Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 40 glasov Ocenite to novico!
Tanja Starič
Tanja Starič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Dodaj v

Volitve in ruska ruleta

Kolumna Tanje Starič
25. oktober 2016 ob 09:16
Ljubljana - MMC RTV SLO

SDS je z novo interpelacijo potrdil, da stranka resno računa na predčasne volitve prihodnje leto.

To v resnici ni nič novega, saj Janša že nekaj časa javno napoveduje razpad koalicije takoj po tem, ko bo vladna večina poskrbela za imenovanje novih ustavnih sodnikov. Po tem scenariju bi bile državnozborske volitve prihodnjo jesen, skupaj s predsedniškimi.

Vladna trojka je, na drugi strani, jesen začela presenetljivo složno. Če sklepamo po izjavah Karla Erjavca, ki drži v rokah ključ koalicijske večine, se bodo stranke na vsak način poskušale izogniti tveganju predčasnih volitev. Takšna odločitev je logična, ne samo zaradi notranjepolitičnega prerivanja. Volitve povsod po Evropi kažejo, da se družba in politika radikalno spreminjata, v škodo brezidejnih in anemičnih tradicionalnih strank in v korist populističnih, pogosto skrajnih gibanj. Na slovenski prostor bi zagotovo vplival, denimo, poraz Angele Merkel v Nemčiji ali zmagoslavje Marie Le Pen v Franciji. Kot je, brez dvoma, na prejšnjih volitvah uspeh Sirize v Grčiji dal pospeške Združeni levici in kot je po prihodu beguncev Orbanovo politiko dokaj zvesto posvojil Janšev SDS.

Slovenija je pač neločljiv del širšega evropskega prostora; konec koncev se številni slovenski politiki že leta šolajo pri večjih sestrskih strankah ali zavezništvih v tujini. Zato zelo dobro razumejo, da bodo prihodnje volitve neke vrste politična ruska ruleta. Ankete javnega mnenja ne povedo veliko; odgovori se skrivajo v čedalje večji množici neopredeljenih in neodločenih državljanov. Odločalo bo vse, zlasti udeležba, novi politični akterji, ki se bodo pojavili v zadnjem hipu, mednarodne okoliščine, resnične in namišljene afere.

Kupovanje časa torej v tem trenutku koristi vsem, tudi opoziciji. Jasno je, da je trojica vladnih strank sicer sklenila pakt o nenapadanju, obenem pa ni rešila nobenega konflikta. Napetosti med SMC-jem in SD-jem so ostale, DeSUS in SD si še vedno hodita po prstih v boju za starejše volivce, neusmiljeni kadrovski spopadi zlasti za vrh slabe banke in SDH se nadaljujejo, ministri, predvsem zdravstveni in prometni, pa so pod čedalje večjim časovnim pritiskom.

Na te notranje spore očitno meri Janša s poplavo interpelacij, ki so sicer doslej v vladni ekipi sprožili zgolj samoohranitveni refleks. Jasno je, da SDS ne more zamenjati ministrov, kaj šele celotne vlade. Janša nima v parlamentu nobenega zaveznika več, poslanskih glasov ima SDS manj kot v prejšnjih mandatih, do sredine mandata pa je izgubila še dva. Z interpelacijami stranka predvsem opozarja nase in skuša znova utrditi podobo hegemona slovenske desnice. Ne gre torej samo za zabijanja klina v koalicijski voz in za majanje položaja najšibkejših ministrov. SDS začenja zgodnjo volilno kampanjo in v njej že razkriva teme, na katerih bo gradila svoj pohod na oblast. In te bodo bistveno drugačne od tistih, ki so zaznamovale prejšnje volitve.

Tudi zato je visoke frekvence v političnem prostoru treba jemati z rezervo. Res je, da se vse stranke pospešeno pripravljajo na volitve. Res je tudi, da bo prihodnje leto, tudi zaradi predsedniških volitev, politično turbulentno in da se vlada, predvsem zaradi kolapsa zdravstvenega sistema, giblje na silno spolzkem terenu. Vendar se bodo stranke za volilne glasove zagotovo dokončno spopadle šele takrat, ko bo veliko bolj jasno, kdaj in za koga ima politična ruska ruleta lahko tudi dober konec.

