Hundertwasserjeva hiša oziroma 'zelena citadela' v Magdeburgu, zadnji dokončani veliki gradbeni projekt Friedensreicha Hundertwasserja. Foto: EPA
Hundertwasserjeva hiša oziroma 'zelena citadela' v Magdeburgu, zadnji dokončani veliki gradbeni projekt Friedensreicha Hundertwasserja. Foto: EPA
Friedensreich Hundertwasser: Poklon tahizmu, 1961. Foto: EPA

Ta avstrijski slikar, arhitekt in grafik se je rodil na današnji dan pred 85 leti na Dunaju. Umetnik je presenečal z nekonvencionalno arhitekturo in s številnimi protestnimi akcijami. Zavzemal se je za življenje v sozvočju z naravo in imel pomemben vpliv na nastanek okoljevarstvenega gibanja v Avstriji.

Friedrich Stowasser, ki je prevzel umetniško ime Friedensreich Hundertwasser, se je po drugi svetovni vojni vpisal na dunajsko likovno akademijo, a je po treh mesecih študij opustil. Leta 1951 je postal član umetniškega združenja Art Club Wien. Dve leti pozneje je narisal spiralo, ki je postala njegov zaščitni znak. Kmalu so sledile prve razstave njegovih del na Dunaju, v Parizu, Tokiu, Hongkongu, Riu de Janeiru, Sao Paolu, Caracasu in Pretorii.

"Vizualno onesnaževanje je bolj strupeno od vseh drugih onesnaževanj, saj ubije dušo," je bil prepričan umetnik in aktivist, ki je s predlogi za polepšanje pročelij in oken in ozelenitev streh, s kampanjami za ekološka kompostna stranišča ter nasprotovanjem jedrski energiji sprožal ekološke razprave.

V avstrijski prestolnici je zasnoval Hundertwasserjevo hišo, stanovanjsko stavbo, izdelano samo iz lesa in opeke, s čebulastimi stolpiči in brez ravnih linij. O njej je leta 1986 povedal: "Ta hiša je moja duša!" Oblikoval je znamke, kovance, igralniške žetone, telefonske kartice in z ilustracijami opremil Hundertwasserjevo biblijo.

Za Novo Zelandijo, kamor se je preselil leta 1957, je zasnoval zastavo, na kateri je upodobljena njegova značilna spirala. V svojem prepoznavnem slogu je polepšal sežigalnico odpadkov na Dunaju, onkološki oddelek klinike v Gradcu in ladjo na Donavi. Izdelal je tudi načrt za terme na avstrijskem Štajerskem in pokrito tržnico v Švici.

Umrl je za posledicami srčnega infarkta leta 2000 na ladji Queen Elisabeth II., star 72 let. Pokopan je na svojem posestvu na Novi Zelandiji.

V galeriji si oglejte nekaj stavb, ki jim je svoj pečat vtisnil Hundertwasser, znan po tem, da se je brez izjeme izogibal ravnim linijam.