Portret govorečega Dyerja je Bacon narisal leta 1966. Foto: EPA
Portret govorečega Dyerja je Bacon narisal leta 1966. Foto: EPA
Francis Bacon
Baconova dela na dražbah dosegajo vrtoglave vsote. Foto: EPA

Dragoceno delo so prodali na dražbi dražbene hiše Christie's, cena pa je močno presegla pričakovano vsoto. Pred dražbo so ocenjevali, da bodo delo prodali za 34 milijonov evrov. Portret so neznanemu kupcu prodali v okviru dražbe, na kateri so prodajali dela iz obdobja po vojni in moderna dela.

Bacon je delo z naslovom Portret govorečega Georgea Dyerja (Portrait of George Dyer Talking) naslikal leta 1966 in je le eno izmed številnih del, na katerih je Bacon upodobil Dyerja pred, pa tudi po njegovi smrti.

Dyer je leta 1971 umrl v Parizu zaradi prevelikega odmerka mamil, in sicer le dva dni, preden je bila slika na ogled v okviru Baconove retrospektive. Dyer in Bacon sta se zapletla v razmerje leta 1963, potem ko je Bacon Dyerja zalotil pri vlamljanju v njegovo hišo.

Delo je bilo zadnje desetletje v zasebni lasti, potem ko ga je leta 2000 za okoli 5,3 milijona evrov na dražbi Christie's v New Yorku kupil mehiški poslovnež David Martinez.

Bacon je sicer najdražji umetnik v zgodovini. Njegov triptih iz leta 1969, Tri študije Luciana Freuda, je bil novembra lani po sedemdnevnem boju med zainteresiranimi kupci prodan za kar 142,4 milijona dolarjev. To je približno 20 milijonov dolarjev več, kot je leta 2012 iztržil dotedanji rekorder, ena izmed različic Munchovega Krika.

Na včerajšnji dražbi, na kateri so prodali za dobrih 150 milijonov evrov, so za 17 milijonov funtov prodali tudi delo Jeffa Koonsa z naslovom Cracked Egg, ki naj bi ga po poročanju BBC-ja kupil slavni britanski umetnik Damien Hirst. Ta je tudi sodeloval na dražbi, njegovega Miška Mikija so prodali za dober milijon evrov, kar je trikrat več od pričakovanj. Celoten znesek od prodaje je Hirst namenil humanitarni organizaciji Kidy Company.