Hitlerjeva rojstna hiša v Braunauu je že leta kamen spotike, saj se oblasti ne morejo odločiti, kaj bo v njej. Foto: Wikimedia
Hitlerjeva rojstna hiša v Braunauu je že leta kamen spotike, saj se oblasti ne morejo odločiti, kaj bo v njej. Foto: Wikimedia

Rumena hiša v avstrijskem mestu, ki je bila dolgo predmet različnih kontroverznih razprav, naj bi po novem nosila ime "hiša odgovornosti". Še maja je bilo govora, da bo hiša preurejena v center za priseljence, a so se pozneje politiki znova sporekli, govorilo pa se je tudi o načrtih, da bi hišo preuredili v stanovanjsko poslopje. A ta predlog ni požel podpore, saj so se pojavile bojazni, da bi se vanjo naselili Hitlerjevi privrženci. Končna odločitev je zdaj v rokah avstrijskega notranjega ministrstva, ki naj bi prižgalo zeleno luč za projekt muzeja še pred koncem leta, poroča Fox News.

Od knjižnice do šole
Hiša je bila v svoji dolgi zgodovini že marsikaj: knjižnica, banka, srednja šola, nazadnje pa so v njej izvajali delavnice za duševno prizadete. Nov načrt, ki ga je predlagal avstrijski zgodovinar Andreas Maislinger, pa zdaj predvideva, da bi poslopje posvetili osvetlitvi zločinov, ki jih je Hitlerjev tretji rajh zagrešil proti človeštvu. Njegov načrt je med drugim podprl tudi filmski producent Branko Lustig, ki je produciral Schindlerjev seznam, pretresljivo zgodbo, ki opisuje reševanje Judov iz rok smrtonosnega nacističnega režima.

Trenutna lastnica zgradbe je Gerlinde Pommer, zgradba pa je v lasti njene družine že od leta 1912. Od leta 1972 so hišo oddajali avstrijskemu notranjemu ministrstvu, ki je prepovedalo, da bi se v poslopju zbirali Hitlerjevi občudovalci.