Tanja Starič, Radio Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
crtomirjansa
# 25.10.2016 ob 09:20
V programu SDS pod glavno tocko programa lahko veddno in redno najdemo predcasne volitve...
Kalvos
# 25.10.2016 ob 09:33
Samo eno mi je upati in to je, da se bo tako ali drugače zgodil čudež in bodo prežvečene in utrujene stranke in njeni neprogrami in napol ......politiki, umaknejo in to na smetišče zgodovine. In drugo, upam, da se skrajni desnici ne bo nikakor uspelo dvigniti na politično sceno. tega si ne zaslužimo. In na koncu, od vsega srca si želim, da se prvak SDS umakne, upokoji in preneha vnašati nemir, strah, razprtije, črninino in sivino in potvorjeno zgodovino in nesmisle in skratka, naj gre, tako kot so mu javno svetovali že mnogi, sicer njegovi sopotniki, sotrpini ali goreči podporniki (do nedavnega),
Tine Maza
# 25.10.2016 ob 09:41
SDS ima dolgo tradicijo razdiranja, destruktivnosti in neutemeljenega smiljenja samemu sebi. Hkrati vse to velja za njihovega šefa... Če se je pojavil kdo, ki je razmišljal s svojo glavo, pa je bil umaknjen na varno razdaljo ali pa enostavno politično eliminiran (vse od Hvalice do Zvera).

Ko so bili na oblasti, pa so samo rabili nekaj časa, da se unesejo, potem pa so začeli z obema rokama grebst za vsak cent, ki so se ga lahko polastili na kakršen koli način.

Dokler bo ta stranka v Sloveniji uspešna (ali vsaj dokler bo delovala na tak način), ni možnosti za dvig politične kulture pri nas. So glavni (pa ne edini) krvci, da je zaupanje v politiko pri nas na porazni ravni. In to z razlogom.
borut-blas
# 25.10.2016 ob 09:41
če se je janša česa naučil na obramboslovju je to gotovo politična propaganda
za politkomisarja ima talent, za kaj več mu pa manjka znanja in sposobnosti
doktorat sicer ima , tako kot tudi gorenak, ampak gorenak ga je napisal o tem kako menežerji lahko vplivajo na boljšo organizacijo policije ( kar je zelo zanimiva tema , sploh v času borbe policistov za višje plače , poleg tega se je menežersko vodenje raznih varnostnih služb izkazalo za zelo uspešno - delavci tam so vsi na minimalcu ) , janša pa ima doktorat prištinske univerze, v sloveniji ga ni uspel narediti
Tuemsi
# 25.10.2016 ob 09:29
Glede na to, da večina Slovencev ne voli lahko rečemo, da so volitve le postranska tema.
webman
# 25.10.2016 ob 09:36
SDS je premalo aktivne v opoziciji, da bi lahko računal na glasove (razen vnaprej prepričanih). Kot opozicija so še slabši od vlade, pa že to je dokaj nizek standard :)
SamoRes
# 25.10.2016 ob 09:45
Žalostno, da leta 2016 sploh še kdo razmišlja, da bi tale lahko prevzel oblast.
boroč
# 25.10.2016 ob 10:07
RJSlo
Kdo se bo še udeležil volitev? 10% levih in 10% desnih levih. Ostali bomo bojkotirali volitve.
----------------------------------------------------------------------
Se pravi, bojkotirali bomo samega sebe! Kje je tu odgovornost za državo in vse, ki smo država.
Vsak mora prispevati kar le more, da bomo krenili na bolje. Vsekakor je veliko lažje rušiti, delovati destruktivno, kar tudi pomeni poziv na bojkotiranje volitev. Ali je to klic po diktaturi? Ali je to želja, da nam pridejo vladati sosedje?
Poziv k temu, da se zrušijo vse uveljavljene stranke in pridejo nove kot so (bile) stranka Alenke Bratušek, pa Cerarjeva, pa ZL...ne vodi nikamor. Stranka mora nastajati, se uveljavljati, prepričevati... ne pa, tu smo, volite nas, mi smo etični, moralni, sposobni, ...
Aeda
# 25.10.2016 ob 10:06
@roli, kaj pa tole:
...Eden od komentarjev na članek Kdo je omogočil tajkunska posojila? na Siolovem portalu. Ljudje se obkladajo z rdečkarji in fašisti, ampak cifre v enem komentarju so zanimive in potrjujejo besede Dr.Jože P. Damijana:
POGLEJMO resnico in dejstva......ko je ivan grobar prevzel kraljevanje:
Saldo trgovinske bilance -26,8 mio EUR oktober 2004
Saldo tekočega računa plačilne bilance 71,1 mio EUR oktober 2004
Mednarodne rezerve 6.579,8 mio EUR 30.11.2004
Devizne rezerve 7.377,7 mio EUR 30.11.2004
Neto zunanji dolg 1.209,0 mio EUR 31.10.2004
Bruto zunanji dolg 15.097,0 mio EUR 31.10.2004

