Drugo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 9 glasov Ocenite to novico!
Grobnica svetega Nikolaja
Grobnico svetega Nikolaja so v cerkvi, ki nosi ime po njem, leta 1968 prekrili z mozaičnimi tlemi. Foto: Wiki Commons
Vladimir Putin
Še letošnjega maja so te "napačne" ostanke iz Barija odpeljali na izlet v Moskvo, kjer jih je poleg množic vernikov pozdravil tudi predsednik Vladimir Putin. Foto: EPA
Sveti Nikolaj
Kip svetega Nikolaja, ki stoji ob cerkvi v Turčiji, kjer naj bi ležali tudi njegovi posmrtni ostanki. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Ali po novem vemo, kje zares počiva sveti Nikolaj, imenovan tudi Miklavž in kdaj celo Božiček?

Novo odkritje na stari lokaciji v Turčiji
4. oktober 2017 ob 20:40
Antalya - MMC RTV SLO

Po tem, ko so pred tremi leti grob domnevnega preroka Jone v Mosulu zravnali s tlemi in so bila letos končana obsežna obnovitvena dela na grobnici v Jeruzalemu, v kateri naj bi pokopali Jezusa, so v Turčiji v grobnici pod tlemi cerkve odkrili še posmrtne ostanke, ki naj bi pripadali svetemu Nikolaju.

V provinci Antalya na jugozahodu Turčije - natančneje v kraju Demre, nekdaj imenovanem Mira - so arheologi odkrili grobnico, za katero predvidevajo, da v njej ležijo kosti svetega Nikolaja.

Cemil Karabayram, vodja spomeniškega urada v Antalyi, je po poročanju Telegrapha povedal, da so na grobnico naleteli med pregledovanjem terena z elektronskimi napravami, ki so pokazale vrzeli pod cerkvijo, ki nosi ime po tem svetniku.

Dober mož, nosilec številnih imen
Nikolaj iz Mire, sicer znan tudi kot Nikolaj iz Barija, Nikolaj Barijski, sveti Nikolaj ali sveti Miklavž, je bil krščanski škof, rojen v kraju Patara v Mali Aziji okoli leta 270, ki naj bi umrl 6. decembra 347 (po nekaterih virih leta 343) v Miri, ki je v tistem času spadala pod Vzhodno rimsko cesarstvo.

Na slovenskih tleh mu pravimo Nikolaj - predvsem takrat, ko ga obravnavamo kot zgodovinsko osebnost, Miklavž pa ga imenujemo, ko govorimo o njem kot o enem izmed dobrih mož, ki z darili razveseljuje otroke 6. decembra, se pravi na datum smrti dejanske zgodovinske osebe. V 16. stoletju se je začel uveljavljati še kot novodobna mitološka osebnost, na naših tleh imenovana Božiček, ki prinese darove v noči pred božičem, torej s 24. na 25. december.

Dejanski škof Nikolaj naj bi bil ob smrti pokopan v cerkvi v Miri, vendar se je vsa ta leta predpostavljalo, da so trgovci njegove posmrtne ostanke leta 1087 prenesli v Bari v Italiji, kjer naj bi bili do danes v baziliki svetega Nikolaja. Ta je tako postala tudi priljubljena točka romarjev z vsega sveta. Še letošnjega maja so te tako rekoč napačne ostanke iz Barija odpeljali na izlet v Moskvo, kjer jih je poleg množic vernikov pozdravil tudi predsednik Vladimir Putin.

Temu zdaj oporekajo turški strokovnjaki, ki so prepričani, da so trgovci takrat s seboj odnesli napačne kosti, saj naj bi preselili tiste, ki so pripadale nekemu lokalnemu duhovniku in ne v svetnika povzdignjenemu škofu.

Vaba za turiste in romarje
Profesorica Sema Dogan, vodja tamkajšnjih izkopavanj, je navdušena nad najdbo in meni, da bi lahko to odkritje dodatno spodbudilo razvoj turizma v tem predelu.

"Menimo, da ta svetnikov grob ni niti najmanj poškodovan, vendar je zaradi mozaika na tleh precej težko priti do njega," je povedal Karabayram za turški Hürriyet Daily News. Dodal je, da je zelo optimističen glede odkritja posmrtnih ostankov svetega Nikolaja, vendar je ob tem poudaril, da jim bo to vzelo kar nekaj časa, saj bodo morali mozaik s tal luščiti ploščico po ploščico in ga nato odstraniti kot celoto.

"Prišli smo do zelo dobrih rezultatov, a resnično delo se šele začenja," je še dejal in dodal, da je grobnica skoraj popolnoma nepoškodovana, vendar je trenutno nedostopna zaradi kamnitih reliefov, ki jih želijo prav tako ohraniti v celoti. "Dokopali se bomo do dna in morda bomo našli nedotaknjene posmrtne ostanke svetega Nikolaja," je sklenil Cemil Karabayram.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Acinho
# 05.10.2017 ob 08:16
Kolikor vem je Božiček produkt potrošniške družbe, izmišljen za potrebe reklamiranja Coca Cole. Miklavž oz. Sveti Nikolaj pa je tisti dobri mož, ki naj bi obdaroval otroke.

