Začetki revije z naslovom po otroškem liku Otona Župančiča segajo v leto 1945. Želja takratne uredniške ekipe je bila, da bi vsi otroci dobili svoj list. Že na samem začetku so k sodelovanju povabili najboljše avtorje in ilustratorje, kar je prispevalo k temu, da Ciciban danes vsebuje zakladnico del – tako po literarni kot ilustratorski plati. Foto: Mladinska knjiga
Začetki revije z naslovom po otroškem liku Otona Župančiča segajo v leto 1945. Želja takratne uredniške ekipe je bila, da bi vsi otroci dobili svoj list. Že na samem začetku so k sodelovanju povabili najboljše avtorje in ilustratorje, kar je prispevalo k temu, da Ciciban danes vsebuje zakladnico del – tako po literarni kot ilustratorski plati. Foto: Mladinska knjiga
Irena Matko Lukan (levo) je 13 let urednikovala pri Cicibanu, Jelka Reichman - ob praznovanju 75. rojstnega dne - je številne ilustracije objavljala v Cicibanu. Revija Ciciban je ves čas veliko pozornosti namenjala tudi ilustracijam. V njej so objavljali največji slovenski ilustratorji, priložnost so nudili tudi mladim obetavnim ilustratorjem. Že ob začetku, ko je revija izhajala na grobem sivkastem papirju, so bile ilustracije barvne, kar je bilo za tisti čas veliko razkošje. Foto: MMC RTV SLO

Revija Ciciban bo prihodnje leto praznovala 70-letnico izhajanja. Začetki revije z naslovom po otroškem liku Otona Župančiča segajo v leto 1945. Želja takratne uredniške ekipe je bila, da bi vsi otroci dobili svoj list, kot je nekoč zapisala Kristina Brenkova. Danes Cicibana prebira okoli 100.000 otrok, revija pa je tudi poligon za mlade ustvarjalce.
Med ustanovitelji revije so bili pisatelj Josip Ribičič, ki je bil prvi glavni urednik revije, pisatelj Oskar Hudales, književnik Albert Širok, profesorica Zorka Peršič in pisateljica Kristina Brenkova. Zlasti Brenkova, duhovna mama za vse, ki se ukvarjajo z otroško in mladinsko literaturo, si je takrat želela, da bi čim več otrok prišlo do čim boljše literature in ilustracije. Tako so tudi k Cicibanu že na samem začetku povabili najboljše avtorje in ilustratorje, kar je prispevalo k temu, da Ciciban danes vsebuje zakladnico del – tako po literarni kot ilustratorski plati, je povedala Irena Matko Lukan, ki je 13 let urednikovala pri Cicibanu, zdaj pa je urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi.
Leposlovna in poučna revija z didaktičnimi vsebinami za otroke
Revija Ciciban, ki je sprva izhajala na grobem sivkastem papirju, a z barvnimi ilustracijami, kar je bilo za tisti čas veliko razkošje, je bila že na začetku zasnovan podobno kot danes – kot leposlovna in poučna revija z didaktičnimi vsebinami za otroke. Objavljene so bile tudi zgodbe iz vsakdanjega življenja, ki so odražale tedanji čas. Poleg pravljic in pesmi je bilo veliko partizanskih zgodb. Številne pripovedi so prinašale motiviko materialne stiske, kar je danes na žalost ponovno aktualno, je dejala Matko Lukanova.
Revija je že od začetka zelo kakovostna, saj so ves čas skrbeli, da ne bi podcenjevali otrok. Veliko otroških knjig je nastalo prav na podlagi Cicibana. Tudi danes bi težko našli slovenskega otroškega pisca ali ilustratorja, ki ne bi vsaj v nekem obdobju ustvarjal tudi za revijo Ciciban, med njimi je urednica omenila Anjo Štefan in Andreja Rozmana - Rozo, ki sta večino svojih del najprej objavila v Cicibanu.
