Kolumne

Poudarki

  • Več na www.rtvslo.si/zda2012
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 18 glasov Ocenite to novico!
Libija
Julija so volili v Libiji. Foto: Reuters
Manica Janežič Ambrožič
Manica Janežič Ambrožič vas bo v vlogi voditeljice TV Dnevnika v torek in nedeljo pospremila v ameriški in slovenski volilni večer. Foto: RTV SLO

Dodaj v

Volilno leto 2012: "V življenju so zmage in porazi"

Kolumna Manice Janežič Ambrožič
5. november 2012 ob 15:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Seznam letošnjih volitev je zares osupljiv. Egipt, Finska, Iran, Rusija, Slovaška, Francija, Grčija, Srbija, Nizozemska, Belorusija, Ukrajina, Združene države Amerike, Slovenija …

Decembra bodo na voliščih tudi Romuni. Pravzaprav je natančen seznam demokratičnih odločanj volivcev še daljši, a to je le nekaj volitev, ki so odmevale tudi v Sloveniji.

Dejstvo, da so 13. januarja letos v majhni otoški državi Kiribati v Tihem oceanu za predsednika ponovno izvolili Anota Tonga – dobil je dobrih 14 tisoč ali 42 odstotkov glasov - pač ne spreminja razmerja sil v svetu in se zato novica o tem ni pojavila na prvih straneh in v prvih minutah svetovnih medijev. Pa čeprav je bila volilna drama tudi v tej mali državi zanimiva. Tong je na volitvah pred petimi leti dobil več kot 60 odstotkov glasov, torej mu je med mandatom priljubljenost precej padla. V mednarodni skupnosti je pred leti odmevalo njegovo opozorilo, da države Kiribati leta 2050 ne bo več, ker jo bo zaradi globalnega segrevanja zalilo morje.

A po svetu so letos zares odmevale volitve v Rusiji, kjer je marca predsednik države ponovno postal Vladimir Putin, pa volitve v Franciji in ponovljene volitve v Grčiji. In pred nami so seveda ameriške.

V noči na 7. november, med 21.00 in 7.00, bo tudi MMC - v tesnem sodelovanju s studiem Televizije Slovenija, v katerem vas bodo skozi ameriški volilni šov vodili Manica Janežič Ambrožič, Vlasta Jeseničnik, Igor E. Bergant, dopisniki in različni gostje - skrbel, da boste za izide in spremljajoče dogajanje izvedeli prvi.

rtvslo.si/predsednik2012 #rtvolitve2012

rtvslo.si/zda2012


6. maj: velevolilna nedelja
Letos sta bila tudi za nas dva volilna tedna še posebej pestra: prvi je bil na začetku maja. Prvo nedeljo v maju smo, resnici na ljubo, težko sestavili večerno informativno oddajo Televizije Slovenija. Kako razporediti volitve v Franciji, Grčiji in Srbiji? Kaj gledalce v Sloveniji zanima bolj: morebitna sprememba oblasti v Franciji, grški odmik od Evrope ali srbska volilna razklanost med vzhodom in zahodom?

Premagani Nicolas Sarkozy je 6. maja zvečer okoli 21. ure vidno razočaran in utrujen stopil pred svoje privržence v Parizu in dejal: "Francija je izvolila svojega predsednika republike. Francois Hollande je bil izvoljen za predsednika Francije in zato zasluži spoštovanje. V življenju so zmage in porazi." (Manica je za RTV Slovenija iz Pariza spremljala prvi krog francoskih predsedniških volitev.)

Izid je bil v Franciji jasen. V Grčije ne. Strankam po majskih volitvah ni uspelo sestaviti vlade in junija so šli Grki še enkrat na volišča. V Srbiji pa so maja volivci previdno namenili rahlo zaušnico Evropi. Res le rahlo. Po zmagi v drugem krogu predsedniških volitev je Tomislav Nikolić jasno sporočil: "Srbija ostaja na evropski poti!"

Ni videti, da bi Srbija na tej poti posebej hitro in uspešno napredovala. Ali pa Evropo že pošteno daje širitvena utrujenost, ki jo še krepi gospodarska kriza. A ostanimo pri volitvah.

Ameriške volitve
Drugi za nas posebej zanimiv volilni teden v tem letu se je pravkar začel. V petih dneh bomo spremljali volitve v ZDA in v Sloveniji.

V torek bodo Američani izvolili 538 elektorjev, ki bodo decembra izvolili predsednika Združenih držav Amerike. Takšen je formalni postopek. Predsednik za izvolitev potrebuje 270 elektorskih glasov; tisti, ki jih bo dobil dovolj, bo v ponedeljek, 21. januarja, v središču Washingtona slovesno prisegel. In postal najvplivnejši človek na svetu. V sredo okoli 5. ure po našem času bo jasno, kdo bo prihodnja štiri leta sedel v Beli hiši.

Volilno dogajanje v noči s torka na sredo po našem času bo z zanimanjem spremljal ves svet. Tudi tisti, ki jim je vseeno za izid volitev v Grčiji, Srbiji ali Franciji. Da Republike Kiribati niti ne omenjam.

