Casa Vicens je bil prvi Gaudijev projekt, v katerem je združil znanje in vplive iz svojih prejšnjih projektov. Foto: EPA
Casa Vicens je bil prvi Gaudijev projekt, v katerem je združil znanje in vplive iz svojih prejšnjih projektov. Foto: EPA
Casa Vicens
Projekt obnove prve Gaudijeve hiše na ulici Carolinas 24 je potekal od marca. Foto: EPA
Sagrada Familia
Antoni Gaudí je za cerkev Sagrada familia (Sveta družina) delal štiri desetletja, popolnoma pa se ji je posvetil zadnjih 15 let svojega življenja. Cerkev naj bi po rekonstrukciji njegovih načrtov končali leta 2025. Foto: EPA

Gre za eno prvih stavb, ki so spodbudile začetek modernističnega gibanja v Kataloniji in Evropi. Leta 1883 je borzni in valutni posrednik Manel Vicens i Montaner zaupal zasnovanje poletne družinske hiše tedaj 31-letnemu arhitektu.

Podobno kot druga Gaudijeva dela je tudi to veličastna zmešnjava različnih stilov, od japonskih do mavrskih vplivov. Barviti opečnati žlebovi kapljajo čez robove strehe kot model polledene torte iz kock Lego. Vhodna vrata z ostrimi kovinskimi konicami uokvirjajo zelene ploščice z motivom rumenega ognjiča. Vzorci listov na notranjih zidovih bi bili lahko odsev vrta ali prispodoba Kristusovega potu, navaja britanski časnik The Guardian.

Današnja podoba hiše je plod številnih sprememb in povečanj, zdaj pa celoten objekt tvorijo trije ločeni deli: najprej izvirna gradnja po Gaudijevih načrtih med letoma 1883 in 1885, potem razširitev hiše leta 1925 po načrtih Joana Baptista Serra de Martineza, vse skupaj pa zaokrožuje vrt.

Kot piše na spletni strani, so za namen izvajanja muzejskih dejavnosti in prostora za različne kulturne prireditve spremenili oz. prilagodili del kompleksa, ki je bil razširjen leta 1925, tako da ni bilo treba posegati v Gaudijevo delo. Tako so dodali moderno stopnišče, da lahko obiskovalci tekoče "krožijo" po muzeju, in pa dvigalo. Obnova hiše na naslovu Carolinas 24 je potekala od marca.

Gaudijev pečat Barcelone
Njegov arhitekturni opus zajema široko paleto del, od enodružinskih hiš, stanovanjskih blokov, palač do verskih objektov in posebnih naročil. Slavni umetnik je v katalonski prestolnici, pa tudi drugod, pustil neizbrisljiv pečat: Sagrada Familia in park Guell sta najbolj impozantni arhitekturni mojstrovini, ki privabljata občudovalce od blizu in daleč. Najbolj znana nedokončana cerkev na svetu, Temple Expiatori de la Sagrada Familia, je zagotovo najbolj znano Gaudijevo delo in ponos Barcelone. Gradnja te edinstvene cerkve se je začela leta 1882, leto po tem, ko je bil Gaudi imenovan za projektnega vodjo, in še danes ni končana. S projektom se je Gaudi ukvarjal kar 40 let, vse do svoje smrti leta 1926. Dokončana naj bi bila leta 2025.

Ko bo dokončana, se bo veličastna stavba ponašala z 18 stolpi, od tega jih 12 pomeni vseh 12 apostolov, štirje so zgrajeni v čast štirim evangelistom, dva pa nosita ime Marije in Jezusa, portali, polnimi zanimive ikonografije, podobne tisti, ki so jo nekoč pripovedovali kiparsko bogati portali romanskih in gotskih cerkva.

Slavnega arhitekta, enega najpomembnejših svojega časa, je leta 1926 med sprehodom po Barceloni zbil tramvaj. Ker pri sebi ni imel osebnih dokumentov, so ga prepozno oskrbeli in tako je tri dni po trku preminil.