Vsekakor zanimiva najdba. Sveti Nikolaj ali Sveti Nikola je spoštovan in cenjen v vseh vejah krščanske vere (kar priča tudi slika, da so bile njegove (očitno napačne) kosti letos v Rusiji, pri Srbih pa je denimo to najbolj razširjena krstna slava - družinski praznik kjer se iz roda v rod časti zaščitnika svoje družine in največ družin ima Sv. Nikolo za zaščitnika).

Me pa zanima ali dejansko obstaja način, da dokažejo da je nova grobnica dejansko njegova ali je to vse le in zgolj v domeni teorije.
WyattEarp
# 05.10.2017 ob 07:19
Božiček nima veze z miklavžem, le da tudi obdaruje otroke. Tukaj ni nobene povezave. Ne vem kaj take neumnosti pišete...
fah-q
# 05.10.2017 ob 10:37
božiček kot santa claus je dejansko sinterclaas...ta pa je nizozemski miklavž. tako da povezava je.

kar se pa tiče kraje benečanov-ne vem če gre tu za ta primer ampak po križarskih pohodih so se veljaki ustavljali pogosto v benetkah-tam so zapravli ogromne količine denarja-ki ga niso mogli plačat. zato je bla ena od križarskih vojn dejansko napad na bizanc-ki so ga pokradli, da so vrnili dolgove benečanom. s tem so tudi oslabili bizanc, ki je posledično padel v roke muslimanom...
Do Brasil
# 04.10.2017 ob 21:24
...se je vsa ta leta predpostavljalo, da so trgovci njegove posmrtne ostanke leta 1087 prenesli v Bari v Italiji

No nic jih niso "prenesli" pac pa so razbili njegovo kostnico(slika 1 MMC) in kosti ukradli. Ampak ne vseh, zato jih je nekaj tudi v Istambulu. Sedaj pa zgleda, da so ukradli napacne...
jackm8
# 05.10.2017 ob 15:16
Božiček je Miklavž. Čisto preprosto Santa Claus. Sanctus Nicolaus. Saint Nicholas. V nekaterih državah obdaruje na božič, pa zaradi tega nimajo obdarovanja na njegov god, pri nas pa je nekako v modi, da vsak praznuje svojega...
kislec
# 05.10.2017 ob 08:56
...da so trgovci takrat s seboj odnesli napačne kosti, saj naj bi preselili tiste, ki so pripadale nekemu lokalnemu duhovniku in ne v svetnika povzdignjenemu škofu...

Sliši se zelo verjetno, da so lokalni malopridneži v svoji bizantinski veščini manipuliranja naivnim zahodnjakom prodali fovš kosti.
Glavno, da se dviga prah - bosta pa dve "destinaciji" ta pravega Miklavža.

PS Čakam, kdaj bodo v Carigradu našli tisto posteljo, na kateri je cesarica Teodora zapeljala našega Iztoka...
gesan
# 05.10.2017 ob 07:47
WyattEarp
# 05.10.2017 ob 07:19
Božiček nima veze z miklavžem, le da tudi obdaruje otroke. Tukaj ni nobene povezave. Ne vem kaj take neumnosti pišete...
........................................
...
Božiček ima predvsem veze z nategom!
Sicer pa, z največjim šopkom je prišel domov vedno tisti, ki je najbolj skakal čez plot.

Povezava je čisto slučajna!
:)

Tudi največ daril v bistvu dobijo najbolj zapostavljeni froci in tako postanejo najbolj razvajeni!
gesan
# 05.10.2017 ob 07:43
A se je že začela delat histerija največjega letnega potrošništva?

Bravo!
Ramus
# 05.10.2017 ob 07:04
Če se dobro spomnim je nedavno, neko nedeljo, kar 11 letal peljalo v Turčijo samo slovenskih turistov,...
johann
# 05.10.2017 ob 06:52
He, he, Turkom crkuje turizem, pa so si izmislili nekaj novega, da bi ljudje še hodili tja dol....
tones
# 06.10.2017 ob 14:07
@ROBI123
Imaš stotine svetnikov in ljudi, ki so bili čudežni že sami po sebi, samo malo moraš biti razgledan.
Npr. dva, ki mene zelo nagovarjata:
- p. Pij iz Pietrelcine
- in še naše gore list: https://www.youtube.com/watch?v=xo4bYWoj
NOQ&t=
henodarling
# 05.10.2017 ob 10:04
robi 123
Hvala za zrno razuma!
Do Brasil
# 05.10.2017 ob 09:32
@kislec
Sliši se zelo verjetno, da so lokalni malopridneži v svoji bizantinski veščini manipuliranja naivnim zahodnjakom prodali fovš kosti.

Nic jih niso prodali, pac pa so jih ponoci beneski trgovci ukradli, potem ko so razbili kostnico. Ker je bila noc, niso uspeli pobrati vseh kosti in ostanek je danes v Istambulu.
Ta kraja je bila cisto enaka odnasanju artefaktov iz Carigrada - pol Benetk ima vgrajene kipe v hisah, ki so bili odneseni od tam. O slednjem imas oddajo od National Geographica.
ROBI123
# 04.10.2017 ob 23:31
Sveti Nikolaj naj počiva v srcih otrok(darila), odrasli pa se streznite ob vseh teh svetnikih, glede na to, da ne živimo več v časih čudežev ampak v svetu, ki si ga znamo razlagati! Katoliška cerkev še kar razglaša svetnike, čudežev pa od nikoder???????????
Kazalo