Avstralski ulični umetnik Jimmy C je Bowieja ovekovečil leta 2013, potem ko je ugotovil, da v tem delu Londona ni veliko ulične umetnosti. Zeleno luč za projekt je dobil tudi od veleblagovnice, ki mu je
Avstralski ulični umetnik Jimmy C je Bowieja ovekovečil leta 2013, potem ko je ugotovil, da v tem delu Londona ni veliko ulične umetnosti. Zeleno luč za projekt je dobil tudi od veleblagovnice, ki mu je "posodila" svojo steno. Foto: Reuters

Oblasti v Brixtonu, kjer se je Bowie rodil, so se odločile, da bodo zaščitile stensko poslikavo, razmišljajo pa tudi o preimenovanju predela, ki je po glasbenikovi smrti dobil povsem novo, simbolično konotacijo. Obenem se z Bowiejevo družino dogovarjajo o stalnem spomeniku. Razmišljajo tudi o preimenovanju okoliša, češ da so "bili izlivi naklonjenosti neverjetni".

Kot poudarjajo, bodo končno odločitev prepustili družini, čeprav si skupaj z različnimi organizacijami prizadevajo, da bi se poklonili velikemu umetniku, piše britanski The Guardian.

Lokalna cestna služba se trenutno ukvarja s preobilico cvetja. Nekaj ga bo pustila ob straneh stavbe, večino pa bo prihodnji teden odstranila, medtem ko bo fotografije stenske poslikave, posterje in druge predmete predala organizacijam, ki jih želijo razstavljati. Nekaj predmetov, kot so risbe in razglednice, bodo shranile lokalne oblasti.

Oboževalci ne bodo mogli romati na grob
Bowie, ki je januarja letos umrl po 18-mesečnem boju z rakom, le dva dni po svojem 69. rojstnem dnevu, za zdaj še nikjer nima spomenika. V svoji oporoki naj bi zapisal, da naj njegov pepel v skladu z budističnimi obredi raztresejo na otoku Bali. Družina se je od njega poslovila v ožjem družinskem krogu, ni pa objavila podrobnosti, kdaj in kje je potekalo slovo.

V zgodovino popglasbe se je David Bowie zapisal kot človek tisočerih obrazov, umetniških imen in glasbenih slogov - od glam rocka in soula do elektronske glasbe. Nastopil je tudi v več filmih in televizijskih produkcijah. O njem so izšle številne knjige, posneta je bila vrsta dokumentarcev.