Z enodnevnim in dvodelnim dogodkom Sunka Skunka v Mariboru je Marko Brecelj želel zadati sunek
Z enodnevnim in dvodelnim dogodkom Sunka Skunka v Mariboru je Marko Brecelj želel zadati sunek "Pohlepu in Oblastnosti, ki pehata v Nikamorgrad in nas ob tem ropata tudi sebe samih." Foto: BoBo
Brecelj meni, da nekdanja direktorica družbe Betnava Dragica Marinič, ki je priznala krivdo glede nepravilnosti pri obnovi dvorca Betnava in je bila zaradi tega tudi obsojena, ne more obdržati državnega priznanja, ki ga je za kakovostno ter uspešno delo na področju mladinskega dela dobila lani. Betnava in Vegrad so namreč izdelali lažne poslovne listine in lažno izkazovali izvrševanje plačil. Za obnovo so pridobili sredstva ministrstva in evropska sredstva, pošiljali pa so račune za gradbena dela, ki niso bila nikoli opravljena. Če priznanja v dveh mesecih ne bo vrnila, bo Brecelj razbil svojega in ga vrgel v Dravo. Foto: BoBo

Performirano konferenco Poziv priznanki Dragici Marinič je Brecelj posvetil lanski prejemnici državnega priznanja za kakovostno in uspešno delo v mladinskem sektorju za leto 2012, letos pa obsojenki, ki je na sodišču priznala kaznivo dejanje ponarejanja in bila obsojena v primeru prenove dvorca Betnava v škodo EU-ja.
Če Mariničeva ne vrne priznanja, bo Brecelj svojega vrgel v Dravo
Kot je dejal Brecelj, je tudi sam prejemnik tega priznanja in po njegovem mnenju oba z Mariničevo tega priznanja ne moreta imeti. Mariničevi, ki jo – ker je dobila priznanje in priznala krivdo v zadevi Betnava – imenuje priznanka, je dal dva meseca časa, da priznanje vrne. Če tega ne bo storila, pa Brecelj napoveduje, da bo svoje priznanje razbil in ga vrgel v Dravo. "Ne mislim biti sonagrajenec s takšnimi ljudmi, kot je Mariničeva," pravi Brecelj.
Odlitki krožnika z iztrebki za slovenske župane
Po performansu je uprizoritveni umetnik in predsednik uprave Ustanove nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB) Marko Brecelj komentiral tudi videoporočilo o najnovejših razvojnih korakih performansa – priznanja Bataljonov krožnik. Kot pravi, njegova muza kustosinja Aleksandra Kostič septembra lani ni hotela napovedati enega izmed njegovih multimedijskih dogodkov Od Litije do Čateža št. 2012, zato je bil ogorčen. Tako je naredil odlitek krožnika, na katerem je njegov osebni iztrebek. Odlitek je naredil v 12 kosih, prve štiri je namenil ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, županu Kopra Borisu Popoviču, nekdanjemu županu Maribora Francu Kanglerju in nekdanjemu splitskemu županu Željku Kerumu kot priznanje demokratičnim despotom; ostaja torej še osem odlitkov.
Performirano konferenco je Brecelj končal z napovedano upodobitvijo dveh ključnih mož, ki delujeta v mariborski občinski upravi po izvolitvi novega mariborskega župana Andreja Fištravca. Portretiral ju bo kipar in performer Marko Kovačič.
Drugi sunek: 25 let na tržišču
Drugi sunek Brecljevega dogodka proti "Pohlepu in Oblastnosti, ki pehata v Nikamorgrad in nas ob tem ropata tudi sebe samih", ki ga organizirata UPB in Kooperativa Peron, bo multimedijska predstavitev Društva prijateljev zmernega napredka z naslovom 25 let na tržišču, ki jo bo Brecelj skupaj s soprogo Arijano zvečer podaril novemu samoniklemu prizorišču Salonu uporabnih umetnosti.