Francis Bacon je Tri študije Luciana Freuda, enega od le dveh obstoječih triptihov s celopostavnim portretom umetnikovega prijatelja in stanovskega kolega, naslikal leta 1969. Foto: Reuters
Francis Bacon je Tri študije Luciana Freuda, enega od le dveh obstoječih triptihov s celopostavnim portretom umetnikovega prijatelja in stanovskega kolega, naslikal leta 1969. Foto: Reuters
Jeff Koons
Trenutni nosilec naziva najdražje prodajanega živečega umetnika Jeff Koons. Foto: EPA
Francos Bacon
Francis Bacon in Lucian Freud sta se srečala leta 1945. Postala sta dobra prijatelja in drug drugega večkrat naslikala, dokler se njuni odnosi v sedemdesetih letih niso ohladili. Foto: Reuters
Munch: Krik
Maja lani je nov lastnik za Munchov Krik odštel 119,9 milijona dolarjev. Foto: EPA
Maja so olje na platnu Trg pred stolnico, Milano nemškega umetnika Gerharda Richterja prodali za tedaj rekordno ceno za delo še živečega umetnika, 37 milijonov dolarjev.
Maja so olje na platnu Trg pred stolnico, Milano nemškega umetnika Gerharda Richterja prodali za tedaj rekordno ceno za delo še živečega umetnika, 37 milijonov dolarjev. Foto: EPA

Dozdajšnji rekord, ki se ga je maja lani razveselila konkurenčna hiša Sotheby's s prodajo Munchovega Krika za 119,9 milijona dolarjev, je torej zdržal poldrugo leto.
Triptih, ki povezuje dve veliki figuri britanskega slikarstva, so pred prodajo ocenili precej nižje, na 85 milijonov, Christie's pa ima z nekaj več kot 691 milijoni dolarjev za vsa prodana dela za seboj tudi najuspešnejšo dražbo v zgodovini. Prodali so 69 del povojne in sodobne umetnosti, znesek pa je krepko presegel majsko dražbo hiše, ki ji je za sodobno umetniško ustvarjanje uspelo nabrati 495 milijonov dolarjev.

Dražba je postavila še en nezanemarljiv rekord. Če se je z nazivom najdražje prodajanega živečega avtorja od maja ponašal Gerhard Richter, ta po novem pripada "mojstru kiča" Jeffu Koonsu. Njegovo monumentalno delo Balonasti pes (oranžna) je lastnika zamenjala za 58,4 milijona dolarjev, za primerjavo - Richterjev Trg pred stolnico, Milano (Domplatz, Mailand) so maja prodali za 37,1 milijona dolarjev.
Napeta bitka za Baconovo mojstrovino
Francis Bacon je naslikal prijatelja in stanovskega kolega, sedečega na stolu, na značilni tridelni zasnovi je naslikan iz obeh strani in frontalno. Na Christie's so delo opisali kot "pravo mojstrovino, ki slika Baconov in Freudov odnos ter njuno ustvarjalno in čustveno povezavo". Bitka za sliko na newyorški dražbi je bila napeta, po povedani izklicni ceni 80 milijonov dolarjev se je zanjo dvigovalo vsaj pet rok in nekaj kupcev po telefonu, preden je kladivce udarilo na omenjenem znesku. Največ premoženja je bila pripravljena odšteti Galerija Acquavella, ki pa je lahko kupovala tudi za anonimnega zasebnega kupca.
Predstavniki Christie's so prepričani, da so številne vrtoglave cene na dražbi dokaz trdnosti umetniškega trga, v podzemlje katerega sta se pred leti spustili novinarki Danièle Granet in Catherine Lamour in ga opisali v delu Velike in male skrivnosti sveta umetnosti (od nedavnega je dostopno tudi v slovenskem prevodu).

Najdražje prodana dela:
Francis Bacon: Tri študije Luciana Freuda -
142 milijonov dolarjev (2013)
Edvard Munch: Krik - 119,9 milijona dolarjev (2012)
Pablo Picasso: Akt, zeleno listje in doprsje - 106,5 milijona dolarjev (2010)
Alberto Giacometti: Človek med hojo I - 104,3 milijona dolarjev (2010)
Pablo Picasso: Deček s pipo - 104,1 milijona dolarjev (2004)

Vse bolj svetoven boj za umetnine
Kupci, vse močnejši prihajajo iz Rusije in Azije, so se zelo agresivno potegovali za nakup želenih del, pravi vodja oddelka za povojno in sodobno umetnost pri Christie's Brett Gorvy. "Zares verjamem, da začenjamo nekaj novega. Ne gre za začasni pojav." Uspeha dražbe niso zaznamovali le postavljeni rekordi, ampak tudi širok spekter kupcev z vsega sveta, k sodelovanju so se prijavili zbiratelji iz 42 držav. Predsednik evropske izpostave Christie's Jussi Pylkkanen pojasnjuje: "V zadnjih treh, štirih letih je trg za moderno umetnost postal globalen. Majska rekordna prodaja je bila mejnik za zbiratelje mojstrovin."