Kolumne
(4)
Predsedniške volitve 2017
Letošnje predsedniške volitve so povsem razgalile realnost slovenske politike. Dokazale so, da demokracija deluje, vendar predvsem kot farsa. Foto: BoBo
false
Miha Žorž. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Volilna kampanja izgubljenih priložnosti in paradoksov

Kolumna Mihe Žorža
22. oktober 2017 ob 23:42
Ljubljana - MMC RTV SLO

Letošnje predsedniške volitve so povsem razgalile realnost slovenske politike. Dokazale so, da demokracija deluje, vendar predvsem kot farsa. Lahko bi bilo drugače, a izgubljenih priložnosti je bilo preveč.

Za desnico je izgubljena priložnost, da ni nastopila z enim kandidatom in tako resneje ogrozila Boruta Pahorja, čeprav je treba priznati, da z njegovo izvolitvijo ne bi izgubila prav ničesar. Lahko celo rečemo, da je desnica na teh volitvah nastopala tako rekoč s sedmimi, osmimi kandidati, levica pa, pogojno rečeno, z enim samim.

Predvsem pa je to izgubljena priložnost za parlamentarno Levico, da bi s podporo resnemu kandidatu, oziroma še bolje - kandidatki, nastopila kot resen igralec v slovenski politiki. Ni toliko zamujena priložnost prepozna podpora Andreju Rozmanu - Rozi, škoda je, da niso bili pozorni na Valerijo Korošec, ki je v napovedi kandidature oz. zbiranja podpisov kot edina kandidatka nastopala s konkretno programsko idejo: univerzalnim temeljnim dohodkom. Na tej točki bi se lahko Levica profilirala kot edina politična skupina, ki v politični boj za najvišjo protokolarno funkcijo v državi kandidira človeka z vsebino. Če bi strankarsko močvirje pravočasno prepoznalo to, bi lahko spremljali konkretno in vsebinsko kampanjo, ne pa tekmovanja v puhlicah v nekakšnih resničnostnih šovih.

Marjan Šarec in Borut Pahor sta se izkazala za najmočnejša kandidata, kar seveda niti ni presenečenje. Kandidata sta si veliko bolj podobna, kot je videti na prvi pogled. Ne govorim o nazorih ali programih, kajti tu je odsotnost vsebine očitna.

Podobna sta si v tem, da sta oba kandidata ničesar. Da, NIČESAR. Sta kandidata, ki poosebljata privid predsednika republike kot nekakšne abstraktne figure. Paradoksalno: Borutu Pahorju si je ta vtis uspelo ustvariti prav s populistično vsenavzočnostjo in nastopaštvom, Šarec, oziroma njegov izid, pa je predvsem odgovor na Pahorja, ki izhaja iz močno zafrustriranega dela kritične levice, ki že obupuje ob tem, ko se od Pahorja odbijajo celo njegove največje neumnosti, slabe šale in slabe odločitve. Zanimivo je namreč, da kritike Pahorja prihajajo predvsem od intelektualcev, civilne družbe, ne pa politike.

Vse to dokazuje, da je Pahor tipični primer esteblišmenta, ki je sposoben najti konsenz z večino političnih akterjev prav s tem, da ne sprejema odločitev, da se ne opredeljuje in tako ohranja družbeni status quo. Zmaga Boruta Pahorja v drugem krogu bi bila predvsem odlična novica za celotno politično elito, saj imajo od tega koristi na obeh polih, saj se Pahor redko znajde v interesni sferi katere koli politike. Pahor je sinonim za amorfnost nedorečenega.

In to je tudi odgovor na vprašanje, zakaj so sinoči celo pri poražencih odpirali šampanjce.

Miha Žorž, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Ogroženi
# 23.10.2017 ob 11:54
Miha, gledal sem en sam samcat javni nastop nesojene kandidatke za PRS, ga. Valerije Korošec in lahko rečem, da bolj nesposobne osebe že dolgo nisem videl. Prav tako sem na družbenem omrežju razpravljal z omenjeno in zaključil, da gospa dejansko ne vidi nič drugega kot tisto, v kar sama verjame. UTD, kot si ga ona prestavlja, obstaja samo tako, kot si ga prestavlja ona, na kakršno koli razpravo ni pripravljena.

Osebno sem volitve bojkotiral iz razlogov, kot si jih zgoraj opisal, če že, mi je bil najbližji ravno skrajni g. Šiško. Zaradi navedb, da bi takoj umaknil vse slovenske vojake z misij v tujini, ker se zavzema za izstop iz EU, ker je mnenja, da bi zaradi dolgoletnih socialnih stisk takoj po izvolitvi razglasil izredne razmere. Vem, skrajnež v pogledih, kateri nimajo kaj skupnega s civilizirano družbo. Hkrati pa živimo v času, ko je t.i. civilizirana družba podivjala, poteptala pravice šibkih v korist kapitala. Ravno zaradi tega mi je pravzaprav vseeno, iz katerega pola bi prišel novi predsednik Republike. Da bi le nekdo končno oznanil, da so razmere kaotične in je potreben resen presek aktualnega dogajanja in življenja nasploh.

Desnici, kot si opisal, najbrž ugaja rezultat in pravzaprav jim je lahko vseeno, kdo bo zmagal v drugem krogu volitev. Levice pa vsaj jaz na teh volitvah nisem opazil. Politična skupina, slovenska izpostava nemške Die Linke bolj prisega na financiranje Georgea Soroša in osnovanje močne stranke, ki se financira iz proračunov RS kot predvsem EU, SD je že zdavnaj po dejanjih presegla deklarativno desne stranke in je desna da bolj ne bi mogla biti... levice v parlamentu trenutno ni. Zunaj parlamenta obstaja Socialistična partija Slovenije - ta čas bržkone edina leva stranka v Sloveniji. Oni kandidata nimajo, saj nimajo markantne osebe, katera bi jih zastopala.
A bolj gre pri vsem tem za vprašanje, če se narod sploh zaveda situacije, v kateri se nahaja. Gre za to, da so ljudje show, kateremu smo bili pretekli mesec priča sprejeli kot nekaj normalnega. Pričakovanja ob izvolitvi novega PRS so pristala tam, kje Pahor že je. Zato je jasno, da je bil predsednik izvoljen še preden so se razpisale volitve in so pričeli teči roki za vlaganje kandidatur.

Ljudstvo se je odločilo, da ne bo naredilo nič. Predsednik, kot ga imamo in ga bomo dobili, tudi ne bo naredil nič. Vse je torej na svojem mestu. In ljudje med tem umirajo. Tu smo.
zigak13
# 23.10.2017 ob 08:07
1/1
misterij1234
# 23.10.2017 ob 09:52
To je pa ena najboljših kolumn,kar sem jih prebral v življenju.
PetrovskiN
# 23.10.2017 ob 07:41
To je pa ena najslabših kolumn, kar sem jih prebral v življenju.
Miha Žorž
link
Mati domovina
32
7. februar 2018 ob 15:59 Potem ko je v javnosti zaokrožila devet let stara fotografija performansa Simone Semenič, ene od letošnjih nagrajenk Prešernovega sklada, na kateri ta pozira z razrezano slovensko zastavo, ovito ...
Več novic ...
Kazalo