Julija so volili v Libiji. Foto: Reuters
Julija so volili v Libiji. Foto: Reuters
Manica Janežič Ambrožič
Manica Janežič Ambrožič vas bo v vlogi voditeljice TV Dnevnika v torek in nedeljo pospremila v ameriški in slovenski volilni večer. Foto: RTV SLO

Decembra bodo na voliščih tudi Romuni. Pravzaprav je natančen seznam demokratičnih odločanj volivcev še daljši, a to je le nekaj volitev, ki so odmevale tudi v Sloveniji.

Dejstvo, da so 13. januarja letos v majhni otoški državi Kiribati v Tihem oceanu za predsednika ponovno izvolili Anota Tonga – dobil je dobrih 14 tisoč ali 42 odstotkov glasov - pač ne spreminja razmerja sil v svetu in se zato novica o tem ni pojavila na prvih straneh in v prvih minutah svetovnih medijev. Pa čeprav je bila volilna drama tudi v tej mali državi zanimiva. Tong je na volitvah pred petimi leti dobil več kot 60 odstotkov glasov, torej mu je med mandatom priljubljenost precej padla. V mednarodni skupnosti je pred leti odmevalo njegovo opozorilo, da države Kiribati leta 2050 ne bo več, ker jo bo zaradi globalnega segrevanja zalilo morje.
A po svetu so letos zares odmevale volitve v Rusiji, kjer je marca predsednik države ponovno postal Vladimir Putin, pa volitve v Franciji in ponovljene volitve v Grčiji. In pred nami so seveda ameriške.

V noči na 7. november, med 21.00 in 7.00, bo tudi MMC - v tesnem sodelovanju s studiem Televizije Slovenija, v katerem vas bodo skozi ameriški volilni šov vodili Manica Janežič Ambrožič, Vlasta Jeseničnik, Igor E. Bergant, dopisniki in različni gostje - skrbel, da boste za izide in spremljajoče dogajanje izvedeli prvi.
rtvslo.si/predsednik2012 #rtvolitve2012

rtvslo.si/zda2012


6. maj: velevolilna nedelja
Letos sta bila tudi za nas dva volilna tedna še posebej pestra: prvi je bil na začetku maja. Prvo nedeljo v maju smo, resnici na ljubo, težko sestavili večerno informativno oddajo Televizije Slovenija. Kako razporediti volitve v Franciji, Grčiji in Srbiji? Kaj gledalce v Sloveniji zanima bolj: morebitna sprememba oblasti v Franciji, grški odmik od Evrope ali srbska volilna razklanost med vzhodom in zahodom?
Premagani Nicolas Sarkozy je 6. maja zvečer okoli 21. ure vidno razočaran in utrujen stopil pred svoje privržence v Parizu in dejal: "Francija je izvolila svojega predsednika republike. Francois Hollande je bil izvoljen za predsednika Francije in zato zasluži spoštovanje. V življenju so zmage in porazi." (Manica je za RTV Slovenija iz Pariza spremljala prvi krog francoskih predsedniških volitev.)

Izid je bil v Franciji jasen. V Grčije ne. Strankam po majskih volitvah ni uspelo sestaviti vlade in junija so šli Grki še enkrat na volišča. V Srbiji pa so maja volivci previdno namenili rahlo zaušnico Evropi. Res le rahlo. Po zmagi v drugem krogu predsedniških volitev je Tomislav Nikolić jasno sporočil: "Srbija ostaja na evropski poti!"

Ni videti, da bi Srbija na tej poti posebej hitro in uspešno napredovala. Ali pa Evropo že pošteno daje širitvena utrujenost, ki jo še krepi gospodarska kriza. A ostanimo pri volitvah.

Ameriške volitve
Drugi za nas posebej zanimiv volilni teden v tem letu se je pravkar začel. V petih dneh bomo spremljali volitve v ZDA in v Sloveniji.
V torek bodo Američani izvolili 538 elektorjev, ki bodo decembra izvolili predsednika Združenih držav Amerike. Takšen je formalni postopek. Predsednik za izvolitev potrebuje 270 elektorskih glasov; tisti, ki jih bo dobil dovolj, bo v ponedeljek, 21. januarja, v središču Washingtona slovesno prisegel. In postal najvplivnejši človek na svetu. V sredo okoli 5. ure po našem času bo jasno, kdo bo prihodnja štiri leta sedel v Beli hiši.

Volilno dogajanje v noči s torka na sredo po našem času bo z zanimanjem spremljal ves svet. Tudi tisti, ki jim je vseeno za izid volitev v Grčiji, Srbiji ali Franciji. Da Republike Kiribati niti ne omenjam.

Tik pred volitvami, ko raziskave kažejo, da sta Romney in Obama tesno izenačena, pa je varno napovedati tole: demokrati in republikanci imajo svoje zveste zvezne države: Kalifornija bo svojih 55 elektorskih glasov skoraj zagotovo dala Baracku Obami. 38 elektorskih glasov Teksasa ima skoraj zagotovo v svojem žepu Mitt Romney. V številnih državah sta bila v zadnjih tednih kandidata tesno skupaj. A glede na to, da imajo ameriške zvezne države različno število glasov, so pomembne zvezne države Ohio, Virginija, Severna Karolina in predvsem Florida. Ta ima 29 elektorskih glasov in tisti, ki bo dobil floridske glasove, bo v sredo zjutraj po našem času precej lažje dihal. In razmišljal o moči in vplivu. O čemer skoraj gotovo razmišlja vsak, ki se zavihti na najvišji položaj v državi. Ne glede na to, ali zmaga v vplivnih Združenih državah Amerike, v majceni otoški državi, izgubljeni v Tihem oceanu, ali pa v Sloveniji.