"Cankar je bil neki nov, moderen lik v tedanji slovenski literaturi. Pisal je preveč ironična dela za Slovence, bil je izjemno pogumen, saj je zaradi svojega razkrivanje družbe nasprotoval tedanji vladajoči meščanski eliti," pravi zgodovinar in prevajalec Luka Lisjak Gabrijelčič. Foto: F. Dobrovoljc, Cankarjev album

Med petimi razpravljavci v Slovenskem narodnem gledališču v Novi Gorici je bil tudi zgodovinar in prevajalec Luka Lisjak Gabrijelčič, ki Cankarja razume predvsem kot političnega kolumnista svojega časa. Ob tem povedal, da se mu je Cankar vedno zdel zabaven avtor in da je po njegovem mnenju tudi še vedno aktualen. Izbiral je namreč univerzalne teme, s svojimi deli in razmišljanjem je imel velik vpliv na tedanje politične prijatelje in nasprotnike.

"Cankar je bil neki nov, moderen lik v tedanji slovenski literaturi. Pisal je preveč ironična dela za Slovence, bil je izjemno pogumen, saj je zaradi svojega razkrivanja družbe nasprotoval tedanji vladajoči meščanski eliti."

V SNG-ju Nova Gorica so ob obletnici Cankarjevega rojstva poleg okrogle mize pripravili tudi cikel treh predstav. Gledalci so si tako v soboto lahko ogledali Lepo Vido v koprodukciji SNG-ja Nova Gorica, Prešernovega gledališča Kranj in SSG-ja Trst, v nedeljo pa Hlapce v izvedbi SSG-ja Trst. To nedeljo bo v Novi Gorici gostovala Drama SNG-ja Maribor s Pohujšanjem v dolini Šentflorjanski.


Igranje Cankarjevih del kot prestiž

Nerazumljen pa je tudi dandanes, mnogi ga imajo za "težkega avtorja". Igralci sicer menijo drugače, igranje v Cankarjevih delih je neki prestiž. Igralec Miha Nemec meni, da daje igranje v Cankarjevih delih igralcu neki poseben status. Sicer pa se je Nemec s Cankarjevimi deli srečal kot igralec in kot režiser.

"V obeh vlogah sem si želel izpostaviti njegovo veliko željo po tem, da bi stvari v življenju nekako funkcionirale, da se najde neka prava pot, da si lahko ljudje pogledamo v oči, odpremo srce za resnico. Njegovo veliko hrepenenje je bilo, da se zbližamo, da bi lahko govorili tisto, kar imamo v srcu in ne, kar imamo na obrazu."

Igralec Matija Rupel je prav tako poudaril pretirano mitiziranje del Ivana Cankarja. Po njegovem mnenju ni bil zahteven avtor, izhajal je iz svoje dobe in na papir prelil predvsem svoje frustracije in strahove.

Ženski liki, ki so pasivni ali negativni
Profesor novogoriške gimnazije Nejc Rožman je dejal, da dijaki nad Cankarjevimi deli niso ravno navdušeni. Raje prebirajo moderno dramatiko, prav tako jim ni blizu sarkastičen in kritičen humor. Nad Cankarjevimi deli so najmanj navdušena dekleta, saj so ženski liki v Cankarjevi dramatiki pasivni ali negativni.

Tudi dekanja Fakultete za humanistiko Nova Gorica Katja Mihurko Poniž se je strinjala s tem, saj so zanjo Cankarjevi ženski liki drugačni kot pri ostalih svetovnih avtorjih tedanjega časa. "Cankarjevi ženski liki gredo absolutno svojo pot, so tihi, neopazni in vedno postavljeni v razmerje, kar jih močno opredeljuje," je zaključila Mihurko Poniževa.