Kolumne
(9)
Ker kako lahko državljani zaupamo, da bo vladi uspelo zgraditi drugi tir v merilu 1 : 1, če ga ni sposobna izrezbariti v merilu 1:5000?! Foto: BoBo

Dodaj v

Zgodba o maketi drugega tira v drugačni luči

Tedenska glosa Vala 202
13. marec 2018 ob 16:47
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob postavitvi makete drugega tira na obali se je na vlado vsul plaz kritik in pomilovanja; še sploh, ker je bila maketa nenormalno draga. Zdi se, da v tem primeru za infrastrukturno ministrstvo, ki je maketo naročilo, nimajo posluha ne v poziciji, ne v opoziciji; v javnosti pa sploh ne in gre tako vsa reč celo v interno revizijo. Zato pa smo tukaj mi, da vsaj malo vržemo drugačno luč na zgodbo o maketi drugega tira.

Najprej in na začetku; vladi je treba izreči javno priznanje, da se je s postavitvijo makete vsaj malo zavzela za zapostavljeno in ponižano področje modelarstva in maketarstva pri nas. Če ne bi bilo Zveze za tehnično kulturo Slovenije in legendarne revije TIM, bi modelarstvo in maketarsto pri nas sploh ne imela nobenega uradnega statusa. Tako pa maketa drugega tira opozarja na slavno tradicijo modelarstva in maketarstva pri nas in je bolj uspešno kot napovednik prihodnosti pomnik preteklosti.

A z maketami obstaja nekaj težav že na načelni ravni. V tem kontekstu je vlada naredila temeljno napako, ko je maketo obravnavala kot tehnični in ne kot družboslovni izziv!

Izredno je pomembno, kdaj maketo postaviš; lahko jo postaviš, še preden je objekt v razmerju 1 : 1 zgrajen, nato pa se zalomi in objekta nikoli ne končaš! V tem primeru ostane maketa kot večni posmeh praznim obljubam. Druga težava nastopi, če objekt sicer zgradijo, pa ni takšen, kot je maketa. Tretja težava in to se bo, kot kaže, zgodilo v našem primeru, pa nastopi, ko je maketa dražja ob objekta samega.

Zato je najvarnejša pot in hkrati svetla tradicija maketarstva, te skrajno konformistične rabote, da se maketa postavi, ko objekt že stoji. Kot v danem primeru: teoretično pravilno bi bilo najprej izdelati maketo prvega tira, maketo drugega pa šele takrat, ko bo ta končan.

Da ne gre za prazno nakladanje, govori dejstvo, da so modeli vlakcev oziroma železnic življenjsko povezani z maketami pokrajin in mest. V pomanjšanem merilu torej železnice in makete sobivajo že stoletje, v merilu 1 : 1 pa se zadeve brez potrebe zapletajo.

Makete v zrelih letih nato težijo k temu, da se spremenijo v spominek … kot je znano, so bili Eifflovi stolpi iz vžigalic največja moč Jugoslovanske ljudske armade.

Je pa res, da težnjo po izdelavi makete drugega tira dobronamerni zlahka razume. Maketa je izčiščena ideja, ki za realizacijo potrebuje le lok, žagico, pilo, vezano ploščo, lepilo in nekaj barve. Večino vsega potrebnega je kot modelarski set mogoče kupiti za 14,99 – v spletni trgovini pa s popustom celo za 14,24 evra. Kar pa je denar, ki ga lahko vlada republike Slovenije z nekaj napora zagotovi sama – brez madžarskih partnerjev.

Hkrati pa ni nobene možnosti, da bi izdelavo makete kdo blokiral. Ker če bi po analogiji o maketi kot objektu v zmanjšanem merilu morali organizirat referendum, bi se ga lahko udeležili le otroci do 12 let. Verjamemo pa, da bi bila referendumska razprava na višjem nivoju, kot je bila ta zadnja.

Maketa je torej pomanjšan objekt, v njej pa energija osnovne zamisli ostaja nedotaknjena; zanemarljiva razlika je le v merilu. Ki pa ni bistveno, kot nas imenitno poduči klasika Feniksov let! Originalni film iz leta 1965, seveda.

Kakorkoli; glavni problem izdelave makete je dejstvo, da je v vseh teoretičnih razpravah, kot tudi na Bolhi, maketa obravnavana kot hobi. Kot konjiček! Prostočasna dejavnost. Seveda nekateri gradijo makete tudi poklicno, a kot nas uči popularna kultura, to počnejo v glavnem arhitekti z mislijo, da bodo pozneje tako ali ako gradili tudi pravo stvar.

