Društvo Asociacija je ministrstvo za kulturo pozvalo, da razpravo podaljša vsaj do septembra. Foto: BoBo
Društvo Asociacija je ministrstvo za kulturo pozvalo, da razpravo podaljša vsaj do septembra. Foto: BoBo

Po zdaj določenem roku se javna razprava zaključi 16. julija. Pri Društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev v umetnosti in kulturi Asociacija so v pozivu zapisali, da je ministrstvo za kulturo z enim mesecem časa za javno razpravo zadostilo zgolj minimumu standarda vključevanja javnosti pri sooblikovanju zakonodaje. Kot nadaljujejo, zbuja tovrstno "horukarstvo" pri sprejemanju krovne zakonodaje v kulturi vtis, da si na ministrstvu za kulturo javne razprave pravzaprav sploh ne želijo.
"Bojimo se, da obstoječe spremembe zakonodaje niso stvar strateškega premisleka, kako izboljšati okolje za ustvarjanje kulture in umetnosti, ki bi vključeval vse ključne kulturno-politične akterje. S tem, ko je bil v javno obravnavo poslan predlog, ki ga predhodno niso obravnavala ključna posvetovalna telesa ministrice, se zdi, da gre za slabo popotnico za zakon, ki sicer nujno potrebuje prenovo, vendar ne na parcialen in nedialoški način," so še zapisali v društvu.
Prepričani so, da je trenutno rok, glede na globok poseg v enega ključnih kulturnopolitičnih instrumentov, prekratek, zato predlagajo podaljšanje do septembra.