Takole bi bil spomenik videti na londonskem Trafalgarju. Foto: Kickstarter
Takole bi bil spomenik videti na londonskem Trafalgarju. Foto: Kickstarter
Prazni stol poziva k angažiranju za boljši svet. Foto: Kickstarter

Italijanski kipar Davide Dormino si želi postaviti "spomenik pogumu", posvečen omenjenim trem posameznikom, ki se jih je prijel status žvižgačev. Skupaj z vodjem projekta Vaughanom Smithom želita na platformi za množično financiranje Kickstarter v ta namen zbrati 100.000 funtov (prek 127.000 evrov.

"Danes ni prostora za kompromise, umetnost mora izbirati in kazati pot. Želim si ustvariti bronaste kipe v resnični velikosti Juliana Assangea, Manninga in Edwarda Snowdna na treh stolih v družbi četrtega praznega stola. To ni le poklon posameznikom, ampak pogumu in pomembnosti svobode govora in informacij," v videu na Kickstarterju pove Dormino.

Prazen stol kot "naša vest"
Zakaj prazen četrti stol? Zato, da bi tudi druge ljudi pozval k temu, da bi spregovorili. Je vabilo k dejanjem, s katerimi lahko spremenimo svet. Kot je umetnik povedal v pogovoru za revijo Grey, se na tri omenjene moške (no, Manning je po zahtevi za spremembo spola obravnavan kot ženska) gleda celo kot na izdajalce, ki so "s tem, ko so povedali resnico, užalili svet".

Tudi zato načrtovana postavitev malce spominja na javno usmrtitev, "četrti stol naj bo naša vest, s pomočjo katere se odločimo, na čigavi strani smo", poziva umetnik. Spomenik ne bo vezan na določen kraj, ampak bo potoval po svetu, s sredstvi, zbranimi na Kickstarteju, naj bi poleg same izdelave kipov pokrili stroške prevoza in namestitve.

Snowden je svetu razkril zaupne podatke ameriške varnostna agencija NSA, Assange je ustanovitelj WikiLeaksa, ki je razkrivala zaupne diplomatske pogovore in tajne dokumente, Chelsea Manning pa je takrat še kot vojak Bradley Manning Assangeovi organizaciji posredoval tajne podatke med iraško vojno, pa iz Afganistana in zloglasnega zapora v zalivu Guantanamo.

Vsi trije moški za svoja dejanja trenutno plačujejo s svobodo: Snowden je v začasnem azilu v Rusiji, Assange je "ujet" na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, Manning pa prestaja 35-letno kazen v vojaškem zaporu v Kansasu.