrnejo v sistem ni pomankljivost, ker so "inifinitely divisible".
Zuppkko
# 02.05.2014 ob 07:58
Bitcoinova pomanjkljivost: - omogoča zaslužke prvotnim lastnikom in nagrajuje špekulante, - fizična in spletna varnost računalniških denarnic, - izgubljeni bitcoini se ne povrnejo v sistem, ampak za vedno obtičijo

http://www.positivemoney.org/2014/04/bit
coins-fatal-design-flaws/

Te stvari je potrebno samo izboljšati. Ni razloga, da bi ostali samo pri trenutni verziji sistema ali obupali s kriptovalutami.
elGoyc
# 01.05.2014 ob 20:41
Seveda je povsem res, da so vse svetovne valute virtualne, vprašanje pa je ali je to nujno slabo. Gospodarske krize in hiperinflacija so se pojavljale že od nekdaj. Poznani so primeri iz Rimskega cesarstva, ko so v srebrnike uradno mešali druge kovine zaradi potrebe po denarju in s tem sprožili inflacijo ali, ko se je španska ekonomija sesula zaradi priliva zlata in Novega sveta v 16 stoletju. Vezati vrednost denarja na zlato ni nič drugače, kot če bi ga vezali na sol, pšenico, železo ali pač karkoli že.
Je pa drug problem, ko politika, recimo G.W.Bush leta 2001, želi umetno višjo gospodarsko rast in forsira nizke obrestne mere (kar je bil zametek današnje krize). Denarja namreč FED ne tiska ampak ga v obliki kredita posoja komercialnim bankam. Vzame ga iz zraka, ampak mu pripisujemo določeno vrednost, ker za tem stoji država s svojo politiko, vojsko, zlatimi rezervami itd. Privat ali ne, zaenkrat FED vodi boljšo monetarno politiko kot ECB, ki jo najbolj težijo povsem različne potrebe držav z nizkim deficitom in dobro gospodarsko kondicijo, kot je Nemčija in na drugem bregu vsemi nami na južnem robu EU-ja.
samoIet
# 29.04.2014 ob 22:43
bitcoin mokre sanje nwo.. na sloveniji se očitno testira vertikalna širitev (=od bebca do elitnika); kako poteka horizontalna, pa se lepo vidi na darknetu.
Igor Jurič
link
Cameronovo zmagoslavje
5
13. maj 2015 ob 10:27 Potem ko je bila prešteta večina glasov volivcev po četrtkovih splošnih volitvah v Združenem kraljestvu, so skoraj vsi politični opazovalci obstali odprtih ust.
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
11
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo