"Wirthova razumeta, da prodajanje del še ni celotna zgodba - premožni bi radi, da se jim proda ves življenjski slog." Foto: Reuters
Marina Abramović
Marina Abramović je na osmem mestu enega najuglednejših seznamov v stroki. Foto: Galerija Serpentine

Tradicionalna lestvica Power 100 je letos Wirthova ustoličila zaradi zaslug, ki jih imata pri tem, kako "se je spremenil model promoviranja in prodajanja umetnosti". Tokrat je šele drugič v 14-letni zgodovini seznama, da je na vrhu seznama trgovec z umetninami. Prvi je bil Larry Gagosian, ki je lento odnesel dvakrat, v letih 2004 in 2010. (Letos je na šestem mestu lestvice, mesto za direktorjem galerije Tate Nicholasom Seroto, ki je "zmagal" lani.)

Mednarodna žirija, ki šteje 16 strokovnjakov, je Aja letos uvrstila na drugo mesto. Kitajski disident, ki se je letos v Londonu udeležil retrospektivne razstave svojih del v Kraljevi akademiji, je bil na vrhu lestvice v letu 2011.

Zakonca Wirth, ki imata galerije v Londonu, Zürichu in New Yorku, za prihodnje leto napovedujeta odprtje prostorov v Los Angelesu; vodil jih bo znani kurator Paul Schimmel.

"Povečan vpliv Wirthovih deloma izvira iz tega, kaj sta naredila za spremembe modela prodajanja in promocije umetnosti," so pri ArtReviewu zapisali v utemeljitev. "Veliki trgovci umetnosti so vse uspešnejši pri prodaji del za visoke cene, zbiralci pa nočejo več biti samo anonimni kupci; Wirthova razumeta, da prodajanje del še ni celotna zgodba - premožni bi radi, da se jim proda ves življenjski slog."

Prva deseterica težkokategornikov v svetu umetnosti je torej naslednja:

1. Iwan & Manuela Wirth
2. Aj Vejvej
3. David Zwirner
4. Hans Ulrich Obrist & Julia Peyton-Jones
5. Nicholas Serota
6. Larry Gagosian
7. Glenn D Lowry
8. Marina Abramovic
9. Adam D Weinberg
10. Carolyn Christov-Bakargiev

Letošnja lestvica odraža "vse večjo mednarodnost v svetu sodobne umetnosti", ugotavljajo žiranti. V prvi stoterici sta denimo tudi kamerunski kurator Koyo Kouoh in libanonska kuratorka Christine Tohme. Prvič se je v stoterico prebil tudi Hjun Suk Li, ustanovitelj vplivne južnokorejske galerije Kukje.