Drugo
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 14 glasov Ocenite to novico!
Plečnikova cerkev sv. Mihaela na Barju
Projekt nominacije izbranih del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine koordinirata ministrstvi za kulturo obeh držav v sodelovanju z nacionalnimi delovnimi skupinami in strokovnjaki s področja varstva kulturne dediščine, sodelovanje pa poteka že od leta 2011. Foto: BoBo
Jože Plečnik
Januarja smo se spomnili 60-letnice smrti in 145-letnice rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojimi deli zaznamoval tri evropske prestolnice - Dunaj, Prago in Ljubljano. Foto: MGML

Češki kulturni minister: Plečnik je Hradčanom vtisnil zadnji pečat

Za tesnejše sodelovanje pri pripravi nominacije za vpis na Unescov seznam
23. januar 2017 ob 20:01
Praga - MMC RTV SLO, STA

Prav Jože Plečnik, ki je danes vzor številnim češkim arhitektom, je bil tisti, ki je praškemu gradu (Hradčanom), vtisnil zadnji pečat, je dejal češki minister za kulturo Daniel Herman slovenskemu kolegu Tonetu Peršaku, ki je v Pragi v sklopu uradnega obiska premierja Mira Cerarja na Češkem.

Ministra za kulturo sta se na dan, ko mineva 145 let od rojstva Jožeta Plečnika, med drugim pogovarjala o nominaciji arhitektovih del za vpis na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, pri tem pa se zavezala k še tesnejšemu sodelovanju pri projektu.

Spomnila sta na dolgo zgodovino sodelovanja med narodoma na različnih kulturnih področjih, pri čemer sta poudarila prav ohranjanje in promocijo izbranih del arhitekta Plečnika. Zavzela sta se, da bosta v letošnjem, Plečnikovem letu, ministrstvi še okrepili skupne dejavnosti pri nominaciji Plečnikovih del za vpis na Unescov seznam s ciljem dokončne priprave dosjeja nominacije za oddajo.

Ob tej priložnosti je Herman Peršaku izročil dokumentacijo cerkve sv. Srca Jezusovega na Vinohradih, v pogovoru pa opozoril še na Plečnikovo delo na praškem gradu, ki ima izjemen simbolni pomen za narod.

Državi povezuje tudi nesnovna dediščina
Peršak se je na obisku zahvalil strokovnjakom z ministrstev obeh držav, ki so do zdaj pri projektu zelo dobro sodelovali, in izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje. Češki minister pa je med drugim spomnil, da državi povezuje tudi sodelovanje na področju nesnovne kulturne dediščine in Sloveniji čestital za vpis Škofjeloškega pasijona na reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ob tem je kot zanimivost omenil, da je bil prvi češki film, posnet leta 1897, prav o pasijonskih igrah na Češkem.

Kot so sporočili z ministrstva za kulturo, bodo člani delegacije v sklopu obiska obiskali doprsni kip Jožeta Plečnika v južnih vrtovih praškega gradu, informativni center Praga 3 in Plečnikovo cerkev na Vinohradih.

Oddajo dosjeja naj bi oddali prihodnje leto
Državi pri pripravi projekta nominacije Plečnikovih stavbnih in urbanističnih del za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine sodelujeta od leta 2011. Serijska transnacionalna nominacija Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi vključuje cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenado ob nabrežjih in mostove reke Ljubljanice vključno s tržnico, Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico, Vrt vseh svetih na pokopališču Žale in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški, v Pragi pa cerkev sv. Srca Jezusovega na Vinohradih. Državi načrtujeta oddajo dosjeja nominacije v letu 2018.

VIDEO
Čajanka o Plečniku
VIDEO
Ob Plečnikovem rojstnem dnevu
M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Tadejstein
# 23.01.2017 ob 21:13
Ja, Čehi prepoznajo in varujejo dediščino Plečnika, v Ljubljani pa so ravnokar uničili Gradiščico...
sagoza
# 24.01.2017 ob 14:58
Velikan, ki je bil v Sloveniji poteptan in je še danes neprepoznan kot eden izmed največjih slovenskih genjalcev sploh. še več, namesto da bi zaščitili vsak kamen, ki se ga je Plečnik dotaknil, samo čakamo kdaj bodo z zemljo zravnali Plečnikov stadion. temu bednemu sprenevedanju in zlaganosti slovenskega naroda ni videti konca.
Bivši uporabnik
# 24.01.2017 ob 15:52
V Ljubljani se demolicijo imenuje z izrazom prenova ali pa renoviranje (Stadion). Ne vem, če se po novem ne reče tudi Plečniku kar Pečečnik. Skratka, družno 'prenavljajo' zadevo... verjetno do stopnje, ko bo vse spet prerasla trava, da bodo tam lažje zidali...

Rušenje Kolizeja so pa podobno uradno poimenovali renoviranje, prenova ali nekaj podobnega. Ne moreš verjeti. Podobno narobe tolmačijo pa še kaj... tudi obratno, Ko je kaj čisto legalno, so tisto sposobni očrniti do amena...
slovenkaaaa
# 23.01.2017 ob 21:21
Uh, take slovesnosti ob 145. letnici, kaj bo šele ob 150. :D
Kazalo