Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Akcija beseda leta - MMCanaliza s Simono Klemenčič v sredo ob 12.45 ZRC SAZU in naš spletni portal že tretje leto izbiramo besedo leta, do zdaj ste poslali več kot sto predlogov, kar še vedno lahko počnete.
Rusija praznuje stoletnico rojstva nobelovca Aleksandra Solženicina Pred 100 leti se je na današnji dan rodil eden najpomembnejših ruskih pisateljev 20. stoletja Aleksander Solženicin, ki je leta 1970 prejel Nobelovo nagrado za literaturo.
Kritiško hvaljene Posledice se predstavijo tudi Ameriki Na mednarodnem festivalu evropskih filmov v Silver Springu v ameriški zvezni državi Maryland prikazujejo tudi film slovenskega režiserja Darka Štanteta Posledice. To je hkrati ameriška premiera.
Kako se je v dobrem stoletju izoblikoval mit o Ivanu Cankarju Drevi ob 20.00, na stoletnico Cankarjeve smrti, ste vabljeni k ogledu dokumentarno-igranega filma Cankar, ki nam v igranih prizorih približa zasebno življenje največjega slovenskega pisatelja.
Literarno pohujšanje: povezava med Cankarjem in vampi? Na TV Slovenija prihaja niz kratkih oddaj, v katerih bodo na živ in dostopen način predstavili 50 ključnih knjig za oblikovanje slovenske družbene zavesti, brez katerih nas ne bi bilo, oziroma se ne ...
Stoletnica smrti Ivana Cankarja: o pisatelju "še veliko za povedati" V ljubljanskem Cankarjevem domu poteka celodnevni mednarodni simpozij, ki želi osvetliti pisateljeve nazore in recepcije, duhovno razsežnost njegove literature in njegov mednarodni pomen.
Kviz: 10 vprašanj o slovenski glasbi, na katere bi morali znati odgovoriti Kako dobro jih poznate, slovenske glasbenike in njihove pesmi, ki ste si jih popevali vse leto. Če vam uspe brez napake rešiti naš kviz, potem, kot bi rekel Srečko Katanec: "Kapo dol!"
Muzej črnskih civilizacij v Senegalu: Če kultura ljudi povezuje, tudi spodbuja napredek V Senegalu so odprli Muzej črnskih civilizacij, eno največjih umetniških zbirk v Afriki v nizu novih muzejev na celini, ki bi sčasoma od evropskih muzejev lahko dobila nazaj na tisoče predmetov, zaplenjenih v času kolonializma.
Katarina Čas nadaljuje naskok na Hollywood, a selitev v L. A. bo še počakala Katarina Čas leto 2018 sklepa polno zaposlena – tako v domačih kot tujih koprodukcijah. Ta trenutek promovira tretjo sezono ameriške serije Berlin Station, v kateri vidimo kar nekaj znanih obrazov.
Judy Garland Čarovnika iz Oza sem vedno jemala zelo resno. Verjamem v idejo mavrice. In vse življenje sem posvetila temu, da bi splezala čeznjo.
"Razstava stoletja" v Ermitažu: velika retrospektiva Piera della Francesce, titana med titani Direktor Ermitaža Mihail Pjotrovski je ob razstavi Piera della Francesce, ki so jo postavili ob 254-letnici muzeja, umetnika označil za "titana med titani" , saj med italijanskimi renesančnimi ...
Turneja slovenskega filma po Berlinu in Moskvi zavija še v srbske kinematografe Slovenski film nadaljuje svojo evropsko turnejo: po Sarajevu, Sombotelu, Pulju in Osijeku, Budimpešti, Rigi, Minsku, Moskvi in Berlinu bodo Dnevi slovenskega filma potekali od 11. do 14. decembra še ...
Ob stoletnici smrti še enkrat o "literarnem revolucionarju" Cankarju Dan pred stoletnico smrti Ivana Cankarja so pri založbi, ki ima po njem ime, predstavili slovitemu literatu posvečen album, ki Cankarja označuje za literarnega revolucionarja.
Kontroverzni roman M: prvi "neideološki" portret Mussolinija ali poskus rehabilitacije fašizma? Na italijanski lestvici najbolje prodajanih knjig je že več tednov roman M, v katerem Antonio Scurati skozi prizmo fikcije pripoveduje zgodbo Mussolinijevega vzpona na oblast.
Srbska nagrada za prevod slovenske pesniške zbirke Združenje književnih prevajalcev Srbije je nagrado, poimenovano po klasičnem filologu, helenistu, filozofu in prevajalcu Milošu Đuriću, za prevod poezije namenilo filozofu, pisatelju, publicistu in ...
Najtrdovratnejši predsodek v Hollywoodu ostaja imperativ lepote Hollywood v zadnjih letih morda vestneje ustvarja tehtnejše vloge za ženske pripadnike manjšin - še vedno pa se trdovratno oklepa "poslednjega tabuja", opozarja režiserka Susanne Bier.
Britanske javne knjižnice v krizi: množična zapiranja V Veliki Britaniji so lani zaprli skoraj 130 javnih knjižnic.
Borut Pahor: Do oblasti je bil Cankar neprizanesljiv. Le kaj bi danes napisal o meni? V vrhniškem Cankarjevem domu je na predvečer stote obletnice smrti Ivana Cankarja potekala osrednja državna slovesnost, ki jo je s slavnostnim nagovorom začel predsednik Borut Pahor.
Vprašanje restitucije: kolikšno vlogo lahko odigrajo dražbene hiše? " Zasebniki, ki imajo v svoji lasti zaplenjene umetnine, odhajajo in njihovi dediči se nato odločijo za njihovo prodajo umetnin, " je ena izmed izjav, ki pričajo o tem, da ima določeno vlogo pri ...
Filmska recenzija: Kursk, prekletstvo globine Ko je konec osemdesetih let prejšnjega stoletja padel berlinski zid, tista stvarna manifestacija geopolitičnega koncepta železne zavese, v kateri se je udejanjala vsa brutalnost in absurdnost ...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Judy Garland
10. december 2018 ob 18:04 Čarovnika iz Oza sem vedno jemala zelo resno. Verjamem v idejo mavrice. In vse življenje sem posvetila temu, da bi splezala čeznjo.
Več novic ...
Videonovice
Gost v studiu: Marcel Štefančič 00:06:03, 10.12.2018
Sto let od smrti Ivana Cankarja 00:02:13, 10.12.2018
Pravljica o zmaju 00:01:52, 10.12.2018
Cankar v Beogradu 00:02:18, 08.12.2018
V imenu matere 00:02:09, 08.12.2018
Kino Fokus 00:10:44, 08.12.2018
Izbor
Kazalo