Ali kot hobi ali kot vizualizacija poznejše gradnje je temeljna značilnost izdelave maket, da je zastonj. Misel, da bi morali za maketo plačati, se zdravemu razumu upira. Če si modelar, recimo zgradiš sam svoj model ladjice ali letala; če ga greš kupit v trgovino, si razvajen. Podobno je z maketo. Če jo je vlada že hotela postaviti, bi morali predsednik vlade in ministri ostati po sejah vlade in maketo izdelati sami … Nadeli bi si modre halje, nataknili zaščitna očala in rezbarili, oblikovali, lepili in brusili. Modelarstvo in maketarstvo sta ob urjenju ročnih spretnosti znana tudi kot imenitni trening za čvrstejše živce – ki pa bi jih člani vlade v teh turbulentnih časih še kako potrebovali. Ministrski del bi žagal, ministrice pa bi barvale. Kot nas učijo izkušnje iz modelarskih krožkov v osnovni šoli, je lepljenje treba zaupati psihično najbolj stabilnim, ministra za infrastrukturo pa bi lahko uporabili za dostavo prigrizkov in pijače – vse v želji, da se drži čim dlje od makete. Tako ubrana vladna ekipa bi maketo drugega tira, kot se spodobi, izdelala sama. Kot večerni hobi.

Zagotovo bi jim uspelo oziroma bi jim moralo uspeti.

Ker kako lahko državljani zaupamo, da bo vladi uspelo zgraditi drugi tir v merilu 1 : 1, če ga ni sposobna izrezbariti v merilu 1:5000?!

Marko Radmilovič, Val 202
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
henrik.r
# 14.03.2018 ob 12:44
Dragi moji, excel je zahteven software. So se pač zmotili....
Predvsem pa je treba priznat, da so pogumni, da pridejo ven s tako razlago. Je treba imet res dobro kritje, da si tako flegma.
Zmerni
# 14.03.2018 ob 10:46
Maketo 2.tira bi morala izdelati srednja tehnična šola! Vlada bi jim za spodbudo plačala npr. 30.000€ in nihče ne bi nasprotoval, saj bi denar porabili za šolske dejavnosti.
Anar Hija
# 13.03.2018 ob 17:39
Dno dna za SMC, SD in Mira Cerarja. Dobesedno se iz njih norčuje cela Slovenija, saj so pokazali, da niti za lopove niso zreli. Enostavno, kot eni veliki otroci, ki se igrajo z igračami za odrasle.

Bo res kdo tako prismuknjen, da bo šel na volitve ali celo volil SMC oz. SD? :DDD saj se mu bodo ja smejali (razen seveda tisti, ki bodo tja odšli, ker imajo od teh dveh strank neposredne osebne koristi)
gicek007
# 13.03.2018 ob 17:33
To je odlično. Glasovali smo za SMC & glasovali smo za 2. tir.

Samo ne razumem kako je možno, da niso sposobni skrito tako malverzacijo. Verjetno jim niti ni treba itak bomo spet glasovali za njih.
mihael1
# 13.03.2018 ob 19:24
Odgovorni za to bi morali biti odstopljeni.

Glavni med njimi se izgovarja na neke napake pri tabelah, ob tem da je koncna cena izbranega ponudnika 2x vecja od druge.

Ce niso koruptivni, so pa totalno nesposobni in ne bi smeli biti na mestih, kjer se delijo javna sredstva.

Vlada, takoj ukrepaj, ali zapri stacuno.
mikitr
# 27.03.2018 ob 19:50
Za vse je kriva novinarka.Zmenili so se ,že nastavili žepe,a lej ga hudiča,tokrat ni plo skozi.Je pa cena majhna,zaradi tega ni nihče zgubil službe,pa vsaj nekateri bi jo morali.
Leni1
# 18.03.2018 ob 12:07
Tale šala pove vse:
Sv. Petru so se pokvarila vrata pekla.
Pa se odloči, da bo naredil javni razpis, da jih popravi.
Prijavijo se Zidar, Avstrijc in Bosanc.
Bosanci dajo ceno 400, Avstrijci 600, Zidar pa 3000.
Sv. Peter, presenečen nad razhajanji, vsakega posebej vpraša,
kako je dobil ceno.

Bosanc: material 200, delo 200.
Avstrijc: material 200, delo 400, ampak boljša kvaliteta.
Zidar: posluš, Peter, če si za. Jurja zate, jurja zame,
600 Avstrijcu, da bo tih, pa 400 Bosancu, da bo naredu.
qwasyx
# 14.03.2018 ob 09:22
in narod naj zaupa gradnjo drugega tira politiki,,, kakšen bo šele račun za tapravi "glajz"
eeee,,, smeje se nam svet ...
Pro
# 13.03.2018 ob 17:42
Ker ne moremo imeti 2. tira bomo vsaj imeli preplačano maketo. Kako prideš zraven h koritu? Da si blizu novim obrazom po volitvah? Manj novih bolj je naš denar varen...
Marko Radmilovič
link
Zlatko nacionale
31
20. marec 2018 ob 17:03 Danes pa končno avtor tega besedila vsaj približno ve, o čem govori. Pred leti je namreč za zapisano v javnem mediju postal žrtev besa Zlatka gromovnika!
Več novic ...
Kazalo