Na lov za Banksyjem, ki javnost o svojih projektih, potem ko jih konča, obvešča prek svoje spletne strani, se je pognala celo newyorška policija, ki pa lova na umetnika
Na lov za Banksyjem, ki javnost o svojih projektih, potem ko jih konča, obvešča prek svoje spletne strani, se je pognala celo newyorška policija, ki pa lova na umetnika "ni umestila med svoje prednostne naloge". Foto: banksyny.com
One World Trade Center (prej znan tudi kot Freedom Tower) je še nedokončan nebotičnik v New Yorku, ki je nadomestil nekdanja stolpa dvojčka WTC-ja (Severni stolp WTC in Južni stolp WTC). S 541 m končne višine je tretja najvišja zgradba na svetu. Foto: EPA
Večino Banksyjevih newyorških umetnin bodisi prebarvajo tamkajšnji umetniki, ki nočejo vsiljivca na svojem terenu, ali pa ljudje s poslovno žilico odstranijo za poznejšo prodajo galerijam in zbiralcem. Foto: banksyny.com

Besedilo, katerega objavo je New York Times zavrnil, je Banksy nato objavil na svoji "newyorški" spletni strani Beter Out Than In, na kateri dokumentira svoje grafitarske in inštalacijske intervencije na ulicah velikega jabolka. V tekstu stolpnico, ki je zrasla na mestu 11. septembra zrušenih dvojčkov, opisuje kot "shyscraper" (kombinacijo "sramežljivosti" in "nebotičnika"), ki je "še najbolj podoben nečemu, kar bi zgradili v Kanadi".

V spremni besedi na spletni strani je Banksy pojasnil: "Današnji eksponat bi moral biti kolumna v New York Timesu, a so zavrnili objavo tega, kar sem jim poslal. To je bilo sledeče ..."

Kako sploh stoji brez hrbtenice?
V svoji kolumni je med drugim zapisal: "Stolpnici One World Trade manjka kakršna koli samozavest, kar je za tako visoko zgradbo osupljivo. Kako lahko brez hrbtenice sploh stoji? Videti je, kot da sploh ni hotela biti zgrajena. Človeka spomni na tistega res visokega mulca na zabavi, ki menca v zadregi in noče izstopati iz množice. Tokrat je prvič, da vidim sramežljiv nebotičnik."

"Zelo lahko bi bilo One World Trade Center razumeti kot izdajstvo vseh, ki so v napadu 11. septembra umrli, saj jasno izjavlja, da so teroristi zmagali. Teh deset mož nas je obsodilo na življenje v svetu, v katerem je več povprečnosti kot v tistem, ki so ga napadli - namesto da bi bili katalizator za novega in bolj bleščečega."

"Pred svetovni trgovinski center morate res takoj postaviti novo, boljšo stolpnico. Ali pa, še bolje, naj z njim opravi mularija s pleskarskimi valjčki. Kajti trenutno imate v gradnji tristometrski napis: New York - Ustrašili smo se."

Pri New York Timesu so že potrdili, da so prejeli Banksyjevo kolumno. "Nismo se mogli strinjati niti s člankom niti z umetnino, zato smo jo res zavrnili." Obenem opozarjajo, da je tekst, ki ga je Banksy objavil na svoji strani, sicer zelo podoben, ne pa čisto enak kot tisti, ki ga je poslal njim.

Namesto kolumne - grafit o cenzuri
Je pa zato zavrnitev navdihnila še en Banksyjev grafit: "fresko" v Greenpointu, ki sporoča: Na tej strani so blokirana sporočila. (This site contains blocked messages.)

Resnejša nota
Najnovejši podvig je pravzaprav zelo temačen obrat v okviru enomesečne rezidence, ki so jo doslej zaznamovali pretežno lahkotni, duhoviti grafiti, ki samo na splošno komentirajo sodobno družbo, ne napadajo pa izrecno Združenih držav.

Je pa v teh dneh Banksy že enkrat užalil nekatere svojce umrlih v terorističnem napadu leta 2001: v Tribeci je na nekem zidu pustil risbico dvojčkov, ki imata na mestu, kjer sta se vanju zaleteli letali, namesto eksplozije oranžen cvet. Med tistimi, ki so se odzvali z ogorčenjem, je tudi takratni namestnik poveljnika gasilcev, Jim Riches: "Žali vse Newyorčane, še posebej tiste, ki so takrat umrli," je izjavil za New York Daily News.