POGLEJMO resnico in dejstva......potem,ko je ivan grobar pokopaval 4 leta ubogo slovenijo:
Saldo trgovinske bilance -251,9 mio EUR okt., 2008
Saldo tekočega računa plačilne bilance -271,7 mio EUR okt., 2008
Mednarodne rezerve 743,4 mio EUR 30.11.2008
Devizne rezerve 633,6 mio EUR 30.11.2008
Neto zunanji dolg 8.480 mio EUR 31.10.2008
Bruto zunanji dolg 40.043 mio EUR 31.10.2008

za tiste neuke / ve se kdo to je /, ki ne bodo znali si ta komentar razložiti, zgolj kratek povzetek:
Saldo trgovinske bilance v MINUS se je povečal za 225,1 milionov
Saldo tekočega računa plačilne bilance se je iz PLUSA povečal v MINUS za 342,8 milionov
Mednarodne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 5.836,4 mio EUR
Devizne rezerve so se ZMANJŠALE torej potrošile za 6,744,1 mio EUR
Neto zunanji dolg se je POVEČAL za 7.271 mio EUR
Bruto zunanji dolg se je POVEČAL za 24.946 mio EUR
Pa še SLOVITI ZUJF in še bolj slovita PLAČNA REFORMA javnega sektorja, ki še danes (od sprejetja v DZ leta 2008) NI do konca uveljavljena, terjala pa je milijarde VEČ sredstev za plače (v javnem sektorju)?
RES, nekateri so slepi in popolnoma neobjektivni.
SamoRes
# 25.10.2016 ob 09:56
@roli
Pozabil si še, da je janševa vlada ukinila dodatek veteranom vojne za Slovenijo, če se že obeležuje danes dan suverenosti.
fah-q
# 25.10.2016 ob 10:22
@roli

lahko se postaviš na glavo-ampak 75% volilcev ga dobesedno ne prebavlja n na volitvah mimgrede zmaga "prvi mimoidoči iz ulice" če je izbira samo med dvema. in tega si je sam kriv. niso mu mediji dajali besed v usta.
ni maitre
# 25.10.2016 ob 10:47
Ivan, čudna je tvoja matematika...V najboljšem primeru boš spet v opoziciji z manj poslanci, ker se tvoja volilna baza vztrajno manjša, kot tudi podpora tvoji stranki, saj si že z vsemi skregan. Poleg tega vsaka nova desna stranka pomeni zate manj glasov. Ivan izvoli na predčasne.
Krpanka
# 25.10.2016 ob 09:48
Strankarski sistem je tako in tako preživet in škodljiv za ljudstvo! Treba bi bilo razmisliti o drugačni ureditvi, na primer o predstavniškem sistemu, kjer bi v dvodomnem parlamentu imele besedo na eni strani lokalne skupnosti in na drugi civilna družba. Vse ostalo je farsa!
mataj
# 25.10.2016 ob 10:36
Predčasne volitve so mokre sanje ljubljenega vodje!
xyxy
# 25.10.2016 ob 10:22
Imejte se radi, naj vas politike ne deli in razdvaja. Namen strank je razdeliti in skregati narod med seboj.
veza
# 25.10.2016 ob 11:48
aktivist
# 25.10.2016 ob 11:46

v SLO nikoli ne bodo zmagali krščanski demokrati, pa četudi se bodo imenovali kakorkoli že...
aktivist
# 25.10.2016 ob 11:35
SDS - kdor te ne bi poznal, drago bi te plačal
fah-q
# 25.10.2016 ob 09:28
no, praznik bo ko padejo ven sd, sds ter prihodnji derivat lds-a...pa desus bi blo fajn čist marginalizirat..
oliva
# 25.10.2016 ob 10:58
@Krpanka:
"Strankarski sistem je tako in tako preživet in škodljiv za ljudstvo! Treba bi bilo razmisliti o drugačni ureditvi, na primer o predstavniškem sistemu, kjer bi v dvodomnem parlamentu imele besedo na eni strani lokalne skupnosti in na drugi civilna družba. Vse ostalo je farsa!"

