Drugo
(1)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Center sodobnih plesnih umetnosti
Center sodobnih plesnih umetnosti, ki je bil ustanovljen julija lani, z ustvarjanjem, predstavljanjem, razvojem, izobraževanjem, raziskovanjem, dokumentiranjem, arhiviranjem in promocijo različnih estetskih in produkcijskih praks sodobne plesne umetnosti trajno in nemoteno izvaja dejavnosti na področju sodobnega plesa v slovenskem in mednarodnem prostoru. Spodbuja sodelovanje, demokratičnost, pluralnost, pretočnost, mednarodno sodelovanje ter kakovost ustvarjanja in predstavljanja. Foto: www.cspu.si
Žiga Turk
Država bo zmanjšala sredstva za uradniški del delovanja JAK-a in SFC-ja, obe javni agenciji pa bosta morali po besedah Žige Turka sredstva za delovanje in zaposlene pridobiti tudi iz zunajproračunskih virov. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Bo tudi Center sodobnih plesnih umetnosti vendarle ostal?

Matjaž Farič je prejšnji teden prosil za razrešitev
28. marec 2012 ob 12:12
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Potem ko je vlada oznanila ohranitev Slovenskega filmskega centra in Javnega agencije za knjigo, kot kaže, ostaja tudi Center sodobnih plesnih umetnosti.

Tako je sklepati iz dokumenta Uravnoteženje javnih financ - izhodišče za pripravo rebalansa za leto 2012, objavljenega na vladni spletni strani. Podobno kot pri JAK-u in SFC-ju je tudi Matjaž Farič, ki je bil do prejšnjega tedna v. d. direktorja Centra sodobnih plesnih umetnosti, o namerah o ukinitvi centra izvedel iz medijev in ni prejel uradnega sklepa o ukinitvi.

Kot je pojasnil za časopis Delo, je prosil za sestanek z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom, ki mu je z državnim sekretarjem Aleksandrom Zornom in generalno direktorico direktorata za umetnost Barbaro Koželj Podlogar na srečanju pojasnil, zakaj ministrstvo želi ukiniti Center sodobnih plesnih umetnosti, Farič pa je obstoj ustanove branil.

Vrsta razlogov za prošnjo za razrešitev
Prejšnji teden je bil Farič na lastno prošnjo razrešen. Po navedbah Dela je za razrešitev zaprosil, ker ni bil neimenovan svet zavoda, ker center zaradi sklepa vlade ne sme zaposlovati in sklepati avtorskih pogodb, ker ni bilo poskrbljeno za podaljšanje najemne pogodbe za prostore, ki so bili delno obnovljeni s sredstvi zavoda, dokončanje prenove pa bi bilo v trenutnih razmerah negospodarno, in ker Farič po več kot mesecu dni ni dobil pogodbe za delo v. d. direktorja centra. Kot še piše Delo, poteka zbiranje podpisov proti ukinitvi centra.

Obstoj agencij, zmanjšanje sredstev
Kot je Turk oznanil že prejšnji teden, Javna agencija za knjigo RS in Slovenski filmski center sicer ostajata, vendar bosta morala odslej delovati z manj sredstvi. Istega dne je minister Turk obvestil Slavka Pregla, da bo ministrstvo odslej plačevalo le tri zaposlene na JAK-u - in ne sedmih kot do zdaj - ter dodal, da bosta morali obe javni agenciji sredstva za delovanje in plače zaposlenih pridobiti tudi iz zunajproračunskih virov. Direktor Slovenskega filmskega centa Jožko Rutar pravi, da razen petkovih ustnih napovedi ministra Žige Turka ni bil obveščen o nižanju državnih sredstev za zaposlene. SFC ima sicer šest zaposlenih za nedoločen čas in dva za določen čas.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Nekdopac
# 30.03.2012 ob 11:11
Skratka še ena pijavka proračuna več :( ... in potem govorijo o nekem varčevanju heh
Kazalo