Lakota in revščina pa sta glavna razloga za prisilne migracije, preseljevanje, ki je lani doseglo 65 milijonov ljudi. Foto: EPA
Lakota in revščina pa sta glavna razloga za prisilne migracije, preseljevanje, ki je lani doseglo 65 milijonov ljudi. Foto: EPA
Romana Kocjančič
Romana Kocjančič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Seveda ne bi mogli toliko pomagati ljudem k dostojnemu življenju, če jih ne bi podpirali mnogi iz Slovenije. Ob svetovnem dnevu hrane je v poročilu Organizacija za prehrano in kmetijstvo FAO opozorila, da se podnebje spreminja. Tudi kmetijstvo in hrana se bi morala spremeniti. Svetovne zaloge hrane se zmanjšujejo že petdeset let. Da bodo kmetijske dejavnosti in prehranski sistemi lahko zagotovili potrebno hrano, bodo morali postati produktivnejši, upoštevati zmogljivosti dela in trajnostno skrb za prihodnje rodove. V Evropi se bo morala po študijah SCAR in ESF spremeniti živilska in preskrbovalna veriga. Zaradi lakote po svetu trpi 795 milijonov ljudi, vsak deveti prebivalec. Med njimi je 395 milijonov otrok. Zaradi nedohranjenosti umre več kot tri milijone otrok.

Lakota in revščina sta tudi glavna razloga za prisilne migracije, preseljevanje, ki je lani z domov pognalo 65 milijonov ljudi. Zato moramo tudi s pomočjo svojih misijonarjev najrevnejšim v državah v razvoju zagotoviti zdravstveno oskrbo, podpreti male kmete, podpreti ženske in pravično plačati delo.

Z dobrodelno akcijo Za srce Afrike jim pomagamo že 10 let. Z darovi Slovenski Karitas slovenskim misijonarjem pomagamo pri različnih humanitarnih projektih na področju zdravstva, šolstva, oskrbe z vodo in hrano. Dnevno tako omogočamo lažje življenje 250.000 ljudem v Afriki, med njimi je polovica otrok.

Ob 90. svetovnem misijonskem dnevu je papež Frančišek napisal poslanico z naslovom "Misijonska Cerkev, priča usmiljenja". V njej poziva k sočutju, k odkrivanju usmiljenega obraza Boga, k pomoči vsem, ki so v stiski. Sestra Zvonka Mikec, misijonarka v Mozambiku, je ob tej priložnosti zapisala: "Mi, ki smo na misijonskem terenu, občutimo ta dan morda drugače, kot tisti, ki ste na drugi strani sveta. Vedno bolj, ko premišljujem o smislu našega poslanstva, si odgovarjam, da je tudi kaplja v morju pomembna, saj je tudi morje iz mnogih kapelj." Misijonarjevih in naših!

"Zapustite tudi vi svojo udobnost in podajte se na obrobja k revnim!" pravi papež v poslanici za misijonsko nedeljo. Zakaj? Zato, ker bo to tudi nas spremenilo, v bolj do sebe in drugega sočutno osebo.