Se strinjam.
Nujno moramo spremeniti sistem, čim prej.
gremyus
# 25.10.2016 ob 10:28
Dasiravno se ne strinjam z nekaterimi Cerarjevimi potezami (eno od njih je hlapčevska poslušnost Bruslja in zapiranje trga ruski federaciji), mi misel, da bi volil SDS (preprodajalce orožja, torej vojne zaslužkarje) niti pod razno ne pade na misel. Prej si dam nogo odstranit, kot da te klovne spet gledam parlamentu. Kot da bo potem ko bodo oni spet galamili pa kaj boljše. Mogoče bodo spet kakšno kost odkril, to je pa vse. Če kdo misli da bomo zarad tega prosperiral, zagnal industrijo, pridobili nova delovna mesta, naj se tudi vpiše v klub klovnov. Vse je v naših glavah... Kakršen narod, taka vlada. Za vzor si vzemite Islandijo, ki je eklatanten primer, kaj bi moralo biti pri nas. Ker smo pa loleki, je pa tako kot je. Noben ivanček jezusšček nas ne bo rešu. On rabi plenice, ne parlament.
boroč
# 25.10.2016 ob 10:13
SamoRes
Pozabil si še, da je janševa vlada ukinila dodatek veteranom vojne za Slovenijo, če se že obeležuje danes dan suverenosti.
-------------------------------------------------------------
Jaz bi ukinil vse dodatke, za domovino se da življenje, če je treba. Kakšni dodatki vendar?
Kdor je postal v tej vojni (sedemdnevni) invalid, mu jasno pripada ustrezno nadomestilo. Saj tako izpade, da je bila to odlična prilika za doživljenjske bonitete. Dodatke pa moram plačevati jaz, ki me niso vpoklicali, kot da bi jaz vojno izgubil.
Prav zanima me, koliko borčevskih dodatkov iz časov NOB še plačujemo davkoplačevalci.
Za domovino (tako pravijo pesniki) se žrtvuje tudi življenje.
ti-ne
# 25.10.2016 ob 09:56
Krpanka

# 25.10.2016 ob 09:48
Prijavi neprimerno vsebino Strankarski sistem je tako in tako preživet in škodljiv za ljudstvo! Treba bi bilo razmisliti o drugačni ureditvi, na primer o predstavniškem sistemu, kjer bi v dvodomnem parlamentu imele besedo na eni strani lokalne skupnosti in na drugi civilna družba. Vse ostalo je farsa!

::::::::::::::::::::
Absolutno se strinjam. Stranke so postale servis kapitala in kot take delujejo proti državi in državljanom.
mostnica
# 25.10.2016 ob 11:57
Stavim, da bo po naslednjih volitvah državnik z Doba, gospoda Janez Janša, spet plesal srbsko kolo, Se spomnite depresivnega vzdušja takrat. Še zapeli so.
aktivist
# 25.10.2016 ob 11:46
@gicek007

Dejansko imas prav. Če bi NSi opustila težnje po domobrancih, liberalizmu in prepovedi splava ter začela zagovarjati socialno politiko bi imela več možnosti kot SMC in SD. Samo Cerkev bo najbrž še dolgo časa imela močan vpliv na to...
jarovit
# 25.10.2016 ob 11:22
SDS je z novo interpelacijo potrdil, da stranka resno računa na predčasne volitve prihodnje leto.
---------------------------------------
Trikrat na dan imamo lahko volitve pa zdraharji na oblast ne bodo prišli.
galoper
# 25.10.2016 ob 10:30
Dogajanje dokazuje, da obstoječa koalicija noče spoštovati državne ureditve, a le malo ljudi to prepozna, vendar glede na značaj vsebine to ni problem SDS ampak problem cele države.
Ponavljanje vesti o krizi zdravstva sploh ni edini in glavni problem, vprašajte se zakaj šolamo množico za zaposlovanje v tujini?
Moje_mnenje
# 25.10.2016 ob 10:11
Zanimivo je to, kako novinarka napada SDS ker opravlja legitimno in legalno vlogo opozicije tako kot se to dela. Niti ena interpelacija ni bila izmišljena.

