Deklica z balonom ne bi imela
Deklica z balonom ne bi imela "nobene denarne vrednosti", je na svoji spletni strani zapisal Banksy, a če bi jo kdo hotel prodati, bi se zanjo verjetno našli kupci ... Foto: Banksy.co.uk
Banksy
"Odpoklic izdelka" na Banksyjevi uradni spletni strani. Foto: Banksy.com

Banksyjeva pobuda, ki je merila na volivce v njegovem rodnem Bristolu in okolici, je pritegnila pozornost policije, volilne komisije in kandidatov za torijske poslance, ki jih je skrbelo, da bi vse skupaj lahko vplivalo na volilne izide v šestih okrožjih.

Že nekaj ur po tem, ko je policija za medije potrdila, da primer raziskujejo, se je na Banksyjevi spletni strani pojavilo obvestilo o "odpoklicu izdelka". "Volilna komisija me je opozorila, da bi ponudba brezplačnega plakata razveljavila izid volitev," je zapisal anonimni ulični umetnik. "Zato z obžalovanjem sporočam, da je ta zgrešena in zakonsko vprašljiva promocija preklicana."

Sporočilo spremlja slika Banksyjeve slavne "deklice z balonom", ki pa v roki tokrat ne drži rdečega balona – na njem je narisana britanska zastava. Banksy je sprva napovedal, da bodo uradni plakati s to podobo na razpolago od 9. junija, to je en dan po volitvah. "Pošljite samo fotografijo svojega glasovalnega lističa, s katerega je razvidno, da ste glasovali proti konservativnemu kandidatu, in poslali vam bomo brezplačno darilo."

Pod tem je sledila še legalna opomba: "Ta umetnina je spominski predmet in noče na noben način vplivati na odločitve volivcev, nima denarne vrednosti in ni namenjena za preprodajo."

Ponudba je kandidate torijske stranke vseeno zaskrbela; v nekaterih volilnih okrožjih so namreč precej tesno izenačeni z liberalnimi demokrati. Policija je v ponedeljek podala izjavo: "Prejeli smo več pritožb na račun tega, da Banksy volivcem ponuja brezplačne umetnine v zameno za določen glas na volitvah. Po zakonu iz leta 1983 je nezakonito sprejeti darilo v zameno za glas ali vzdržanje glasu. Vsaka oseba, ki bi darilo sprejela, bi bila lahko tarča pregona." Prav tako je v nekaterih okrožjih nezakonito fotografirati na volišču.