Dansko podjetje otroških kock je potrdilo, da so zavrnili nakup ogromne količine kock, saj zaradi svoje politike ne podpirajo projektov, v katerih so njihove kocke uporabljene kot del
Dansko podjetje otroških kock je potrdilo, da so zavrnili nakup ogromne količine kock, saj zaradi svoje politike ne podpirajo projektov, v katerih so njihove kocke uporabljene kot del "politične agende". Vejvej je njihovo dejanje označil za cenzuro in diskriminacijo in prejel ogromno podpore prek družbenih omrežij, pa tudi ponudbe posameznikov, da mu poklonijo ali posodijo svoje sete kock. Umetnik se je odločil za zbirne točke po vsem svetu ter glede na položaj preoblikoval idejo o ustvarjenem delu za avstralski muzej. Foto: EPA
false
Vejvej je z legokockami že ustvaril 175 portretov znamenitih zaprtih ali izgnanih disidentov, od Nelsona Mandele do Edwarda Snowdna, ter jih razstavil na ameriškem otoku, prizorišču nekdanjega zapora Alcatraz. A v uporabi otroških kock za umetniška dela ni edini. Na fotografiji je eno od del ameriškega umetnika Nathana Sawaye, prikazano na razstavi Umetnost kock na amsterdamskem EXPU. Foto: EPA

Znameniti kitajski umetnik in kritik kitajske družbe Aj Vejvej je z legokockami želel postaviti novo umetniško delo v Narodni galeriji v Melbournu. Naročilo muzeja je podjetje zavrnilo zaradi političnega aktivizma umetnika.
Kock ne prodajajo neposredno za uporabo v političnem kontekstu
Kot je pojasnil predstavnik danskega podjetja njihova odločitev temelji na principu podjetja, da igralnih kock ne prodajajo neposredno tistim, ki želijo njihov izdelek uporabiti za politično izjavo oziroma za umetniška dela, ki vsebujejo "kakršne koli politične, religiozne, rasistične, obscene ali obrekovalne izjave". Podjetje želi otrokom zagotoviti pomembne ustvarjalne igralne izkušnje, zato "se vzdržujemo - na globalni ravni - aktivnega ukvarjanja ali podpiranja uporabe legokock v projektih ali kontekstih politične agende. Ta princip ni nov," so zapisali v izjavi.
Lego "spoštuje pravico posameznikov do svobodnega in ustvarjalnega izraza", so dodali v podjetju. Vsak posameznik lahko kupi njihove igralne kocke skozi običajne prodajne kanale za kakršne koli projekte želi, a kot podjetje so se odločili vzdržati od aktivnega vpletanja v takšne aktivnosti in zato pri naročilu večjih količin kock vedno odklonijo podporo projektom, kjer bodo kocke uporabljane v političnem kontekstu, so dodali.
Cenzura in diskriminacija
Vejvej je dejanje podjetja, ki deluje kot močna korporacija in s tem vplivni kulturni ter politični akter v globalni ekonomiji z vprašljivimi vrednotami, označil kot cenzuro in diskriminacijo. Z ironično uporabo slogana Lego filma "Vse je zakon!" je Vejvej na Twitterju zapisal: "Lego nam bo povedal, kaj narediti ali ne narediti. To je zakon!" ter "Lego za nas definira, kaj je 'politično' in vse velike korporacije nam govorijo, kaj ljubiti ali sovražiti. To je zakon!"
Drugačen projekt v obrambo politični umetnosti
Na njegove objave so se odzvali številni podporniki. Objavljali so fotografije kock, iz katerih so sestavili svoje "politično" sporočilo, naznanili bojkotiranje danskega podjetja, predvsem pa podprli kitajskega umetnika in mu ponudili svoje sete kock.

Vejvej, ki je z legokockami že ustvaril 175 portretov znamenitih zaprtih ali izgnanih disidentov, od Nelsona Mandele do Edwarda Snowdna, ter jih razstavil na ameriškem otoku, prizorišču nekdanjega zapora Alcatraz, je za galerijo v Melbournu načrtoval podoben projekt, po zavrnitvi pa se je odločil za drugačno delo.
Ob navdušujočem javnem odzivu se je odločil za umetniško delo, s katerim bo branil svobodo govora in 'politično umetnost', so sporočili iz umetnikovega studia. V mestih po vsem svetu bodo vzpostavili zbirne točke za igralne kocke in tam tudi predstavljali projekt.