V Asociaciji so odprli dvomesečno javno razpravo o nujnosti novega zakona, ki bi uvedel shemo obveznega deleža za umetnost. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
V Asociaciji so odprli dvomesečno javno razpravo o nujnosti novega zakona, ki bi uvedel shemo obveznega deleža za umetnost. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Zato mora država zagotoviti primerne spodbude za gospodarstvo in javni sektor, so prepričani v Asociaciji. V gospodarstvu je treba obenem dvigniti zavedanje o pomenu kulture in producente v kulturi spodbuditi, da bodo poiskali različne vire financiranja za svoje delo.

Še posebej pomembno se jim zdi zasebno vlaganje za samozaposlene in nevladne organizacije v kulturi, saj ravno ti dvigujejo ne le kakovost življenja ter ugled in prepoznavnost države, temveč krepijo tudi gospodarstvo, predvsem turizem.
Kot primer mogočega modela v društvu vidijo tako imenovano shemo deleža za umetnost, ki je v svetu dobro uveljavljen način podpore umestitve umetniških del v javne prostore. Delež za umetnost je shema, ki zagotavlja, da se ob postavitvi, obnovi oziroma gradnji stavb zakonsko oddvoji določen odstotek celotnih sredstev naložbe za umetniška dela te stavbe v korist širše javnosti in družbe. Ocenjujejo, da lahko takšen ukrep prinese pozitivne učinke za vse vključene strani - umetnike, arhitekte, vlagatelje ter širšo javnost.

Zato so v Asociaciji odprli dvomesečno javno razpravo o nujnosti novega zakona, ki bi uvedel shemo obveznega deleža za umetnost. "Zakon bi moral določiti namen, delovanje, organizacijo, financiranje in nadzor nad shemo umetniškega deleža v investicijskih projektih," še pišejo.