Drugo
(2)
Mozaik, Celje, glavni trg, najdbe, izkopavanja
Poleg bolje ohranjenega mozaika se je ohranil še en, sicer nekoliko slabše ohranjen, zato pa razkošno pisan. Foto: Tonka Šoba/ZVKDS
Celje
Stene razkošne antične vile so bile prekrite s freskami. Foto: Tonka Šoba/ZVKDS

Arheologe presenetil dobro ohranjen mozaik iz antične Celeie

Pomembne najdbe v središču Celja
11. april 2014 ob 14:19,
zadnji poseg: 11. april 2014 ob 14:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ker so arheologi, ki preiskujejo območje celjskega Glavnega trga, že jeseni naleteli na ostanke antične hiše s centralnim ogrevanjem, so nove najdbe sicer pričakovali, a takšnega odkritja se niso nadejali. Pred nedavnim jih je med drugim presenetil izredno lepo ohranjen mozaik iz črnih in belih kamenčkov.

Arheološka izkopavanja potekajo ob prenovi Glavnega trga v središču mesta, kjer so našli zelo dobro ohranjene ostanke razkošne antične stavbe iz 3. oziroma 4. stoletja. Kot je za Slovensko kroniko poročala Nada Kumer, so že pred časom pod zemljo našli tudi veliko dragocenih predmetov, pred nekaj dnevi pa jih je navdušila omenjena najdba mozaika.

Po besedah vodje izkopavanj Jureta Krajška so na lokaciji Glavni trg 17 slutili dobro ohranjene najdbe, vendar jih je najnovejše odkritje mozaika popolnoma presenetil. "Mozaik je izredno lepo ohranjen. Edina večja poškodba je nastala zaradi teže drevesa, ki je raslo na tem mestu, sicer je pa popolnoma ohranjen," pojasnjuje arheolog Rafko Urankar.

Našli tudi ostanke freske
Ohranil se je še en, sicer slabše ohranjen, zato pa razkošno pisan mozaik, na območju nekdanje bogate rimske hiše oziroma mestne vile pa so našli tudi fragmente fresk. Odkritje bodo restavrirali in zaščitili ter poiskali način, da ostane na ogled 'in situ'. Ker že zdaj privabljajo radovedne mimoidoče, so za danes pripravili nekaj strokovno vodenih ogledov, zatem pa bodo za nekaj časa spet zakrili.

VIDEO
V Celju našli antični mozaik
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
silverbullet
# 11.04.2014 ob 15:00
In... kdaj bodo zalili z betonom in zgradili parkirišče? Ta narod rabi asfaltne ploščadi za parkirat jeklene konjičke, ne pa nekih pobarvanih kamenčkov pred blokom. Kamenčke bomo hodili gledat k Avstrijcem, Italijanom in Hrvatom, ter se jim čudili.
zamudnik
# 11.04.2014 ob 17:28
Slovonski junaki smo to po kratkem postopku razsuli v franže. Kaj ti bo centralna kurjava, če imaš gorjačo?
Kazalo