Jadrnica kot neskromno poslovilno darilo za direktorja - h kateremu naj bi prispevali podplačani zaposleni. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Jadrnica kot neskromno poslovilno darilo za direktorja - h kateremu naj bi prispevali podplačani zaposleni. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Nicholas Serota
Direktor v odhajanju Nicholas Serota je sicer v Tatu zaposlen 28 let, poslavlja pa se s 25. majem. Foto: EPA

Vendar ni bil sam poziv tisti, ki bi bil težaven, saj gre tudi v Veliki Britaniji za sicer uveljavljeno prakso. Razglasi na oglasnih deskah v prostorih za zaposlene so jih namreč pozivali, da bi direktorju v odhajanju Nicholasu Seroti v slovo s skupnimi močmi kupili kar jadrnico. Na plakatu je med drugim pisalo: "Nick rad jadra in to bi bil trajen ter zelo poseben spomin na to, kako zelo imamo v čislih Nicka in njegov prispevek k Tatu."

"Prispevati k nakupu majhne barčice ..."
Poleg izbire darila pa je zelo težaven tudi čas, v katerem je vzniknila ta ideja, saj se namreč zaposleni že nekaj časa pogajajo z vodstvom galerij za višje plače. Številni med zaposlenimi v galerijah Tate Modern in Tate Britain ne zaslužijo niti eksistenčnega minimuma za življenje v Londonu, kjer sta galeriji. Med galerijskim osebjem je tudi veliko takih, ki so honorarni sodelavci ali delajo tam prek zaposlitvenih agencij.

Predstavnica sindikata javnih in komercialnih uslužbencev (PCS Union) Tracy Edwards je glede položaja povedala za britanski Guardian: "Osebje v Tatu je plačano premalo in dela preveč ter ni deležno primernega povišanja plač. To pa zdaj samo dokazuje, kako vodstvo Tata ni v stiku z realnostjo. Menim, da so se zelo zmotili pri presoji."

Predstavnica Tata za medije pa je pojasnjevala za The Huffington Post: "Idejo poslovilnega darila so sprva predlagali člani osebja, ki so želeli izkazati, kako zelo cenijo vse, kar je Nick dosegel v svojem času v Tatu." Nadalje pa še: "Naš namen je bil vprašati sodelavce, ali bi želeli na povsem prostovoljni ravni prispevati k nakupu majhne barčice – enako kakor bi zbirali sredstva za katerega koli člana osebja, ki bi zapuščal Tate."

Nicholas Serota (1946) sicer v Tatu dela 28 let, znesek njegove direktorske plače pa naj bi bil šestmesten.