Partnerske občine EPK so idejo o nadaljevanju povezovanja podprle - zatakne pa se pri ministrstvu. Foto: BoBo
Partnerske občine EPK so idejo o nadaljevanju povezovanja podprle - zatakne pa se pri ministrstvu. Foto: BoBo

Če ne bomo negovali tega, kar smo z EPK-jem pridobili, se bo zgodil kulturni propad.

župan Murske Sobote Anton Štihec
Kljub težavam zaradi dolga mariborske občine bodo program EPK po besedah programskega vodje Mitje Čandra izvedli v celoti. Mnogo bolj negotovo je delovanje zavoda v prihodnjem letu, saj ima mandat do julija 2013. "Ne od države ne od občine nismo dobili še nikakršnega odziva, zato ne vemo, na čem operiramo s 1. januarjem. Upam, da takrat ne bomo priča razpadu sistema ali tihi ukinitvi zavoda, še preden so narejena vsa poročila in evalvacije," je opozoril Mitja Čander. Foto: Zavod Maribor 2012

Nova institucija bi po navedbah predlagateljev nadaljevala delo zavoda Maribor 2012, ki bo z julijem 2013 prenehal delovati. Predstavniki Maribora in partnerskih občin so na srednem sestanku v Mariboru podprli to idejo, a pod pogojem, da bo predlog, tudi finančno, podprla tudi država.

Tam velikega zanimanja ni opaziti. "Javni zavod EPK Maribor 2012 je občinski javni zavod. Osnovni namen, zaradi katerega je bil ustanovljen, bo s koncem leta izčrpan," so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Dodali so, da se morajo ustanovitelji "sami odločiti, katera pravnoorganizacijska oblika se jim zdi najprimernejša glede na vsebino, ki jo bodo podpirali in bo opredeljena v temeljnem aktu".

Kot je razbrati iz njihovega odgovora, tu ne more iti za državni projekt z zagotovljenim sofinanciranjem iz državnega proračuna. "Glede na pravnoorganizacijsko obliko in vsebino bo subjekt sicer lahko kandidiral na razpisih ministrstva, na katerih bo izpolnjeval pogoje, ki so v zaostreni finančni situaciji seveda strožji," so poudarili.

Župani so računali na finančno pomoč države v takšnem razmerju, kot je bil letos financiran EPK. Pri tem so polovico stroškov prispevale sodelujoče občine in pol država. "Tako bi država še naprej pomagala vzhodni kohezijski regiji z določenimi sredstvi. Letos je pomagala z 10 milijoni evrov in s tem je vzbrstela kultura v tej regiji," je v torek povedal predsednik sveta zavoda Maribor 2012 Rudolf Moge.

Ideja za kohezijsko telo
Na zavodu so pripravili osnutek te prihodnje institucije, ki so jo poimenovali Stičišče kulturreg in bi bila v organizacijskem smislu manjša od zavoda Maribor 2012. Njeni glavni nalogi bi bili povezovanje kulturnih ustvarjalcev v vzhodni kohezijski regiji ter pridobivanje sredstev iz evropskih razpisov.

Če ne bomo negovali tega, kar smo z EPK-jem pridobili, se bo zgodil kulturni propad.

župan Murske Sobote Anton Štihec