Boschev triptih Seneni voz hranijo v madridskem muzeju Prado in velja za eno njegovih najbolj znanih del. Foto: Wikimedia
Boschev triptih Seneni voz hranijo v madridskem muzeju Prado in velja za eno njegovih najbolj znanih del. Foto: Wikimedia
Hieronymus Bosch
Domnevni avtoportret Hieronymusa Boscha (1450-1516), ki kot oseba še vedno ostaja velika uganka, saj je o njegovem življenju znanega zelo malo. Nekateri viri pa risbo pripisujejo Jacquesu Le Boucqu, ki naj bi jo narisal okoli leta 1550, se pravi posthumno. Foto: Wikipedia
Vrt zemeljskih naslad
Triptih Vrt zemeljskih naslad naj bi nastal okoli leta 1500. Foto: Wikimedia

Justine de Jong iz organizacije bosch500, ki skrbi za izvedbo obletnice, obiskovalcem obljublja potovanje skozi čas, za kar bodo izvedli več kot 90 različnih dejavnosti, 13 razstav, gledališke in plesne predstave, "nebeško in peklensko" plovbo po reki Dieze, večerne svetlobne in glasbene spektakle. Povrhu se obeta še rekviem za slavnega umetnika, katerega najbolj znani deli sta najverjetneje triptiha Vrt zemeljskih naslad in Seneni voz, ki ju hranijo v madridskem muzeju Prado.

Fantazijska bitja bodo naselila "vojvodov gozd"
Predvsem pa bodo čudesa, po katerih je Bosch najbolj znan, naselila srednjeveške ulice, trge in parke njegovega domačega kraja 's Hertogenbosch. Ime mesta v dobesednem prevodu pomeni vojvodov gozd, sami Nizozemci pa ga v vsakodnevni govorici imenujejo Den Bosch.

Tukaj je slikar tudi ustvaril vse svoje mojstrovine, od katerih jih je do danes ohranjenih okoli 45, najti pa jih je mogoče v 18 zbirkah v desetih državah. Zanimivo pa je, da se prav nobeno delo ne nahaja v njegovem domačem kraju. "Toda zdaj bodo mnoga prišla domov," je dejal direktor muzeja Noordbrabants Charles de Mooij, ki jih z veseljem pričakuje, saj je to precej velik podvig za muzej v kraju s 140 tisoč prebivalci. Približno 20 slik in 19 risb bo tam na ogled od 13. februarja. Razstavo Hieronymus Bosch - vizije genija napovedujejo kot največjo razstavo njegovih del do zdaj, poroča DPA.

Nizozemci so se morali potruditi, da so velike svetovne muzeje prepričali, da jim posodijo njegove velike stvaritve, kar jim je uspelo z mamljivo ponudbo. Tako so pred devetimi leti zagnali najobsežnejši raziskovalni in restavracijski projekt Boschevega opusa. "Slike in risbe smo preučili z najnovejšimi tehnologijami," je povedal de Mooij in dodal, da je bilo 12 del restavriranih.

Sam umetnik ostaja fantastična uganka
Raziskovalcem je v okviru tega projekta uspelo razvozlati tudi nekaj ugank - ugotovitve bodo predstavljene februarja - vendar največja med njimi ostaja nerazrešena. Kdo zares je bil ta umetnik, ki je ustvarjal na prehodu srednjega veka v renesanso, čigar detajlne vizije nebes in pekla še danes skoraj nadnaravno privlačijo na milijone ljudi, tudi po tem obsežnem projektu ni nič kaj bolj znano kot prej.

"Pravzaprav vemo komaj kaj o njem," pravi Joop van Dijk, tamkajšnji nekdanji ravnatelj, ki v svojem prostem času vodi obiskovalce na ogledih skozi mesto. Ob tem izpostavi veliki kip slikarja, ki stoji na starem mestnem trgu: "Ali je res bil tako videti?" in ob tem z nasmeškom doda, da tega preprosto ne vemo. Zagotovo pa se ve, da so 9. avgusta 1516 pogrebni zvonovi katedrale Sint-Jans klicali k žalni slovesnosti. "To je stalo 27 šilingov," navaja van Dijk iz cerkvenih knjig. Vendar pa se ne ve, kje je pokopan, zakaj je umrl, ali je imel otroke ...

Napredovanje na bogato stran mestnega trga
Ko se je - kot Hieronymus van Aken - rodil leta 1450, je bil kraj Den Bosch cvetoča in premožna prestolnica, znana po finih tkaninah in umetnosti. Tudi van Akni so bili spoštovana slikarska družina, ki je živela na starem mestnem trgu. "Vendar na revni strani trga," izpostavi vodič. Poroka s premožno Aleid van de Meervenne leta 1480 je Jeroenu, kakor ga še vedno imenujejo tam, odprla vrata v višje kroge in omogočila selitev na "bogato stran" trga. Dober glas o umetniku, ki se je po novem podpisoval kot Bosch, je segel prek meja vse do španskega dvora.

Navdih za nove generacije
Mnoge njegove stvaritve prikazujejo grehe in človeške moralne pregrehe ter vključujejo kompleksno, domiselno in zgoščeno uporabo simboličnih figur. Bosch velja za enega izmed pomembnih navdihov za nadrealistično gibanje v 20. stoletju, na naših tleh pa lahko zagotovo izpostavimo fantastični slikarski svet Marka Jakšeta.