Festival bo v soboto, 25. januarja, odprla predstava Škrat Kuzma dobi nagrado, ki jo je po pravljici Svetlane Makarovič na oder prenesel Matjaž Farič. Foto: Peter Uhan
Festival bo v soboto, 25. januarja, odprla predstava Škrat Kuzma dobi nagrado, ki jo je po pravljici Svetlane Makarovič na oder prenesel Matjaž Farič. Foto: Peter Uhan
Bobri
Pri festivalu, ki bo letos potekal na 34 prizoriščih, sodeluje 53 producentov. Foto: SMG
Neca Falk
Bobri se bodo letos poslovili z Neco Falk in glasbenim projektom Maček Muri in muca Maca. Foto: MMC RTV SLO

Festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki ga letos prirejajo šesto leto, je vsako leto obsežnejši, poudarjajo organizatorji. Prvo leto je festival ponudil 46 gledaliških predstav, letos 70. Leta 2009 so zavrteli 11 filmov, tokrat jih bodo 18. Največja razlika se kaže v številu delavnic, ki je s treh preraslo na 69. Zelo se je povečalo tudi število brezplačnih vstopnic. Za 50 prireditev so v letu 2009 podelili 7.720 vstopnic, letos jih bodo kar 16.458.
Letos bo festival potekal na 34 prizoriščih, na njem pa se predstavlja 53 producentov. Tudi tokrat so program razdelili na dopoldanski in popoldanski del. Za dopoldneve, ki so namenjeni vrtcem in šolam, so vstopnice že pošle. Brezplačne vstopnice za popoldanski del pa bodo na voljo v soboto, 18. januarja, med 11. in 18. uro ter dan pozneje med 11. in 14. uro v prostorih Festivalne dvorane.
Več prireditev bo vezanih na praznovanje dvatisočletnice Emone, ki jo bodo otrokom v sklopu festivala približali v Mestnem muzeju Ljubljana, Art centru Pionirskega doma in na Ljubljanskem gradu. Prav tako bo v središču film, s čimer se pridružujejo zaznamovanju 90-letnice Kinodvora in 50-letnice Slovenske kinoteke.
Poleg filmskih projekcij bodo v Kinodvoru ponudili tudi razstavo Moj kino, ki bo otrokom približala zgodovino in delovanje kina. S filmom bodo povezane tudi številne delavnice, ki jih bo pripravilo več drugih institucij, v Pionirskem domu pa bodo prikazali nagrajene filme s prejšnjih festivalov ZOOM.
Konec v znamenju mačka Murija
Bobri se bodo 8. februarja tradicionalno končali s koncertom v Centru urbane kulture Kino Šiška. Letos bo nastopila Neca Falk z glasbenim projektom Maček Muri in muca Maca, dogodek pa bo obogatil še animirani film Maček Muri. Festival spremljata tudi programska knjižica, ki jo pripravljajo v SMG-ju, in Bobrov dnevnik, ki ga vsako leto pripravijo v Kinodvoru.
Izvedbo festivala, vrednega 90.000 evrov, omogoča Mestna občina Ljubljana, kjer pravijo, da se zavedajo kulturne in umetnostne vzgoje otrok, ki bodo nekoč tudi obiskovalci drugih kulturnih ustanov.