Pahorjevo kandidaturo so vložili slovenski evropski poslanci na pobudo Mojce Kleva Kekuš. Foto: BoBo
Pahorjevo kandidaturo so vložili slovenski evropski poslanci na pobudo Mojce Kleva Kekuš. Foto: BoBo

Vseh dobitnikov nagrade, ki jo Evropski parlament podeljuje posameznikom ali skupinam, je 43, prihajajo pa iz 21 članic EU-ja.
Slovenski evropski poslanci so na pobudo Mojce Kleva Kekuš kandidaturo Borisa Pahorja vložili, ker je "kot kritični pisatelj in veliki intelektualec neprecenljivo vplival na slovenski jezik ter na kulturni razvoj območja med Italijo in Slovenijo". Pisatelj je pomemben Slovenec in velik Evropejec, ki uživa velik ugled tako v Sloveniji in Italiji kot v mednarodnem prostoru. Ta nagrada bi ob njegovem 100. jubileju pomenila veliko priznanje za njegovo življenjsko delo, je tedaj pojasnila pobudnica.
Pahor, ki je 26. avgusta v družbi svojih bralcev proslavil stoletnico, je med najbolj znanimi slovenskimi pisatelji. Tudi v Evropi ga poznajo po njegovem pronicljivem opisovanju grozot nacističnih koncentracijskih taborišč, v Sloveniji in pri slovenski manjšini v Italiji pa je poleg literarnega opusa znan tudi po družbeno-političnem angažmaju.
Njegovo najbolj prepoznavno književno delo doma in v tujini, ki je tudi prva prepoznala njegovo delo, je Nekropola, v njegovem opusu pa velja omeniti vsaj še zbirko novel Grmada v pristanu ter romana Nomadi brez oaze in Spopad s pomladjo.