Prizor z lanske prireditve Ave, Emona! na Kongresnem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Prizor z lanske prireditve Ave, Emona! na Kongresnem trgu. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina

Program, ki se bo vsak dan začel s pozdravom orlu v dopoldanskih urah, bo poleg predstavitev različnih vidikov življenja v antični Emoni ponudil tudi vsebine, namenjene aktivni udeležbi obiskovalcev. Z uprizoritvijo žive zgodovine bo predstavljeno življenje v mestu, tik ob severnih Emonskih vratih ob porti pretorii, se pravi današnjem Kongresnem trgu.

Od šole strumnega korakanja do kulinarike
V mali šoli za legionarje si bodo najmlajši lahko izdelali ščit, meč ali čelado in se učili strumno korakati ali pa se bodo urili v učenju in pisanju latinskih besed na povoskane tablice s stilusi. Vse tri dni si bo mogoče ogledati povorko Rimljanov, ki se bo sprehodila skozi mestno jedro čez Breg, Čevljarski most, Stari trg, mimo Magistrata čez Tromostovje na Kongresni trg.

Na glavnem prizorišču in ob njem bodo potekali tudi prikazi različnih vojaških in obrtnih spretnosti, za lahkotnejši del programa pa bodo poskrbele vestalke, predstavitev starorimske glasbe in glasbil ter cirkuško gledališče. V parku Zvezda bo ves čas trajanja programa odprta tudi rimska tržnica, kjer bodo na pokušino nekatere jedi, pripravljene po receptih iz starega Rima.

Celotni program si lahko pogledate na tej povezavi

Strumno strinjanje na občini
Na ljubljanski občini so se že pred projektom strinjali, da se ne bodo prerekali o tem, kdaj je bil izdan dekret o začetku gradnje Emone. Obstajata namreč dve plošči - ena z letnico 14, druga z letnico 15. Odločili so se za leto 14, praznovanje pa sega tudi v letošnje leto.

Tako je prestolnica lani začela obeleževati 2000. obletnice Emone, prve mestne poselitve na tleh današnje Ljubljane. V sklopu praznovanja so med drugim pripravili razstave, vodene oglede in emonsko pustovanje, osrednja prireditev Ave, Emona! pa je bila avgusta lani na Kongresnem trgu in v parku Zvezda.