Kitajska vlada je trdila, da je Aja zaprla zaradi gospodarskega kriminala, njegova družina in prijatelji pa so prepričani, da ga je v zapor spravilo glasno opozarjanje na krivice v državi. Foto: EPA
Kitajska vlada je trdila, da je Aja zaprla zaradi gospodarskega kriminala, njegova družina in prijatelji pa so prepričani, da ga je v zapor spravilo glasno opozarjanje na krivice v državi. Foto: EPA
'Osvobodite Aj Weiweija'
'Osvobodite Aj Vejveja!' se je slišalo na različnih koncih sveta. Vse od umetnikovega zaprtja so v podporo Aju pripravljali proteste in predstavitve njegovega dela. Foto: EPA

Po navedbah pekinške policije so umetnika izpustili zaradi zglednega vedenja, ki ga je pokazal pri priznavanju krivde, in zaradi bolezni. Pretekli mesec je policija medijem sporočila, da je Ajeva kulturna družba zatajila 'velik del' davkov in uničila relevantne dokumente.
Ajeva sestra takoj po posredovanju novice o bratovi izpustitvi še ni vedela ničesar. Vendar Ai je vendarle dobrega zdravja prišel domov.
Glasnega kritika kitajskih oblasti in borca za človekove pravice v državi so 3. aprila aretirali, ko se je želel vkrcati na letalo proti Hongkongu. Medtem ko Peking trdi, da so ga aretirali zaradi gospodarskega kriminala, so njegovi zagovorniki prepričani, da so obtožbe posledica njegovega aktivizma. Kitajsko zunanje ministrstvo je takšne domneve strogo zavračalo in vztrajalo, da gre za sum storitve gospodarskega kriminala.
Ajeva podoba preplavila svet
Po poročanju kitajske tiskovne agencije Šinhua je 54-letnik, ki ima težave z zdravjem, izrazil pripravljenost odplačati vse davke, priznanje krivde pa mu je prineslo tudi prostost.
V času, ko je bil Aj Vejvej v priporu, kjer ga je le enkrat smela obiskati žena, so po svetu številni umetniki in kulturniki protestirali in pozivali, naj se umetnika izpusti. V njegovi odsotnosti so pripravili več razstav njegovega dela, v londonski galeriji Tate Modern, kjer je Aj postavil znamenito instalacijo z množico ročno izdelanih keramičnih semen, ki so jih njemu v podporo preoblikovali v stožčasto obliko.
Še vedno ni znano, kaj se je zgodilo z vrsto umetnikovih prijateljev in kolegov, ki so izginili kmalu po njegovem zaprtju.