Med najpogostejšimi avtorji literarnih besedil so priznani slovenski književniki, kot so Dragotin Kette, Fran Levstik, Fran Milčinski, Srečko Kosovel, Oton Župančič, Dane Zajc, Ela Peroci, Josip Stritar, Kajetan Kovič, Tone Pavček, med sodobnimi pa Ervin Fritz, Niko Grafenauer, Miklavž Komelj, Nataša Konc Lorenzutti, Miroslav Košuta, Svetlana Makarovič, Neža Maurer, Boris A. Novak, Andrej Rozman - Roza, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc in Anja Štefan.
Kakovostne ilustracije in mladi obetavni ilustratorji
Pomemben del Cicibana so ilustracije. V Cicibanu danes svoja dela objavljajo Suzi Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Ančka Gošnik Godec, Marjanca Jemec Božič, Maša Kozjek, Polona Lovšin, Marjan Manček, Silvan Omerzu, Lilijana Praprotnik Zupančič, Jelka Reichman, Alenka Sottler, Damijan Stepančič, Peter Škerl, Bojan Jurc, Tanja Komadina in drugi.

Kot je povedal likovni urednik Pavle Učakar, v Cicibanu posebno pozornost namenjajo mladim obetavnim ilustratorjem, ki jim ponujajo priložnost objave njihovih del. Sodelovanje s Cicibanom je odličen poligon za urjenje veščin. Od ilustratorjev se zahteva manj ilustracij naenkrat - od dve do tri - kar je lažje kot izdelava daljšega likovnega scenarija za celotno otroško knjigo, je pojasnil.
Manj ilustracij omogoča tudi večjo raznorodnost, medtem ko se ilustratorjev slog v celoti razmahne šele v slikanici. Kot tak primer je navedel delo mlade ilustratorke Hane Stupica, letošnje prejemnice nagrade Hinka Smrekarja, ki je tako kot večina ilustratorjev začela pri Cicibanu. "Ko sem opazoval posamezna dela za Ciciban, še nisem slutil njenega individualnega sloga, ki ga je pokazala v nagrajeni slikanici Rokavička," je povedal likovni urednik.
Igrivo in zabavno učenje ter leposlovje
Od začetka je bil Ciciban namenjen predšolskim otrokom in šolarjem tja do desetega leta. Zadnjih 15 let pa se obrača predvsem na šolarje v prvem triletju osnovne šole. Osnovni namen revije je ponuditi dovolj kakovostnega gradiva za estetsko vzgojo na področju besedne, likovne in glasbene umetnosti. Prav tako ponuja dovolj gradiva za učenje na vseh področjih intelektualne in gibalne vzgoje, povsod pa vključuje tudi socialno učenje.
Revijo izdaja založba Mladinska knjiga, odgovorna urednica je Slavica Remškar, urednici Maja Žugič in Jasna Merc, oblikovalka pa Ksenija Merc. Pri ustvarjanju revije sodeluje še več drugih sodelavcev ter številni strokovnjaki z različnih področij. Kot glavni uredniki so se v preteklih letih zvrstili Josip Ribičič, Albin Vajngerl, Lojze Krakar, Adolf Šinkovec - Črtomir, Zima Vrščaj - Holy, Branka Jurca, Leopold Suhodolčan, Jože Šmit, Božo Kos in Nataša Bucik. Prav Bucikova je poskrbela za ponoven razcvet leposlovnega dela.
Ciciban je bil namreč pod vodstvom Boža Kosa – v času njegovega urednikovanja je revija doživela zelo visoke naklade – zastavljen bolj poučno, je povedala urednica mladinskega leposlovja Alenka Veler, ki se je leta 2000 pridružila Cicibanu. V 80. letih se je zaradi prizadevanj, da bi bilo učenje v vrtcu in v šoli igrivo in zabavno – ustreznih učbenikov še ni bilo – v reviji močno povečal delež didaktičnih besedil.
Visok jubilej Cicibana bodo med drugim zaznamovali z izdajo antologije Medvedi in medvedki: 70 medvedjih pesmic, pravljic in ugank.