Zadnja večja obnova Blejskega gradu je bila med letoma 1951 in 1961. Foto:
Zadnja večja obnova Blejskega gradu je bila med letoma 1951 in 1961. Foto:
Grajska tiskarna
Zavod za turizem Bled si bo prizadeval izboljšati ponudbo gradu in tako pritegniti še več obiskovalcev. Foto: Bled
Obnavljanje Blejskega gradu

Z dokončanjem prenove druge najbolj obiskane slovenske turistične znamenitosti leta 2011 želijo upravitelji gradu zaznamovati 1.000-letnico prve omembe tega grajskega objekta, ki je kljub večkratnim prezidavam ohranil prvotni gotski tloris. Obnova naj bi stala med 5,5 in 6 milijoni evrov; okoli 60 odstotkov sredstev naj bi prišlo iz strukturnih skladov EU-ja, k finančni konstrukciji obnove pa naj bi precej prispeval tudi denar, zbran z vstopninami. Letno se ga namreč nabere za okoli 750.000 evrov.

Vsako leto okoli 200.000 'donacij'
Kljub visokim stroškom obnove v Zavodu za kulturo Bled pričakujejo, da se jim bo obnova izplačala. Direktor Zavoda Matjaž Završnik je namreč dejal, da sta obnova gradu in osvežitev njegove ponudbe nujna, če želijo Blejci povečati obiskanost tega kulturno-zgodovinskega objekta. Že zdaj grad letno obišče okoli 200.000 obiskovalcev; v letošnjih šestih mesecih pa je bilo obiskovalcev 89.000.

Nova razstava o zgodovini Bleda
Med najbolj zahtevnimi investicijami v okviru obnove bosta gradnja dvigala s parkirišča na grajsko teraso ter ureditev muzejske zbirke o zgodovini Bleda in njegove okolice. Postavitev, ki bo dopolnila program sedanje zbirke o arheloških najdbah in zgodovini gradu, bo pripravil Narodni muzej Slovenije. Sicer pa se obeta še preureditev viteške dvorane in grajske restavracije, obnova grajskega stolpa, ureditev razstavnih prostorov na podstrešju in prenova električne napeljave.

Leto 1004, ko Henrik II. daruje posest
Ime Bled (Veldes) se v pisnem viru prvič pojavi leta 1004, in sicer v dokumentu, s katerim je cesar Svetega rimskega cesarstva nemške narodnosti Henrik II. blejsko posest podaril briksenškim škofom. V drugi darilni listini iz leta 1011 pa se prvič omenja tudi blejska graščina (Castellum Veldes). Pomembni prelomnici v zgodovini gradu sta bili še 1511 in 1690, ko sta slovensko ozemlje prizadela močna potresa, zaradi katerih je bilo treba grad obnoviti, tedaj pa je bilo dograjeno tudi baročno krilo. Zadnja večja obnova gradu je bila med letoma 1951 in 1961.
Obnavljanje Blejskega gradu