Boris Beja: Antoher Evening, 2015, prostorska instalacija, video. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Boris Beja: Antoher Evening, 2015, prostorska instalacija, video. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Nagrada skupine OHO
Neža Knez: Drugi pogled, 2015, mešana tehnika. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Nagrada skupine OHO
Mark Požlep: Stranger than Paradise, 2014, izsek iz videa. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Nagrada skupine OHO
Tomo Stanič: Marcel, 2016, videoinstalacija. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.

Takrat se bodo nominiranci predstavili z novimi oziroma še nerazstavljenimi deli, žirija pa bo izmed njih izbrala zmagovalca. Nagrajenec bo deležen dvomesečnega umetniškega bivanja v prostorih Residency Unlimited v New Yorku, samostojne razstave v Ljubljani v letu 2017 in odkupa umetniškega dela.

Kipar, kritik in kurator Boris Beja (1986) je diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer grafična tehnika, in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALOU) v Ljubljani, smer kiparstvo. V umetniških delih različne likovne prakse združuje v estetiziran in hkrati direkten nagovor, v družbeno kritiko, ki razgalja simptome sodobne družbe, so zapisali v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E. Ljubljana. Svoje delo je predstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot tujini. Od leta 2014 je asistent umetniškega vodje Galerije Škuc.

Neža Knez je (1990) končala dodiplomski študij kiparstva na ALOU. V svojem delu uporablja različne medije - zvok, video, fotografijo, risbo, objekte in klasične kiparske materiale.

Mark Požlep (1981) je leta 2006 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo, in podiplomski študij končal pri prof. Sreču Draganu. Zaključil je tudi postmagistrski program transmedijske umetnosti na umetniški šoli Sint-Lukas v Bruslju. Deluje na področju slikarstva, risbe, videa, prostorske postavitve in performansa, trenutno so v ospredju projekti, v katerih skozi potovanja raziskuje in aktivno vključuje različne skupine ljudi.

Tomo Stanič (1982) je leta 2010 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo in leta 2014 končal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Trenutno je vpisan na doktorski študijski program teoretska psihoanaliza pri mentorju prof. Mladenu Dolarju na Filozofski fakulteti. Je avtor knjige Arhitekturni gledalec pri založbi Studia Humanitatis, od leta 2010 tudi eden od urednikov revije in založbe Praznine ter strokovni sodelavec revije za kritiko sodobne umetnosti ŠUM.

Prvič v prostorih UGM
Razstava nominirancev in podelitev nagrade se letos prvič seli v prostore Umetnostne galerije Maribor (UGM), ki je tudi letošnji soorganizator uradne razglasitve nagrade ter postavitve del nominirancev. Letos o dosežkih mladih umetnikov presojajo Alenka Gregorič (kustosinja, Mestna galerija Ljubljana), Goran Trbuljak (umetnik, Zagreb), Breda Kolar Sluga (direktorica UGM) in Staš Kleindienst (umetnik, Ljubljana), ki so nominirance izbrali izmed 25 prispelih prijav.

Osrednjo nacionalno nagrado, namenjeno mladim vizualnim umetnikom v Sloveniji, že 11. leto zapored organizira Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. Ljubljana v sodelovanju s Foundation for Civil Society, Trust for Mutual Understanding in RU - Residency Unlimited iz New Yorka. Nagrada skupine OHO je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade desetih evropskih držav. Lani sta priznanje prejela vizualna umetnika Lenka Đorojević in Matej Stupica, ki sta žirijo prepričala s projektom Monomat.