Tik pred volitvami, ko raziskave kažejo, da sta Romney in Obama tesno izenačena, pa je varno napovedati tole: demokrati in republikanci imajo svoje zveste zvezne države: Kalifornija bo svojih 55 elektorskih glasov skoraj zagotovo dala Baracku Obami. 38 elektorskih glasov Teksasa ima skoraj zagotovo v svojem žepu Mitt Romney. V številnih državah sta bila v zadnjih tednih kandidata tesno skupaj. A glede na to, da imajo ameriške zvezne države različno število glasov, so pomembne zvezne države Ohio, Virginija, Severna Karolina in predvsem Florida. Ta ima 29 elektorskih glasov in tisti, ki bo dobil floridske glasove, bo v sredo zjutraj po našem času precej lažje dihal. In razmišljal o moči in vplivu. O čemer skoraj gotovo razmišlja vsak, ki se zavihti na najvišji položaj v državi. Ne glede na to, ali zmaga v vplivnih Združenih državah Amerike, v majceni otoški državi, izgubljeni v Tihem oceanu, ali pa v Sloveniji.

Manica Janežič Ambrožič
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
slovencan
# 05.11.2012 ob 16:10
In volitve so v vsakem primeru poraz, saj vedno znova izbiramo med slabim in slabšim.
nacekpacek
# 05.11.2012 ob 16:59
Je pa lepa, ta Libijka na sliki.
MZ
# 06.11.2012 ob 07:06

nacekpacek
# 05.11.2012 ob 16:59

Je pa lepa, ta Libijka na sliki.


Ja...ampak žal za tole Libijko, pa tudi za vse ostale Libijce volitve niso prinesle ničesar. Oborožene tolpe še vedno brez posledic pustošijo po Libiji in pobijajo vse, ki se ne strinjajo s skrajno ideologijo, vpliv nove vlade (če ji lahko sploh tako rečemo) pa po stilu Karzaja v Afganistanu preneha, čim prestopiš meje vladne palače.
robi82
# 06.11.2012 ob 09:31
V Sloveniji, nimamo kaj izbirati. Vsi kandidati so že znani politiki in kot taki, že dokazano nesposobni.
jast123
# 06.11.2012 ob 06:11
A smo res takšni hlapci, da mora naša nacionalna TV imeti celodnevni program o ameriških volitvah???
Pa jokajo, kako nimajo denarja, potem pa ga mečejo stran za takšne nebulozne oddaje. Če kog azanimajo ameripke volitve jih lahko sproti spremlja na ostalih televizijah. Naši pa bodo plačali velike denarje za satelitske prenose.
Vidi se, da postajamo vedno bolj lakaj ZDA
revolution
# 06.11.2012 ob 00:05
Samo ne smemo pozabiti, da je na svetu več kot 190 držav in če so volitve na štiri ali pet let, potem bi morale volitve biti vsako leto tam nekje v 40 do 50 državah. Mogoče je ta procent res nekoliko večji v Evropi, pa še tu bodo volitve v komaj kaj več kot v četrtini držav, ki bi pomenila neko povprečje.
stewie
# 06.11.2012 ob 09:38
Naslov članka je povsem mimo in tračarski. Kot da so volitve za zmagovalca isto kot kak športni dogodek. A ni tako (oz. vsaj bilo bi naj), da pomeni zmaga na volitvah in izvolitev na določeno funkcijo za zmagovalca v prvem planu neko obveznost, da izpolni pričakovanja volilcev, torej predvsem odgovornost? Ali pa nek privilegij v smislu "zmagal sem, sedaj bo pa vse po moje, lahko delam, karkoli se mi zljubi"?
Saj, zato ker se vsi vsebolj ravnajo po slednjem tudi imamo dandanes tako sr...je po celem svetu...
vojnaslo91
# 05.11.2012 ob 23:56
nacekpacek

Je pa lepa, ta Libijka na sliki.
--------------------------------
Škoda ker ne kandidira za predsednika države Slovenije, je najbolj simpatična .
Bills of Credit
# 05.11.2012 ob 21:00
hehe

http://youtu.be/gsa4uLmTw0M
komsomolec
# 05.11.2012 ob 17:02
Seznam letošnjih volitev je zares osupljiv. Egipt, Finska, Iran, Rusija, Slovaška, Francija, Grčija, Srbija, Nizozemska, Belorusija, Ukrajina, Združene države Amerike, Slovenija…

Le v Sloveniji uzurpatorska desničarska vlada zatira demokratično voljo ljudstva in sabotira razpis referndumov. O sramota vseh sramot!
Manica Janežič Ambrožič
link
Grenko zmagoslavje Emmanuela Macrona
22
12. junij 2017 ob 16:21 Po parlamentarnih volitvah bo Macrona in poslance njegove stranke čakalo uresničevanje predvolilnih obljub, druge stranke pa brez izjeme boleča in temeljita prenova.
Več novic ...
Kazalo