Aj Vejvej je umetniški svet opomnil na to, da je umetnost lahko tudi sredstvo protesta. Foto: EPA
Aj Vejvej je umetniški svet opomnil na to, da je umetnost lahko tudi sredstvo protesta. Foto: EPA

Na vrh lestvice najvplivnejših 100, ki so jo letos sestavili desetič po vrsti, so ga namreč uvrstili pri reviji Art Review. Aj Vejvej je šele drugi umetnik po Damienu Hirstu, ki se je znašel na vrhu prestižnega seznama, saj je prvo mesto po navadi rezervirano za vplivne galeriste in trgovce z umetninami.

Seznam Power 100 si v celoti oglejte tukaj.

Političnega oporečnika Aj Vejveja (lani 13. na tej lestvici) je širša svetovna javnost spoznala aprila letos, ko so ga kitajske oblasti aretirale zaradi domnevnih "gospodarskih zločinov".

Prav on naj bi po besedah Marka Rappolta, urednika omenjene revije, umetniški svet opomnil na njegovo širšo politično vlogo, saj je lahko umetnost sredstvo protesta, ne le nekaj, kar najdemo v galerijah in muzejih. "Njegov aktivizem nas opominja, kako lahko umetnost doseže širše občinstvo in se poveže z resničnim svetom. Ustanove, pa čeprav so zelo pomembne, so lahko kot velike grobnice," je povedal Rappolt.

Na drugem mestu sta se znašla britanska galeristka Julia Peyton-Jones in švicarski kustos Hans-Ulrich Obrist. V prvi peterici so še Glenn Lowry, direktor newyorškega Muzeja moderne umetnosti, trgovec z umetninami Larry Gagosian ter Anton Vidokle, Julieta Aranda in Brian Kuan Wood z umetniške agencije e-flux.

Na uglednem seznamu ima dva predstavnika tudi Slovenija. Na 65. mestu lestvice se je znašel filozof Slavoj Žižek, na 100. pa galerist Gregor Podnar.