@juk
po tvoje je razdiralnost in konfliktnost legalna in koristna vloga opozicije. Ne vem, če je to ravno dobro. Sicer pa SDS kaj pametnega itak ni več sposobna sproducirati. Na smetišče zgodovine sodijo.
tagomago
# 25.10.2016 ob 10:02
Stranka,ki v vseh mandatih nerga in interpelira vsevprek,ima pravnomočno obsojenega,po krivici izpuščenega predsednika,misli iti na volitve s tako popotnico?
V tej državici pravice je vse mogoče,kot pravi neka oddaja.
Gautama
# 25.10.2016 ob 11:03
Ne razumem, zakaj so nekateri tako veselo pograbili foro smc=lds.

Smešne desne puhlice.

Smc ima 10 % ljudi iz LDS.
In je nova stranka, nove stranke in novih obrazov so si ljudje želeli.

Za moje pojme se kot novinci v politiki in s tako odgovornostjo odlično držijo, plavajo nekje na sredini, krmarijo po robu prepada na levo in na desno, sprejemajo kompromise, mirijo situacijo.
To je dobro.
In rezultati so tu, če priznate ali ne, sitacija se izboljšuje, umirja.
tagomago
# 25.10.2016 ob 10:09
lordstandish
Kar volis to imas, zgleda je narod zadovoljen s tako drzavo, politiki, korupcijo, cestami, cakalnami dobami, druge razlage za 25letno vladavino lds=smc in sd ne vidim

Vkolikor me spomin ne vara,so desne vlade,torej ne samo zgoraj navedene,kar lepo vladale,dajale cerkvi premoženje,gozdove,spreminjale zakonodajo,sds pa zelo aktivno potvarjala zgodovino,prerešetala arhive......
Res je kot je nekdo zapisal,imamo državo in vlade kot si jih zaslužimo.Islandci bi nam bili lahko za vzor,ena mahna lučka kaj bi lahko bili,če bi samo malo želeli.Tako pa se lahko po 25 letih pohvalimo z uničenimi,oropanimi podjetji,celimi panogami industrije in seveda viso stopnjo korupcije.Pravna država?Ja kaj pa je to?
ti-ne
# 25.10.2016 ob 10:03
roli

# 25.10.2016 ob 09:52
Prijavi neprimerno vsebino Vse je narobe,država v kolapsu.Masleša hara , kolesa bomo registrirali itd,itd.
eni pa bi radi mir brez opozicije in SDS sa.Noro. Malo za osvežitev spomina, kako
dela resna stranka in kako" NOVI OBRAZI".
JANŠEVA VLADA (SDS, NSi, SLS, 2004-2005
DESUS) JE V PREJŠEM MANDTU USPELA NAREDITI:
:::::::::::::::::::::::

.....in ustvarila pogoje za bančne luknje ter skoraj uničila državo.
Še dobro, da imamo internet, hahaha:
"Velik ekonomist" Ivan Janša leta 2008: Kriza Slovenije ni globlje prizadela
Dodatni ukrepi zaradi krize niso potrebni
Razen neomejenega jamstva države za vloge v bankah od 8. oktobra naprej drugih ukrepov za premostitev finančne krize pri nas za zdaj ne bo, saj za to ni potrebe,
Sicer pa vlada ugotavlja, da banke nimajo slabih naložb, kakor tudi zavarovalnice in skladi ne. Prihaja pa do težav prihaja pri servisiranju gospodarstva, zaradi porušene stabilnosti na borzah, za kar vlada po potrebi načrtuje prej omenjena likvidnostna sredstva."

