Drugo
(6)
Leeds
Leeds je bil eden izmed petih britanskih kandidatov za evropsko prestolnico kulture (EPK) za leto 2023. Preostala štiri mesta so bila še Belfast, Dundee, Milton Keynes in Nottingham. Foto: Wikimedia Commons

Dodaj v

Če nisi v EU-ju, ne moreš gostiti evropske prestolnice kulture, ali pač?

Velika Britanija ni več del EU-jeve iniciative EPK
25. november 2017 ob 13:58
London - MMC RTV SLO, STA

"Neutrudna volja petih mest po celotni Veliki Britaniji, da bi kljub zapletenim političnim razmeram delovala na temelju ponudb za EPK 2023, je dragoceno znamenje želje po sodelovanju s kulturnimi partnerji EU-ja," so sicer v svojem odprtem pismu zapisali strokovnjaki, ki pri Evropski komisiji nominirajo evropske prestolnice kulture (EPK) - a do tega, kot kaže, ne bo prišlo.

Strokovnjaki, nominirani v izbirni komisiji EPK, so dotično odprto pismo napisali ob novici, da načrtovanega predizbora EPK 2023 v Združenem kraljestvu ne bo.

"Prva žrtev brexita je kultura"
Med strokovnjaki je tudi Suzana Žilič Fišer, nekdanja generalna direktorica javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, ki je za portal Fokuspokus napisala, da je "prva žrtev brexita kultura". Od britanskih mest sta bila sicer evropski prestolnici kulture doslej že Glasgow leta 1990 in Liverpool leta 2008.

Nejasni odnosi med Unijo in članico v odhajanju
Med drugim so izrazili zavedanje, da je treba zaradi brexita na novo opredeliti odnose med Združenim kraljestvom in EU-jem. kljub temu pa menijo, da bi morali kulturna izmenjava in skupni projekti ostati želja, ki bi podpirala vzajemno korist državljanov, je časnik Večer povzel vsebino četrtkovega pisma strokovnjakov.

Sicer že izvedene nekatere investicije
Žilič Fišerjeva je v svojem prispevku spomnila, da je pet britanskih mest kandidatov - Belfast, Dundee, Leeds, Milton Keynes in Nottingham - v zadnjem letu razvijalo kulturno strategijo, investiralo precej denarja v razvoj potencialov in pogojev za kandidaturo za EPK. Tekma med mesti se je že začela, prihodnji teden bi morali odločati, katera se bodo uvrstila v drugi krog, naslednje leto pa bi morala pasti odločitev.

Britanski poslanci brez okolišenja
Na izključitev so se že odzvali tudi britanski poslanci, ki so govorili o "premetenih namerah" in "zlonamernem ravnanju Evropske komisije". Tiskovni predstavnik vlade je poudaril, da je naslov že odšel v države, kot so Norveška, Turčija in Islandija, ki torej niso članice EU-ja, pa poroča nacionalna nemška televizijska mreža ARD.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
Mikita
# 25.11.2017 ob 17:53
Norveška, Turčija in Islandija tesno sodelujejo z EU. Turčija po propadlem puču sicer manj, je pa uradno kandidatka za članico in pogajanja so takrat, ko je prestolnica bila v Turčiji, potekala kar intenzivno.
Britanci so se odločili, da gredo iz EU. Velika Britanija ni ne kandidatka in že kot članica je bila zmeraj z eno nogo zunaj.
Škoda, da Britanci te možnosti ne bodo imeli, je pa treba bit pošten in povedat, da so si to skuhali sami. Ko bo Velika Britanija kandidatka ali pa članica, pa bodo spet imeli možnost. Naj se zmenijo s vojimi politiki, ki so zakuhali brexit. Nihče jih ni silil, da gredo iz EU. Oni sami so se delali močne in grozili z brexitom. Ko je ta postal stvarnost so pa začeli komplicirati.
Kekec99
# 25.11.2017 ob 14:58
Zemljepis in politika sta dva različna pojma, en novinar bi to lahko vedel.
Miham
# 27.11.2017 ob 06:12
EU NI Evropa!

je zlobirana globalisticna organizacija, ki deluje proti evropejcem za neevropejce.
whisky
# 25.11.2017 ob 14:31
evropa in EU ni isto. po tej logiki velike britanije tud ne bo na evropskih prvenstvih...
vrtojb5
# 26.11.2017 ob 13:01
Ven z njimi
aktivist
# 25.11.2017 ob 16:07
Sli so ven, denar pa reputacijo bi pa se naprej vlekli. Po drugi stani pa pluvajo EU. EU naj pokaze jajca ze enkrat pa nabrise take totalno ven. Pa se kaksna sankcija vec v primeru pametovanja ne bi skodila.
Kazalo