Lado Ambrožič Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Lado Ambrožič Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Argumentirana sporočila javnosti Televiziji Slovenija očitajo nedopustno problematiziranje ustavno zajamčene pravice do splava, se pravi vračanje Slovenije 50 let v zgodovino, torej rekatolizacijo Slovenije, podrejanje javnega servisa desni politični opciji, način obravnave in neustrezno, nestrokovno sestavo sodelujočih, med katerimi je s težkimi izjavami prednjačila komentatorka resničnostnih šovov na komercialnih televizijah, ki je voditeljica oddaje ni ukorila, ustvarjanje konfliktov, nespoštovanje programskih standardov javnega servisa, neodgovornost in neprofesionalnost urednikov TVS.

In vsi omenjeni gledalci se sprašujejo, kaj je bil namen oddaje in kako so lahko avtorji v napovedniku zapisali, da je splav tema, ki deli Slovence. Profesor Marko Milosavljević, FDV, pa se je vprašal, ali bomo v naslednji Tarči problematizirali še žensko volilno pravico.

Drama pa se ni končala s koncem oddaje, pravzaprav se je šele začela. Kot rečeno, so pojasnila urednikov, vodstva hiše in Programskega sveta terjali številni gledalci, več kot 70, vendar se v javnosti do konca tedna in med koncem tedna ni oglasil nihče. Tudi Varuh pravic gledalcev in poslušalcev ne, saj je v petek v hiši zaokrožila informacija, da bo sporočilo za javnost še istega dne napisalo programsko vodstvo, kar pa se ni zgodilo. Pač, nekateri smo lahko prebrali kratko pojasnilo enega od urednikov, ki pa ga direktorji niso objavili. Predtem smo lahko prebrali dopisovanje med uredniki informativnega programa, kjer so očitki o postavitvi inkriminirane teme leteli na naslov formalne urednice Tarče, ki pa je svojo vpletenost argumentirano zavrnila. Vmes je pricurljala še podrobnost, da je udeležbo Angelce Likovič zahtevala avtorica filma, ki se je vrtel na prešercu, češ da si sama v tak spopad ne upa.

Ker se torej ni nič zgodilo, se je sinoči zaradi zapovedanega molka oglasil generalni direktor Marko Filli, ki je zapisal, da ima prav urednica Tarče, da je šlo še za en spodrsljaj informativnega programa - ne zaradi teme - o vsem se lahko debatira - ampak zaradi načina, kako smo jo postavili, in predvsem zaradi gostov - še posebej zaradi gospe, ki je pred oddajo prek naših mikrofonov že izražala stališča, ki so nestrpna in mejijo na sovražni govor in ne bi smela imeti še ene priložnosti. Direktorica Televizije pa je danes dodala, da gre v informativnem programu predvsem za pomanjkanje strokovne avtoritete, profesionalnega načina dela in komunikacije, o čemer se bodo morali temeljito pogovoriti.

Ustvarjalci programov morda včasih nehote pozabljajo na Programske standarde, ki javnemu servisu med drugim nalagajo spoštovanje ustavnih pravic slovenskih državljanov, negovanje verodostojnosti — temeljne značilnosti javnega radijskega in televizijskega servisa, spoštovanje poklicnih in etičnih standardov, zagotavljanje vrhunske podobe svojih programov v skladu z estetskimi vrednotami, zagotavljanje človekovega dostojanstva, izogibanje senzacionalizmom in javnemu solidariziranju s kakršnimi koli akcijami političnih strank, združenj, društev in drugih interesnih skupin in skupin za pritisk, kar bi bilo mogoče razumeti kot podporo javnega medija.

P. S.: Popoldne se bo na redni seji sestal Programski svet RTV SLO. Na koncu seje, ko bo večina svetnikov z eno nogo že na stopnišču, se bo morda kdo spomnil, da o zadevi povprašajo Varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Ker tega zapisa verjetno ne bo prebral nihče.