Direktor zavoda En-Knap Iztok Kovač. Foto: RTV SLO
Direktor zavoda En-Knap Iztok Kovač. Foto: RTV SLO

Nastopajoči bodo v kratkih nekajminutnih izsekih predstav in projektov, ki so šele v nastajanju, prikazali posebnosti in zamisli sodobnega plesa. Skupaj bodo plesalci predstavili 28 del. Vse dejavnosti si lahko obiskovalci ogledajo brezplačno.

Letošnja nacionala je prvič izvedena v treh programskih sklopih, imenovanih PITCHING, U20 in PRO. V okviru prvega sklopa se bodo predstavili mladi ustvarjalci, v drugem bodo na ogled izseki še nerealiziranih novih umetniških idej, v večernem programu pa se bo predstavilo 17 avtorjev, ki so zaznamovali letošnje leto na področju sodobnega plesa.

Predstavitvam v Pitching Sessionu bodo prisostvovali tudi trije uveljavljeni mednarodni gostje, Bettina Masuch, direktorica gledališča Tanzhaus nrw iz Düsseldorfa, berlinskega festivala Tanz Im August in festivala Spring Dance v Utrechtu, John Ashford, direktor mreže Aerowaves in dolgoletni nekdanji direktor londonskega gledališča The Place, ter Honne Dohrmann, direktor programa za ples v Nacionalnem gledališču Mainz in direktor festivala Internationale Tanztage Oldenburg in festivala Tanz Bremen.

Nacionala je druženje, spoznavanje in pomeni izmenjavo izkušenj in idej, so zapisali njeni organizatorji, zavod EN-KNAP in Center kulture Španski borci, društvo za sodobni ples Slovenije ter Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Prva plesna nacionala je potekala na proslavi dneva državnosti junija 2005, od kakrat pa je takšna množična predstavitev plesne dejavnosti postala že reden del kulturne ponudbe.