Igor Vidmar Foto: BoBo
Igor Vidmar Foto: BoBo

No, če bi kot državljani pokazali delček poguma, odločnosti in samodiscipline skakalcev, bi bilo v državi morda marsikaj drugače, in marsikdo, vključno s premierjem, ki se je brez zaslug šlepal na naše junake in celo oponašal ljubljanskega župana, češ "Imamo najboljše to, ono in tretje na svetu".

Ja, pod Poncami že, ne pa na Gregorčičevi. In ne v urgentnem zdravstvu, ne pri javnih naročilih, ne v delu gospodarstva, ki se mu še kar dogaja isto kot Peku in Alpini. In še vedno se dogaja suženjsko delo in brezpraven položaj delavcev in še marsikaj, kar bi bilo mogoče zdavnaj preprečiti.

A naj bom pravičen: te zasluge si premier deli s počivajočimi ministri in ministricami, pa z inšpekcijami in uradi, direkcijami, agencijami, na stotine jih je, vlada pa bi varčevala drugje. Vsi ti birokrati vse vedo, ko gre kaj narobe, vsaj za nazaj in pred kamerami, naredijo pa krepko manj ali celo škodo in seveda niso odgovorni niti, ko podarijo milijone javnega denarja tujcem, ki so slabo ukinjali sladkorno tovarno. 'Ni pravne podlage,' je večni izgovor. Ali res ni pravne podlage za skrb za javni denar in druge osnovne naloge države? Ni mogoče popraviti zakonov, jih bolje izvajati, strožje nadzirati? Za vse to ni odgovorna država nasploh, ampak birokrati in politiki z imeni in priimki. Pa nič, da le skačejo skupaj z nami. Lahko noč in srečno.