Janez Mejač je 1970 je postal prvi solist ljubljanskega baleta in nastopil s 84 solističnimi baletnimi vlogami. Foto:
Janez Mejač je 1970 je postal prvi solist ljubljanskega baleta in nastopil s 84 solističnimi baletnimi vlogami. Foto:
Bajadera, SNG Maribor
V utemeljitvi nagrade za SNG Maribor in SNG Opera in balet Ljubljana so zapisali, da je predstava Bajadera dokaz, da je skupna volja, želja in prepričanje, da obstajamo zaradi umetnosti in ljudi, ki jo cenijo kot vse bolj pomemben element našega življenja v tem težavnem času, tista moč in energija, ki je sposobna najti pot, ki vodi mimo vseh preprek in težav. Foto: SNG Maribor

Za umetniški dosežek v letu 2010 sta bila na svečanem baletnem večeru v Cankarjevem domu nagrajena SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana.

Mejačeva baletna pot
Komisija za podelitev strokovnih nagrad Društva baletnih umetnikov Slovenije, ki so jo letos sestavljali Bojana Hinteregger, Vojko Vidmar, Edward Clug, Tomaž Rode in Matjaž Marin, je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je baletni plesalec, solist in dolgoletni vodja ljubljanskega baleta, baletni pedagog, koreograf in režiser, organizator ter direktor opere in baleta Janez Mejač izjemno zaznamoval slovensko baletno umetnost v drugi polovici 20. stoletja.

Z Dolenjske ga je pot vodila v Ljubljano, kjer se je srečal z baletno umetnostjo, najprej s pomočjo ruske pedagoginje Nadežde Murašove, pozneje pa z umetniškim parom Mlakar. Baletno šolanje je zaključil leta 1957, solistične vloge pa začel oblikovati v baletih Triptihon, Naše ljubljeno mesto, Pepelka, Bahčisarajska fontana, Othello, Ognjena ptica in drugih. Leta 1970 je postal prvi solist ljubljanskega baleta in nastopil s 84 solističnimi vlogami v baletih.

Med letoma 1971 in 1973 je organiziral 73 baletnih koncertov po Sloveniji in v zamejstvu in v okviru Slovenskega stalnega gledališča v Trstu 20 let vodil baletno izobraževanje za mlade. Od leta 1974 je deloval tudi kot koreograf v dramskih gledališčih in se podpisal pod 62 koreografij. Dva mandata je Mejač vodil ljubljanski balet, upokojil pa se je leta 1987. V študijskem letu 2001/02 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani predaval odrski gib in zgodovinske plese.

Združena baletna ansambla
Strokovno nagrado, poimenovano po slovenski baletni umetnici in pedagoginji Lydiji Wisiakovi, sta prejela SNG Maribor ter SNG Opera in balet Ljubljana za koprodukcijo pri postavitvi in izvedbi baletne predstave Bajadera. Gledališči sta s skupnimi močmi predstavili izstopajoč umetniški presežek ter dokazali smiselnost sodelovanja obeh slovenskih baletnih ansamblov v bodoče.

V obrazložitvi nagrade je še zapisano, da povezovanje obeh slovenskih baletnih ansamblov predstavlja pomemben del narodove umetniške zakladnice, razkriva naše neodkrite sposobnosti, našo moč, katere vzrok sta združevanje in izmenjevanje, naše skupne ideale in kar je najvažnejše - našo sposobnost navduševati tisoče in tisoče ljubiteljev baletne umetnosti po vsej Sloveniji, kar se je v primeru Bajadere nedvomno zgodilo.