Bruto zunanji dolg Republike Slovenije, vir Banka Slovenije, UMAR, RTVSLO
1995 4 mlrd *
2001 10 mlrd *
2002 11 mlrd *
2003 13 mlrd *
2004 15 mlrd *
2005 20 mlrd *
2006 24 mlrd *
2007 34 mlrd *
2008 39 mlrd *
2009 40 mlrd *
2010 40 mlrd *
2011 41 mlrd *
2012 42 mlrd *
Medigi
# 25.10.2016 ob 09:42
Več kot je interpelacij, bolj te izgubljajo na pomenu.
Na koncu bo tako, da bodo pustili interpelatorjem, naji v parlamentu sami lajajo v Luno (saj jih verjetno še komaj kdo posluša).
Na koncu bodo prišli še ostali, jih preglasovali in - karavana gre naprej.
ZETAC
# 25.10.2016 ob 11:55
Gautama@In rezultati so tu, če priznate ali ne, sitacija se izboljšuje, umirja

Rezultati - kolaps zdravstvenega sistema, izredno visoka nezaposlenost (malo si poglej bivše ruske satelite, ki nas po vseh kazalcih prehitevajo), eksodus mladih sposobnih izšolanih kadrov v tujino, novi davki, razraščanje birokracije in korupcije (samo malo poglej, kaj se dogaj z milijardami EUR, ki smo jo davkoplačevalci vrgli za sanacijo bank - DUTB!), nobenih resnih strukturnih reform, potrebnih za ekonomski razvoj in ki bi privabile tuje investitorje, kaj se dogaaj v visokem šolstvu in socialni politiki pa lahko spremljaš dnevno, itd..Res lepi rezultati in predvsem umirjena situacija, res super, samo še tako naprej!
veza
# 25.10.2016 ob 11:46
ZETAC
# 25.10.2016 ob 11:41

Je zanimivo opazovati, kako se sedaj uradna politika z novinarsko srenjo vred loteva opozicije, začeli so jo napadati zaradi njenih povsem legalnih in legitimnih dejavnosti, kot je vlaganje interpelacije za nesposobne ministre.

očitno ne živiš v istem času, kot vsi mi, ravno obratno, novinarji naravnost navijajo za prečasne volitve, a z vsako neresno interpelacijo se koalicija bolj poenoti.
Interpelacija je res ustavna pravica, a če jo razvrednotiš s poplavo interpelacij, zgubi pomen, prihranit jo moraš za dogodke, ko res minister krši zakon ali se kaj resnega zgodi...
fago
# 25.10.2016 ob 09:28
Le za tiste, ki imajo čas...teh je pa malo.
uros-bukovec
# 25.10.2016 ob 12:08
aktivist
# 25.10.2016 ob 11:46

v SLO nikoli ne bodo zmagali krščanski demokrati, pa četudi se bodo imenovali kakorkoli že...
--------------------------------------------------------
Ne bodo. Imaš prav. Pa veš zakaj . Zato ker krščanski demokrati nismo v sdsu ampak tudi drugod in tudi v SMCju. Sploh ker se imajo eni za krščanske demokrate , podpirajo pa nacizem in kolaboracijo in ne ločijo med NOB, partizani in komunističnim režimom. Z tako omejenimi krščanskimi demokrati pa mi ostali krščanski demokrati ne moremo bit. Če ne znajo ločit temeljnih zadev.
Rocknrolla
# 25.10.2016 ob 12:38
AM, Jaz Grem na volitve, ZATO LAHKO JAMRAM! TI pa res najbrž nisi šel/šla
AM
# 25.10.2016 ob 12:33
Ehhh redne volitve naj bi bile leta 2018.... sem prehitro napisal.
Rocknrolla
# 25.10.2016 ob 12:32
Volitve bi morale biti zakonsko OBVEZNE za vse volilce! Zakaj? Zato, da se jasno pokaže koliko ljudi bi volilo neko politično opcijo (seveda lahko oddaš neveljavni volilni listič). In Če ne prejmeš vsaj polovice (50%) glasov volilcev, potem enostavno NE PREDSTAVLJAŠ VEČINE! Ne pa kot sedaj, ko pride na volitve 35% ljudi, od tega zmaga stranka, ki prejme 35% procentov glasov (kar na koncu znese cca 12,25% glasov VSEH VOLILNIH Upravičencev) in na koncu se tolčejo po prsih, da je VEČINA volilcev glasovala za njih in da so predstavniki večine! NAROBE! 87% VOLIVCEV NI GLASOVALA ZA VAS zato, nimate nikakršne osnove, da se okitite za PREDSTAVNIKE VEČINE! Dajmo si enkrat naliti čistega vina in imejmo tehnično vlado z ljudmi, ki so strokovnjaki na svojih področjih in nehajmo nastavlat ljudi, ki z svojim delovnim mestom nimajo NIČESAR skupnega, razen trenutne "pravilne" POLITIČNE USMERJENOSTI!
ajvard
# 25.10.2016 ob 12:32
ko bodo volitve, bom volil NSI.
nikakor ne bom nikoli volil stranke, ki jo kot edino v parlamentu vodi nekdanji komunist.
veza
# 25.10.2016 ob 11:41
SDS je z novo interpelacijo potrdil, da stranka resno računa na predčasne volitve prihodnje leto.

