Zavod za varstvo kulturne dediščine mora do 12. septembra pripraviti predlog za trajno razglasitev zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg. Če bo predlog sprejet, bo to pomenilo tudi dokončno ustavitev projekta gradnje podzemne garaže pod tržnico. Foto: BoBo
Zavod za varstvo kulturne dediščine mora do 12. septembra pripraviti predlog za trajno razglasitev zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg. Če bo predlog sprejet, bo to pomenilo tudi dokončno ustavitev projekta gradnje podzemne garaže pod tržnico. Foto: BoBo
Ljubljanska tržnica
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v sredo podpisal predlog začasne zaščite za arheološko najdišče Vodnikov trg v Ljubljani. Za kulturni spomenik je razglašeno za leto dni, kar pomeni, da je najmanj za toliko časa ustavljena gradnja garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico. Foto: BoBo
Zoran Janković
V čem bi bila razlika, če bi počakali mesec dni, dobili strokovno mnenje arheologov, zavod za varovanje kulturne dediščine bi izdal mnenje in takrat bi se minister dokončno odločil, ali odpre, zapre ali zaščiti območje tržnice, sprašuje Zoran Janković. Foto: BoBo

Zoran Janković je še prepričan, da odločitev o podpisu predloga za zaščito za arheološko najdišče Vodnikov trg v Ljubljani nima nobene strokovne podlage. Ministrovo dejanje je označil kot nespodobno in spomnil, da ta ni bil izvoljen v državni zbor, "ker ni dobil podpore Ljubljane". To, kar je Žiga Turk naredil dan po tem, ko so končali izkopavanja, pa po Jankovićevem mnenju kaže, da ne gre za strokovno osnovan ukrep, ampak za politično voljo. Očitno se s tem nadaljuje zgodba SDS-a, "ki želi nagajati Ljubljani in Ljubljane ne čuti kot svojega glavnega mesta", še meni kandidat Pozitivne Slovenije za župana prestolnice.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je pojasnil, da je ukrep podpisal na predlog javnega zavoda za varstvo kulturne dediščine. Jankovič pa sprašuje, kakšna bi bila razlika, da bi s podpisom počakali mesec dni, dobili strokovno mnenje arheologov, zavod za varovanje kulturne dediščine bi izdal mnenje in takrat bi se minister dokončno odločil, ali odpre, zapre ali zaščiti območje tržnice. Razlog za to, da je minister mnenje potreboval v tem tednu, vidi Jankovič v tem, da želi minister pomaga kandidatki, ki jo podpirajo na volitvah.

"Tašča je dobila podporo pri zetu, ki je v vladi"
Minister govori zdaj nekaj na pamet, pravi Janković. V garažni hiši bi bilo največ 600 parkirnih mest. Tretjina bi pripadla stanovalcem mestnega jedra, eno etažo bi zagotovili za potrebe hotela, ki naj bi ga zgradili, preostalo pa bi imeli na voljo uporabniki tržnice. "Minister bi moral pogledati, kaj je razvoj v Evropi, in imeti hotel, ki je blizu mestnega jedra in cone za pešce," dodaja kandidat.
"Tašča je dobila podporo pri zetu, ki je v vladi," odločitev še komentira Janković in se pri tem nanaša na Marinko Kurilič iz civilne iniciative Tržnice ne damo, ki je tašča finančnega ministra Janeza Šušteršiča. Zdaj je po Jankovićevih besedah morda že čas, "da se tisti, ki želijo imeti garažo pod tržnico, zbudijo ter začnejo voditi civilno iniciativo za garažo pod tržnico in za prenovo tržnice".
Civilna iniciativa: Sramoten odnos tudi do drugih Plečnikovih stavb
V Civilni iniciativi Tržnice ne damo pa poudarjajo, da bi garažna hiša uničila številne arheološke najdbe. Izkop za garažo bi ogrozil tudi obstoj državnih spomenikov, kot so Plečnikove arkade, semenišče in celo stolnico. Opozorili so na primer Kongresnega trga, med gradnjo katerega je baročna uršulinska cerkev dobila razpoke in jo lahko poruši že manjši potres. Ob tej priložnosti so v civilni iniciativi opozorili na sramotno dopuščanje propadanja Plečnikovega stadiona in cerkvice svetega Mihaela na Barju.
Za kulturni spomenik je najdišče Vodnikov trg razglašeno za leto dni, kar pomeni, da je najmanj za toliko časa ustavljena gradnja garažne hiše pod osrednjo ljubljansko tržnico.