če imamo slabe in čudne politike, imamo politične analitike še dosti slabše, ravno z interpelacijami SDS združuje sedanjo koalicijo, a to delajo namerno ali nenamerno, to ni predmet analize, analiza teh interpelacij pa je vsakemu laiku jasna, po vsaki interpelaciji koalicija strne vrste...
oliva
# 25.10.2016 ob 11:02
To je res, @kobajagi, ampak to potem pomeni, da je popolnoma vseeno, tudi če je.
Saj ni nič novega oz. s strani ljudstva neopaženega.
kosmatamuca
# 25.10.2016 ob 10:28
mediji spet pretiravate tako kot pri trampu
boroč
# 25.10.2016 ob 20:25
veza
v SLO nikoli ne bodo zmagali krščanski demokrati, pa četudi se bodo imenovali kakorkoli že...
----------------------------------------------------------------------------
Zanimiva logika, ne bodo zmagali krščanski demokrati, pa četudi bi (vsaj teoretično) imeli najboljši program in zaupanja vredne ljudi, torej sposobne, poštene, ..
Res je, da so pri odločanju o tem, koga bo kdo volil, važni predsodki. Ni važen program, ni pomembno to, a bo delal za državo in narod, važno je samo to, a je naš. In vedno se opečemo pri takih izbirah, a ne glede na to, bomo volivci volili na podlagi predsodkov.
In na dan prihajajo predsodki, a je bil kdo komunist, a hodi v cerkev...ne da bi se vprašal, kakšen je ta človek, kako dela, kakšni so rezultati njegovega dela.
Narod ima take poslance, tako vlado, kot si jo zasluži.
galoper
# 25.10.2016 ob 16:45
Ljudje se ne zanimajo samo za politiko in volitve, ampak predvsem za preživetje. Velike hitre spremembe so nujne,kar pomeni, nekomu vzeti, drugemu dati, iz česar nastane nasilje. Razlike se večajo in napetost z njo, posledica so pa itak posledica naraščajočega stanja.
gazolin
# 25.10.2016 ob 12:19
Problem je kao, da en vodi stranko dvajset let, ni pa problem da vedno isti pralci glav svoje kolumne prisilno prodajajo nam-raji, tudi trideset let in več.
RJSlo
# 25.10.2016 ob 09:36
No ja. Slovenska politika je na temo Ceta padla na izpitu. Kdo se bo še udeležil volitev? 10% levih in 10% desnih levih. Ostali bomo bojkotirali volitve.

Da ne bo pomote. Na najlepši način se volitve bojkotira tako, da se prečrta vse zapisano na volilnem listu. Neveljaven!
bogam
# 25.10.2016 ob 13:05
Glede na to, da večina Slovencev ne voli lahko rečemo, da so volitve le postranska tema.

Se strinjam. Prav tako, kot ameriške. Res NE RAZUMEM, zakaj nas mediji bombardirajo z ameriškimi volitvami. Koga to zanima?
Olympic1
# 25.10.2016 ob 12:50
Ko skrajno desne stranke predstavljajo rešitve za ohranjanje miru v evropi so populistične, a ko ZL pride na dan z idejo o tožbi Nemčije za škodo iz 2sv.v pa...?
jernej.c
# 25.10.2016 ob 12:48
Kdaj je SDS nazadnje naredil nekaj produktivnega, predlagal nek pametni zakon, izpeljal reformo itd.? Celo stranko bi morali dati na interpelacijo in jih kočno že vržt iz parlamenta, for good.
Tanja Starič
link
Komentar: Obrambni ukrep v predvolilni ofenzivi
123
15. marec 2018 ob 07:14 Če oluščimo presenetljivo ostre besede, s katerimi je odhajajoči predsednik slovenske vlade Miro Cerar sinoči dramatično pojasnil svoj odstop, je sporočilo jasno.
Več novic ...
Kazalo